Mi az a Notcoin? Átverés lenne a Telegramos kriptojáték token?

notcoin

Ebben az útmutatóban a Notcoint vizsgáljuk meg – egy új jelenséget a play-to-earn szférában. Megnézzük, hogy mi is az a Notcoin, megnézzük a mozgalmas történetét, hogyan működik a játék- és jutalmazási rendszere, valamint a legitimitása körüli vitákat.

megadice banner 970 x 250

Néhány hónap alatt a Notcoin nevű, magával ragadó play-to-earn játék Telegram-felhasználók millióit nyűgözte le egyedi és némileg mulatságos felvetésével, ami megkülönbözteti a többi kriptojátéktól. Elemezni fogjuk a jelenséget övező kontextust, amely egy feltűnésmentes kísérletből fejlődött gyorsan globális szenzációvá, amely jelentős potenciállal bír a GameFi vagy a kriptójáték-iparban.

Mi az a Notcoin?

A Notcoin egy olyan játék, amely a népszerű üzenetküldő szolgáltatáson, a Telegramon belül minialkalmazásként játszható. A Notcoin fő csábítása abban rejlik, hogy a felhasználók egy egyszerű mechanizmuson keresztül “bányászhatnak” vagy kereshetnek egy Notcoin nevű kriptopénzt: többször kell kattintaniuk egy animált érmére a chaten belül.

Bár a Notcoin célja, hogy utánozza a valódi kriptovaluták bányászatának élményét, jelenleg csak játékbeli eszközként létezik, valós pénzérték nélkül. Ennek oka, hogy a natív pénznemét még nem hozták nyilvánosságra a blokkláncon.

A Notcoint egy viszonylag ismeretlen csapat, az Open Builders fejlesztette ki, de a TON Foundation, a The Open Network (TON) blokklánc fejlesztését támogató szervezet támogatását élvezi, amelyet eredetileg a Telegram mögött álló csapat inkubált, mielőtt 2020-ban szabályozási problémák miatt kivonultak volna.

notcoin telegram
Forrás: Kinghtron Crypto

Bár maga a játék egyszerű, a Telegramon keresztül megvalósuló egyedülálló közösségi komponens kulcsfontosságú volt a népszerűségéhez. A Notcoint bárki másodperceken belül ingyenesen elkezdheti játszani, anélkül, hogy olyan gyakori akadályokon kellene átvergődni, mint a pénztárcák létrehozása vagy a tőzsdéken való regisztráció a kriptovaluták vásárlásához és a játékon belüli díjak fizetéséhez.

Ráadásul a Notcoin az ajánlási mechanikájának köszönhetően vált vírusossá, lehetővé téve a játékosok számára, hogy Notcoin bónuszokat szerezzenek a játékban való előrehaladáshoz.

Notcoin történelem: Memecointól a globális szenzációig

A Notcoin eredetileg 2023 novemberében indult el zárt bétatesztként a Telegramon belül. A fejlesztőcsapatnak, az Open Buildersnek kevés korábbi tapasztalata volt a nagyszabású projektek terén. Az induláskor minimális információ állt rendelkezésre a játékról és különösen a jövőbeli tokenről, amelynek megjelenési dátuma továbbra sem ismert.

A csapat a Notcoint “memecoin”-ként, egy internetes mém által inspirált digitális eszközként forgalmazta, amelynek a vírusszerűvé váláson túl nincs egyértelmű célja. Más szóval, a játékot egy tipikus internetes mémként mutatták be, amely látszólag nem szolgált valódi célt, nem számítva az eddigi sikerre.

A játék egyszerűsége miatt vált vírusossá, órákig tartó szórakozást kínálva azoknak, akik kriptovaluták “bányászása” közben akarnak szórakozni. A béta verzió néhány hét alatt több mint 650 000 játékost vonzott, több milliárd játékbeli tokent generálva, amelyeknek jelenleg nincs valós értékük.

A gyors organikus növekedés azonban állítólag felkeltette a TON Alapítvány figyelmét, ami arra késztette őket, hogy támogassák a projektet, és legitimitást adjanak a kriptoközösségnek.

Végül 2024. január 1-jén a Notcoin a bétán kívül megtartotta a várt hivatalos indulását. Az első héten több mint 5 millió játékost vonzott, és ezzel a történelem leggyorsabban növekvő play-to-earn játékává vált.

A Notcoinról dióhéjban

A Notcoint egyszerű megérteni és játszani, még a kriptovalutákban vagy a blokklánc-technológiában járatlan felhasználók számára is. Íme egy magyarázat a mechanikájáról:

 1. Kattints a bányászatra: A játék lényege a képernyőn megjelenő animált érme ikonra való ismételt kattintás. Minden egyes kattintás “bányássza” a Notcoin kriptopénzt. Kezdetben a játékosok kattintásonként egy Notcoint kapnak, de vannak olyan fejlesztések, amelyekkel növelhető ez az összeg.
 2. Energia és boosterek: A rendszerrel való visszaélés megakadályozása érdekében a kattintásos bányászat egy energiarendszert használ, amely korlátozza az egy munkamenetre jutó kattintások számát, mielőtt kifogy az energia. Azonban más hasonló mechanikájú játékokhoz hasonlóan az energia idővel automatikusan feltöltődik. Ami a boostereket illeti, a játékosok bányászott Notcoinból vásárolhatnak, ezzel is segítve a rendelkezésre álló energiakeret bővítését. Ezek is elősegítik a gyorsabb energia újratöltést, és lehetőséget nyújtanak arra, hogy automatikusan keressenek Notcoint akkor is, amikor nincs kapcsolat.
 3. Bónuszok és osztagok: A játékban különböző tevékenységekkel is lehet extra Notcoin-bónuszokat szerezni, például barátokat meghívni (az ajánlás lehetősége) vagy “osztagokhoz” csatlakozni. A squadok nyilvános Telegram-csoportok vagy -csatornák, amelyek a játék ranglistáin versenyeznek. Ez ösztönzi a játékon belüli együttműködést, mivel a squad-tagok segítik egymást a ranglétrán.
 4. Jövőbeli tokenizáció: A tervek szerint a Notcoin a jövőben valódi token vagy kriptopénz lesz a TON blokkláncon. Ez lehetővé tenné a játékosok számára, hogy a felhalmozott Notcoinokat átutalják vagy eladják, valódi pénzértéket adva nekik. Ezért, mint nyilvánvaló, a játék mechanikája rendkívül egyszerű és addiktív, különösen azok számára, akik szeretnek időt tölteni a Telegram platformon.

A Notcoin átverés lenne?

A Notcoin gyors felemelkedése egyes kriptoközösségekben megalapozott kételyeket ébresztett a projekt legitimitásával kapcsolatban. Azonban, mint minden korai szakaszban lévő projekt esetében, itt is vannak érvek pro és kontra.

A szkepticizmusra okot adó okok között a következők szerepelnek:

 • A Notcoin mögött álló csapat korlátozott tapasztalattal rendelkezik, és nagyon keveset tudni a hosszú távú terveikről. Más szóval, nincs garancia arra, hogy teljesítik az ígéreteiket.
 • 2024 januárjától nem áll rendelkezésre valódi token. Ennek eredményeképpen a játékban lévő érméknek nincs valós értékük, ami aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy az ígért kriptopénz valaha is elindul-e.
 • A játékosok számát és népszerűségét mesterségesen, botok vagy hamis fiókok segítségével fel lehet fújni.
 • A játék ajánló- és bónuszrendszere piramisjátékokhoz vagy Ponzi-csalásokhoz hasonlítható. Ez azonban számos játékban és kriptopénz platformon bevett gyakorlat.

A Notcoinnak vannak előnyei is:

 • A TON Labs és a TON Foundation nyilvános támogatása jelentős legitimitást kölcsönöz a projektnek, mivel ezek komoly és elismert szervezetek az ökoszisztémában.
 • A játék kódja nyitott a fejlesztők számára, hogy ellenőrizhessék a működését, ami jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy átverésről van szó.
 • A kriptopénz-tőzsdék erős érdeklődése a jövőbeli token jegyzése iránt hosszú távú potenciálra utal.
 • A fizetett reklámok nélküli organikus viralitás azt mutatja, hogy a projektet övező szkepticizmus ellenére is vonzó koncepciót hoztak létre.

Ezért, bár a csalás lehetőségét nem lehet teljesen kizárni, a Notcoin mint projekt úgy tűnik, hogy legitim szándékkal komoly szereplőjévé kíván válni a feltörekvő kripto-játékiparnak. A bizonytalanságok eloszlatásához a fejlesztők következő lépéseinek szoros megfigyelésére lesz szükség.

Természetesen, mint mindig végezd el a saját kutatásod egy projekttel kapcsolatban, mielőtt befektetnél.

Végszó

Mint látható, bár kihívás teljes bizonyossággal meghatározni a Notcoin csapat valódi szándékait és képességeit, a projekt gyorsan bebizonyította hatalmas vonzerejét, és az ökoszisztéma két óriás – a TON Labs és a TON Foundation – támogatását is elnyerte.

Egyelőre még nem tudni, hogy a csapat képes-e kihasználni ezt a vírusos sikert és megvalósítani a Notcoin digitális tokenként való bevezetését a TON blokkláncon, végre bebizonyítva, hogy a vírusos siker fenntartható kriptopénz-projekté alakulhat át.