Mi az a Renzo Protocol, és hogyan vásárolj belőle

A Renzo a Liquid Restaking Token (LRT) és az EigenLayer stratégiai menedzsere. Ez az interfész az EigenLayer ökoszisztémához, amely biztosítja az aktívan validált szolgáltatásokat (AVS), és magasabb hozamot kínál, mint az ETH staking.

megadice banner 970 x 250

A protokoll absztrahál minden komplexitást a végfelhasználótól, és lehetővé teszi az egyszerű együttműködést köztük és az EigenLayer csomópontok üzemeltetői között.

A Renzo határozottan támogatja az EigenLayer-t és annak célját, hogy megkönnyítse az engedély nélküli innovációt az Ethereumon, és programozottan szerezzen bizalmat az ökoszisztéma számára. A Renzo az Eigenlayer széles körű elterjedésének elősegítésére épül.

Mi az EigenLayer

Az Eigenlayer megkönnyíti az innovátorok számára az Ethereum stakerekkel és node-üzemeltetőkkel való együttműködést. Lehetővé teszi, hogy több olyan fél, akik nem bíznak egymásban, együtt dolgozzanak és valami értelmeset hozzanak létre.

Az Eigenlayer lényegében egy egyszerű módot biztosít az Ethereum “decentralizált bizalom” moduljának kihasználására, ami elősegíti a nyílt innovációt. Ez kiküszöböli, hogy a protokolloknak ki kell fejleszteniük a validátor készletüket, és lehetővé teszi számukra, hogy könnyen hozzáférjenek az Ethereum számítási és pénzügyi erőforrásaihoz.

Az EigenLayer ökoszisztéma 4 fő komponensből áll:

 • Aktívan validált szolgáltatások (AVS): Az AVS az Eigenlayerben olyan decentralizált szolgáltatások, amelyek az Ethereum biztonságát az EigenLayer-en keresztül öröklik. Ezek a szolgáltatások különböző hálózatokat támogathatnak, mint például sidechains, adatrétegek és így tovább. Az Eigenlayer növeli a biztonságot azáltal, hogy az Ethereum összevont erőforrásait használja olyan tevékenységekhez, mint a middleware szolgáltatások, a blokképítés és a tranzakciórendezés, megnyitva az ajtókat az innováció előtt olyan területeken, mint a MEV és a PBS.
 • Ethereum Stakers: Az Ethereum stakerek az Eigenlayerben több hálózatot is biztosíthatnak az ETH-juk újrakötésével. Ez azt jelenti, hogy a meglévő tőkéjüket több hálózat támogatására használhatják okosszerződéseken keresztül. Bár ez további hozamokat kínál, ugyanakkor fennáll a lecsapolás kockázata is, ha a stakerek nem teljesítik az általuk támogatni kívánt szolgáltatások által meghatározott feltételeket.
 • Csomópont-üzemeltetők: A csomópont-operátorok az Eigenlayerben számítási erőforrásokat biztosítanak különböző szolgáltatások biztonságos futtatásához, beleértve a decentralizált alkalmazásokat (DA), orákulumokat és hidakat. Ezek az üzemeltetők szabadon választhatják meg, hogy mely szolgáltatások számára dolgoznak, és hajtsák végre az AVS által adott ajánlásokat.
 • Eigenlayer protokoll: Az Eigenlayer protokoll Ethereum okosszerződésekből áll, amelyek megkönnyítik a stakerek, csomópont-üzemeltetők és szolgáltatások közötti bizalom nélküli együttműködést. Ezek a szerződések lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy visszavegyék eszközeiket, delegálják azokat a csomópont-üzemeltetőkre, és kölcsönhatásba lépjenek a láncon belüli szolgáltatási modulokkal. A szolgáltatási modulok előre meghatározott feltételekkel rendelkeznek a jutalmakra és a lecsapolásra vonatkozóan, hogy biztosítsák a zökkenőmentes interakciókat az üzemeltetők és a szolgáltatások között.

Operátorok

Az EigenLayer ökoszisztéma lehetővé teszi az Ethereum validátorok számára, hogy visszavegyék az ETH-jukat, és szolgáltatásokat nyújtsanak a hálózatnak, például egy adatelérhetőségi réteget egy különleges típusú csomóponti szoftverrel, az úgynevezett Actively Validated Services (AVS).

Az Eigenlayer-üzemeltetők AVS-csomópontokként működnek azáltal, hogy AVS-szoftverük futtatásával AVS-ek validálására döntenek. Az AVS-csomópont olyan csomópont, amely sajátréteg-üzemeltetőként futtatja az AVS-szoftvert.

eigenlayer-arch-v2

A Renzo operátor csomópontok professzionális lekötésiszolgáltatók, akik képesek biztosítani a protokoll felhasználóinak tulajdonában lévő pénzeszközök biztonságát és az újralekötési műveletek helyességét.

A protokoll az egyesített LST-ket az egyes Operatorokhoz tartozó súlyok függvényében osztja el az összes aktív Node Operátor között. Ily módon meghatározott kockázat/nyereség beállítható, hogy a kiszámított kockázat alapján optimális hozamot lehessen elérni.

Aktívan hitelesített szolgáltatások

Számos protokoll már kifejezte érdeklődését az Eigenlayer AVS ökoszisztémához való csatlakozás iránt. Nézzünk meg közelebbről néhány kiemelkedő AVS-t.

 • EigenDA: Ezt az AVS-t az EigenLabs fejleszti. A hiperscale adatelérhetőségre összpontosít bármely végrehajtási réteg számára. Az EigenDA-t úgy tervezték, hogy minden egyes hozzáadott csomóponttal együtt skálázódjon, ami segít csökkenteni az Eigenlayer Node operátorok általános terhelését. Az EigenDA neves alkalmazói közé tartozik a Celo, a Mantle, a Fluent és mások.
 • Espresso Systems: Olyan megosztott szekvencer létrehozása, amely lehetővé teszi a rollup decentralizációt, a jobb interoperabilitást és a skálázható DA-réteget. Az Espresso a cross-rollup MEV révén értéket teremt. A projektet a Yale-i Ben Fisch és olyan befektetők támogatják, mint a Greylock és a Sequoia.
 • Lagrange: Ismert a ZK-alapú, keresztláncú üzenetküldésről, amely állami bizottságot használ, kihasználva az EigenLayer újratermelését az állapotbizonyítás biztonságának dinamikus skálázására.
 • Omni Network: A Cosmos SDK felhasználásával épített L1 a cross-rollup üzenetküldéshez. Olcsóbb tranzakciós díjakat és gyors finálét biztosít. Egy Harvard-eredetű csapat és olyan befektetők támogatják, mint a Pantera.
 • Blockless: ZK ellenőrizhető szervermentes funkciókat biztosít, optimalizálva a decentralizált alkalmazásokat. EigenLayert használ a tranzakciós konszenzus biztosításához.
 • Hyperlane: Az EigenLayert alkalmazza a láncközi alkalmazások fejlesztőinek üzeneteinek védelmére az Ethereumtól az újraindított gazdasági biztonság segítségével.

Restaked pontok

A Restaked pontok a hozzájárulásod mérik az EigenLayer ökoszisztéma közös biztonságához. Ezek a lekötésben való részvétel mércéje, amely megegyezik a lekötésbe helyezett idő-integrált összegével.

Egy felhasználó, aki 1 ETH-t köt le 1 órára, 1 restaked pontot gyűjt.

A Renzo a felhasználók befizetései által szerzett restaking pontok 100%-át továbbítja.

Megjegyzés: Az EigenLayer Restaked pontok gyűjtése körülbelül 24 órás késéssel történik, hogy az Ethereum csomópontok beinduljanak és rendelkezésre álljanak. Ez az ezETH mintelésére és átutalására egyaránt vonatkozik.

Hogyan működnek az LRT-k

A Renzo egy folyékony származékos (liquid derivative) platform, amely az EigenLayerre épül. Az EigenLayer ökoszisztémához való kapcsolódási pontként szolgál azáltal, hogy aktívan validált szolgáltatásokat (AVS) biztosít, és magasabb hozamot kínál, mint az ETH lekötés.

A Renzo minden egyes LST vagy ETH letétbe helyezett LST vagy ETH után ezzel egyenértékű mennyiségű ezETH-t bányászik.

Hogyan működik:

renzo protocol 1

A Renzo úgy lett kialakítva, hogy az Ethereum újrafelvétel elsődleges on-ramp / off-ramp legyen, intelligens szerződések és operátor csomópontok kombinációját használva a legjobb kockázat/jutalom újrafelvételi stratégia biztosítására.

renzo 2

Mik az restaking stratégiák

Az AVS az Eigenlayerben olyan decentralizált szolgáltatások, amelyek az Ethereum biztonságát az EigenLayeren keresztül öröklik.

A restaking stratégia egy egyedi pozíció, ahol a felhasználó úgy dönt, hogy a sok AVS közül egyet vagy azok kombinációját biztosítja.

A lehetséges stratégiák száma egy tevékenység biztosítására az AVS-ek számával nő. Minden AVS egyedi belépési pontot jelent a jutalmak és a releváns vágási kockázatok szempontjából, és minél több AVS van, annál többféle stratégia lehetséges a hatékony biztosításukhoz.

15 AVS-nél 32 767 lehetséges stratégiánk lesz. Ahogyan azt el tudod képzelni, az AVS-ek megfelelő kombinációjának értékelése, miközben optimalizáljuk a kockázatot és a nyereséget, valamint aktívan kezelik ezeket a pozíciókat, egyre nehezebbé válik, ahogy egyre több AVS csatlakozik a hálózathoz.

ezETH

Az ezETH egy likvid újrafelvételi token, amely a felhasználó Renzónál újrafelvett pozícióját jelképezi. A felhasználók befizethetnek natív ETH-t vagy LST-t, és megkapják az ezETH-t.

Jutalmak

Az ezETH a cTokenekhez hasonló jutalomtartalmú token.

Az alapul szolgáló újrafelvételi pozíciók jutalmakat keresnek, amelyek az ezETH árában tükröződnek.

A jutalmak ETH, USDC és Actively Validated Services (AVSs) jutalom tokenekben várhatók.

Ez azt jelenti, hogy az ezETH értéke az alapul szolgáló LST-khez képest nő, mivel több jutalmat keres AVS-tokenekben kifejezve

Az ezETH kiváltásához egyszerűen látogass el a renzoprotocol.com/restake oldalra, és kösd le az ETH-d vagy LST-d.

A teljes folyamatról itt bővebb információt kaphatsz.

renzo restaking model

Kifizetések

A bevetett restaking stratégiáktól függően a tétmentesítés legalább 7 napot vesz igénybe, elsősorban az EigenLayer tétmentesítési követelményei miatt, de az egyes AVS-ektől függően változik.

Ha a befizetések és a kivonások kiegyensúlyozottak, a jutalmak egyenlően kerülnek elosztásra, függetlenül a kivonásra kerülő eszköztől.

Ha a befizetések és a kifizetések nem kiegyensúlyozottak, a tőke teljes egészében kifizetésre kerül, a jutalmak azonban az egyes eszközök esetében eltérőek, és az ugrási ráta modellje alapján ösztönzik az egyensúlyt.

Díjak

Renzo átadja az EigenLayer jutalmak 100%-át.

A díjakat a protokolltartalékok (kincstár) és a Renzo csomópontok üzemeltetői között osztjuk fel.

Renzo ezPoints

Lásd DeFi további információkért az ezPoints növelő szorzóról a különböző DeFi integrációkban.

A Renzo pontok a protokoll sikeréhez hozzájáruló felhasználók jutalmazására szolgálnak. A Renzo Beta mainnet 2023. december 18-i indulásával kezdődően a Renzo ökoszisztéma minden résztvevője pontokat kap. A pontok száma a részvétel időtartamától és jellegétől függően változik.

A pontok megszerzésének első módja az ezETH birtoklása lesz. A Renzo minden olyan résztvevőt jutalmaz, aki ezETH-ot bányászik vagy tart a pénztárcájában. Az ezETH-tulajdonosok óránként 1 Renzo ezPointot kapnak minden egyes ezETH után, amit tartanak. Emellett a felhasználók a korai részvételért lökést kapnak.

Bárhol újravásárolhatsz! A Renzo 1 ETH befizetésenként 100 ezPont Boostot kínál április 3. 00:00 UTC-ig.

Restake Ethereum a Mainnet-en, vagy Restake natívan az Arbitrum-on, BNB Chain-en, Mode-on vagy Linea-n, minden 1 ETH befizetés után 100 ezPoints boostot kap!

Az ezPontok felhalmozódnak az ezETH egyenlegedben, és azonnal megjelennek a portfóliódban.

Fontos megjegyezni, hogy a loopolás – azaz ugyanazon ezETH többszöri felhasználása jutalmak generálására az ezETH ETH-ért történő eladásával a folyamat megismétléséhez szigorúan tilos. A rendszer ezt figyelni fogja, és érvényteleníti a Boostot és az ezPontjaidat.

renzo boost

Ajánlórendszer: Szerezz extra ezPontokat más felhasználók meghívásával, akik ETH-t fizetnek be.

Az L2 befizetések ajánlói nyomon követése csak akkor indul el, ha az ajánlott felhasználó kezdeti befizetést hajtott végre az Ethereum Mainnet-en.

Minden egyes személyért, aki az ajánlói linked felhasználva csatlakozik a Renzóhoz, további 10%-ot kap az ajánlott felhasználó pontjaiból. Például, ha egy olyan felhasználót ajánlassz, aki 1000 ezPontot szerez, akkor 10%-ot vagy 100 ezPontot fogsz keresni az adott felhasználó ajánlásáért.

Az extra pontok megszerzésének kulcstényezője az általad meghívott személy által eszközölt befizetések. Minél többet fizet be, annál több ezPontot gyűjtesz.

A rendszer kumulatív, ami azt jelenti, hogy minél több embert hívsz meg, akik aktívan használják, ETH-t fizetnek be a Renzón, annál több ezPontot szerezhetsz.

Hogyan csinálják

A Renzo protokoll egy réteg az EigenLayer felett, amellyel a felhasználók interakcióba léphetnek, hogy elvonatkoztassák a protokoll bonyolultságát.

Az intelligens szerződések úgy vannak beállítva, hogy lehetővé tegyék a delegálást több Operátornak az EigenLayerben, és lehetővé teszik a felhasználók számára a Native ETH és LST befizetését is.

Letétbe helyezés és delegálás

Amikor egy felhasználó natív ETH-t helyez letétbe, azt egy Ethereum Beacon lánc validáló csomóponton keresztül tétesítik. A natív ETH-t a DepositQueue szerződésben tartják a 32 ETH minimum eléréséig. Amint a minimum teljesül, az ETH-t közvetlenül a Beacon Chain Deposit szerződéshez küldik, és a kivételi hitelesítő adatok az EigenLayerben lévő EigenPod-ra mutatnak. Ez lehetővé teszi, hogy az ETH staking juttatásokat kapj, és hozzájárul az AVS-ek biztosításához is az EigenLayerben, mivel a validáló csomópont leállítása lehetőséget adna az EigenPodnak arra, hogy visszatartsa az ETH egy részét, ha egy slashing esemény bekövetkezne. A letétbe helyezett ETH mind az Ethereum validátor jutalmakat, mind az EigenLayer AVS jutalmakat a protokoll számára.

Frissíthetőség

Az EigenLayer protokoll jelenleg aktív fejlesztés alatt áll, és az interfészek várhatóan idővel változni fognak. E változások támogatása érdekében a Renzo Protocol okosszerződések proxy-szerződéseken keresztül frissíthetők. A frissítési engedélyeket egy protcol multisig szerződés korlátozza.

Renzo Protocol árfolyam

A cikk írásakor a 0,143 dollárba kerül. A token 2024 április 30-án debütált a tőzsdéken 0,259 dolláros áron, ami azóta a felére esett. Nyilván még egy friss kezdetleges token a tőzsdéken. A token értéke idővel természetesen emelkedhet, vagy tovább csökkenhet annak tükrében, hogy mennyire sikerül elfogadottságot szereznie az iparágban.

renzo protocol arfolyam

Szerződéscím: 0x3b50805453023a91a8bf641e279401a0b23fa6f9

Weboldal: https://www.renzoprotocol.com/

Renzo Protocol vásárlás

Ha szeretnéd megvásárolni a REZ tokeneket, akkor azt az alábbi tőzsdéken teheted meg:

 1. KuCoin
 2. Gate.io
 3. Binance
 4. Bitunix
 5. BingX
 6. HTX
 7. Hotcoin
 8. MEXC
 9. Bitget
 10. Nominex

REZ vásárlás a KuCoin-on