Az EKB vezetője szerint a digitális eurónak jobb lesz az adatvédelme, mint a magánrendszereknek

Kriptomagazin digital euro
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az EKB igazgatótanácsának egyik tagja az Európai Parlamentben elmondta, hogy a digitális euró megszabadítja a felhasználókat a magánfizetési technológiák fenyegetéseitől.

wiener banner

Piero Cipollone, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága előtt beszélt a digitális euró kibocsátásának előkészületeiről. Négy kérdéssel foglalkozott, amelyekkel a központi banknak szembe kell néznie, valamint azzal, hogy az EKB hogyan fogja garantálni, hogy a lakosság szabadon használhassa a közös fizetőeszközt.

Cipollone elmondta, hogy az EKB megkezdte az infrastruktúra-szolgáltatók keresését az Európai Központi Bank digitális valutájához (CBDC). “A felkészültségünket veszélyeztetné, ha csak azután kezdenénk el keresni a lehetséges szolgáltatókat, hogy ez a döntés [a digitális euró bevezetéséről] megszületett” – mondta Cipollone február 14-én, hozzátéve, hogy a megállapodások rugalmasak lennének a jogszabályi és technológiai fejlemények tekintetében. Ezen kívül:

“A közbeszerzési eljárásban csak az EU-ban bejegyzett székhellyel rendelkező és ilyen szervezetek vagy uniós állampolgárok által ellenőrzött jogalanyok vehetnek részt”.

Ez sorsdöntő lehet az Amazon jövőbeni részvétele szempontjából. A CBDC e-kereskedelmi komponens prototípusának létrehozására választották ki, de azóta újabb pályázati felhívást tettek közzé.

Másodszor Cipollone a digitális euró szabálykönyvéről beszélt, vagyis “a digitális euróra vonatkozó egységes szabályrendszerről, szabványokról és eljárásokról, amelyek biztosítják a harmonikus végrehajtást”. A digitális eurónak úgy kell működnie, mint a készpénznek, mondta Cipollone. Ez megszabadítaná a felhasználókat a nemzetközi pénzfeldolgozóktól való függőségtől, és egyenlő szolgáltatást biztosítana az egész euróövezetben.

Cipollone a digitális euró infrastruktúráját a szó szerinti vasúti sínekhez hasonlította, amelyeket különböző magáncégek használhatnának, miközben az állam tulajdonában vannak.

A független, nonprofit European Money and Financial Forum február 15-én közzétett egy dokumentumot, amely rávilágított a digitális euró törvényes fizetőeszközzé tételének problémás következményeire. Különösen az eurórendszerbe integrált magánfizetési szolgáltatók státuszával kapcsolatos jogi kérdéseket emelte ki. Továbbá “barbár archaizmusnak” nevezte a törvényes fizetőeszköz (bíróságok által elismert és egy adott joghatóságon belül elfogadásra kötelezett fizetőeszköz) fogalmát.

suerf digitalis euro

Cipollone folytatta, hogy a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében biztosítékokat építenek be a digitális euró kialakításába. A digitális euró kamatmentes lenne, hogy elkerüljék a takarékintézetekkel való versenyt. Korlátozások vonatkoznának az állami digitális euró birtoklására, és tilalmak lennének a vállalkozások és a pénzintézetek számára. A CBDC-tárcák bankszámlákkal való összekapcsolására egy olyan megoldási lehetőséget biztosítanának, amely lehetővé tenné, hogy a tranzakciókat a tárcák előfinanszírozása nélkül lehessen végrehajtani.

Végül Cipollone kitért a digitális euróra és a magánélet védelmére. Ígéretet tett:

“A digitális euró lehetővé tenné, hogy az emberek nagyon magas szintű adatvédelemmel végezhessenek online fizetéseket, sőt, magasabb színvonalon, mint amit a kereskedelmi megoldások jelenleg nyújtanak”.

A készpénz megmaradna, és az offline digitális eurófizetések ugyanolyan privátak lennének, mint a készpénz, a tranzakció részletei csak a fizető és a kedvezményezett számára lennének ismertek. Online az EKB megkapná az olyan feladatokhoz, mint például az elszámolás, szükséges “minimális álnevesített adathalmazt”, és a felhasználóknak nagyobb kontrollt biztosítanának az adataik felett, mint amit a magánfizetési rendszerek jelenleg nyújtanak. A digitális euró emellett a legmodernebb kiberbiztonságot is nyújtaná.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index