Kezdjük az alapokkal. Mik azok a kriptovaluták?

A kriptovalutákat néha kriptopénznek vagy kriptóknak is nevezik, a pénz bármely olyan formája, amely digitálisan vagy virtuálisan létezik, és kriptográfiát használ a tranzakciók biztonsága érdekében. A kriptovalutáknak nincs központi kibocsátó vagy szabályozó hatósága, ehelyett decentralizált rendszert használnak a tranzakciók rögzítésére és az új egységek kibocsátására.

megadice banner 970 x 250

Tehát a kriptovaluta egy olyan digitális fizetési rendszer, amely nem támaszkodik a bankokra a tranzakciók ellenőrzésében. Ez egy peer-to-peer rendszer, amely lehetővé teszi, hogy bárki bárhol küldhessen és fogadhasson fizetéseket. Ahelyett, hogy fizikai pénzt hordoznának magukkal és cserélnének a való világban, a kriptopénzfizetések pusztán digitális bejegyzésekként léteznek egy online adatbázisban (ledger – vagy főkönyv), amely leírja az egyes tranzakciókat. Amikor kriptopénzeket utalsz, a tranzakciókat egy nyilvános főkönyvben rögzítik. A kriptopénzeket digitális pénztárcákban tárolják.

A kriptopénz azért kapta a nevét, mert titkosítást használ a tranzakciók ellenőrzésére. Ez azt jelenti, hogy a kriptopénzadatok tárolása és továbbítása a pénztárcák között és a nyilvános főkönyvek felé fejlett kódolással történik. A titkosítás célja a biztonság és a védelem megteremtése.

Az első kriptovaluta a Bitcoin volt, amelyet 2009-ben alapítottak, és amely ma is a legismertebb. A kriptovaluták iránti érdeklődés nagy részét a profitszerzés céljából folytatott kereskedelem teszi ki, a spekulánsok időnként az egekbe repítik az árfolyamokat.

De hogyan is működnek a kriptovaluták?

A kriptovaluták egy elosztott nyilvános főkönyvön, az úgynevezett blokkláncon futnak, amely a valuta tulajdonosai által frissített és birtokolt összes tranzakció nyilvántartása.

A kriptopénzek egységei egy bányászatnak nevezett folyamat során jönnek létre, amely során számítógépes teljesítményt használnak fel bonyolult matematikai problémák megoldására, amelyek érméket generálnak. A felhasználók a valutákat brókerektől is megvásárolhatják, majd kriptográfiai pénztárcák segítségével tárolhatják és költhetik el őket.

Ha valaki kriptopénz tulajdonosa, nem birtokol semmi kézzelfoghatót. Amit birtokolsz, az egy kulcs, amely lehetővé teszi, hogy egy rekordot vagy mértékegységet megbízható harmadik fél nélkül egyik személytől a másikig mozgatni tudj.

Bár a Bitcoin már 2009 óta létezik, a kriptovaluták és a blokklánc technológia alkalmazásai pénzügyi szempontból még mindig csak kialakulóban vannak, és a jövőben még több felhasználási lehetőség várható. A kötvényeket, részvényeket és más pénzügyi eszközöket is magában foglaló tranzakciókat végül a technológia segítségével lehet majd kereskedni.

Milyen kriptovaluták léteznek?

A 2009-ben alapított Bitcoin volt az első kriptopénz, és még mindig a leggyakrabban forgalmazott. A valutát Satoshi Nakamoto fejlesztette ki, akiről széles körben úgy vélik, hogy egy olyan személy vagy csoport álneve, akinek pontos személyazonossága továbbra is ismeretlen.

A 2015-ben kifejlesztett Ethereum egy blokkláncplatform, amely saját kriptopénzzel rendelkezik, az Ether (ETH) vagy Ethereum nevet viseli. A Bitcoin után ez a legnépszerűbb kriptopénz.

Ez a valuta leginkább a bitcoinhoz hasonlít, de gyorsabban fejlesztette ki az új innovációkat, beleértve a gyorsabb fizetéseket és a több tranzakciót lehetővé tevő folyamatokat.

A Ripple egy elosztott főkönyvi rendszer, amelyet 2012-ben alapítottak. A Ripple különböző típusú tranzakciók nyomon követésére használható, nem csak kriptopénzre. A mögötte álló cég különböző bankokkal és pénzintézetekkel dolgozik együtt.

Hogyan vásárolhatok kriptovalutákat?

Kripto tőzsdéken

A leggyakrabban kriptovaluta tőzsdéken tudsz kriptopénzt vásárolni vagy kereskedni velük.

Irány a tőzsde

Számos kriptovaluta-tőzsde közül választhat, amelyek mindegyike különböző kriptovalutákat, pénztárcatárolást, kamatozó számlavezetési lehetőségeket és egyebeket kínál. Sok tőzsde eszközalapú díjakat számít fel.

ATM-ből

Már Magyarországon is lehetőség van automatán keresztül kriptót, például Bitcoint venni.

Irány egy ATM

Főleg Budapesten több Bitcoin ATM található, ahol könnyedén vásárolhatsz kriptovalutát. Több nagyvárosban is fellelheted ezeket az automatákat.
Itt megtalálod mindet:

Na jó, de mire lehet elkölteni?

Azt tudtad, hogy már 2010-ben lezajlott az első Bitcoin tranzakció? Egy Hanyecz László nevű bitcoin-felhasználó (feltehetőleg magyar felmenőkkel) vagy ahogy angol nyelven emlegetik Laszlo Hanyecz 2010 május 22-én két pizzát vásárolt az akkor még jelentéktelen értékű Bitcoinnal. Mivel akkor még nem lehetett fizetni vele, így egy fórumon ajánlott fel 10 000 BTC-t annak, aki vesz neki 2 pizzát, és elküldi a lakcímére. Ezt a történelmi napot azóta “Bitcoin Pizza Nap”-nak nevezik világszerte.

A kriptovaluták egyre növekvő népszerűsége miatt már egyre több helyen elfogadják azokat, így neked már nem feltétlenül fontos, hogy ilyen szívességeket kérj, ha épp megéheznél egy szelet pepperonis pizzára. 

Ráadásul nem csak külföldön, de már Magyarországon is egyre több webáruház teszi ki a “Bitcoin accepted here” táblát.