A SWIFT 1-2 éven belül új központi banki digitális valutaplatformot szeretne indítani

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A SWIFT globális banki üzenetküldő hálózat a következő egy-két évben új platformot tervez, amely a most fejlesztés alatt álló központi banki digitális valuták hullámát a meglévő pénzügyi rendszerhez kapcsolja – írta a Reuters.

Kucoin 960x200

A lépés, amely az egyik legjelentősebb lenne a kialakulóban lévő CBDC ökoszisztéma számára, tekintettel a SWIFT globális bankrendszerben betöltött kulcsszerepére, valószínűleg az első nagyobbak bevezetésének időpontjára lesz finomhangolva.

A világ központi bankjainak mintegy 90%-a már vizsgálja valutáinak digitális változatait. A legtöbbjük nem akar lemaradni a bitcoin és más kriptovaluták mögött, de küzdenek a technológiai bonyolultsággal.

Nick Kerigan, a SWIFT innovációs vezetője elmondta, hogy a legutóbbi kísérlet, amely 6 hónapig tartott, és amely központi bankok, kereskedelmi bankok és elszámolási platformok 38 tagú csoportját foglalta magában, az egyik legnagyobb globális együttműködés volt a CBDC-k és a “tokenizált” eszközök terén.

A kísérlet célja annak biztosítása volt, hogy a különböző országok CBDC-it együtt lehessen használni, még akkor is, ha azok különböző alaptechnológiákra vagy “protokollokra” épülnek, ezáltal csökkentve a fizetési rendszerek széttöredezettségének kockázatát.

Azt is megmutatta, hogy a nagyon összetett kereskedelmi vagy devizafizetésekben is lehet őket használni, és potenciálisan automatizálhatók, így felgyorsíthatók és csökkenthetők a folyamatok költségei.

Kerigan elmondta, hogy az eredményeket, amelyek azt is bizonyították, hogy a bankok a meglévő infrastruktúrájukat is felhasználhatják, a résztvevők széles körben sikerként értékelték, és a SWIFT-nek határidőt adtak a munkához.

“A következő 12-24 hónapban tervezzük a produktivizálást (termékként való bevezetést)” – mondta Kerigan egy interjúban. “A kísérleti stádiumból haladunk valami felé, ami valósággá válik.”

Bár az időkeret még eltolódhat, ha a nagyobb gazdaságok CBDC bevezetése késik, a blokkok elhagyása, amikor ez megtörténik, jelentős lökést adna a SWIFT-nek a bankok közötti hálózatban meglévő dominanciájának fenntartásához.

Olyan országok, mint a Bahama-szigetek, Nigéria és Jamaica már rendelkeznek CBDC-kkel. Kína már előrehaladott állapotban van az e-jüan valós kipróbálásával. Az Európai Központi Banknál szintén folyamatban van egy digitális euró, míg a Nemzetközi Fizetések Bankja, a globális központi banki ernyőcsoport több határokon átnyúló kísérletet is folytat.

A SWIFT legfőbb előnye azonban az, hogy meglévő hálózata már több mint 200 országban használható, és több mint 11 500 bankot és alapot köt össze, amelyek naponta több billió dollár küldésére használják.

Skálázhatóság

A cég a banki körökön kívül gyakorlatilag az ismeretlenből 2022 óta vált ismertté, amikor a Nyugat által az ukrajnai invázió miatt bevezetett szankciók részeként a legtöbb orosz bankot elvágta a hálózatától.

Kerigan szerint egy ilyen lépés egy új CBDC-rendszerben is megtörténhet, de kétli, hogy ez megakadályozná az országokat abban, hogy csatlakozzanak egy ilyen rendszerhez.

A legutóbbi kísérletben Németország, Franciaország, Ausztrália, Szingapúr, a Csehorszáh és Thaiföld központi bankjai vettek részt, valamint néhány névtelenséget kérő bank.

Egy sor nagy súlyú kereskedelmi bank, köztük az HSBC, a Citibank, a Deutsche Bank, a Societe Generale, a Standard Chartered és a CLS deviza elszámolási platform is részt vett, valamint legalább két kínai bank is.

Az elképzelés szerint, ha az összekapcsolási megoldás kiépül, a bankok egyetlen fő globális kapcsolattartási pontot kapnának, amely képes lenne kezelni a digitális eszközökkel kapcsolatos fizetéseket, ahelyett, hogy több ezret kellene létrehozniuk, ha minden egyes partnerrel külön-külön kellene létrehozniuk.

A CBDC-k felé történő előrelépés mellett Kerigan rámutatott a Boston Consulting Group (BCG) előrejelzésére, amely szerint 2030-ra mintegy 16 billió dollár értékű eszközt “tokenizálhatnak” – ez egy olyan folyamat, amelynek során az olyan eszközöket, mint a részvények és kötvények, digitális chipekké alakítják át, amelyeket aztán valós időben lehet kibocsátani és kereskedni velük.

“Ha tetszőleges számú hálózatot tudunk csatlakoztatni (a SWIFT-rendszerhez), az sokkal jobban skálázhatóvá válik az iparág számára” – mondta.

A Kriptomagazin véleménye

Mit jelent ez?

Úgy tűnik tehát a banki rendszer is egye jobban építkezik kifelé a CBDC-k felé, ezzel pedig szép lassan eltűnhet a készpénz az életünkből.

Ez sokkal nagyobb kontrollt vonhat a központi bankok és a kormányok kezeihez, csökkentve az egyének szabadságát. A nyugati országokban már egyre kevésbé használnak készpénzt az emberek, és valószínűleg fel sem tűnne sok embernek az, ha nem lenne többé készpénz.

Egyes ausztrál bankok például sorra zárják be a bankfiókjait, és csökkentik az ATM-ek számát is. A Bitcoin ára újra a legmagasabban van, és a spot ETF elfogadása óta egyre több intézményi befektető szeretné felvásárolni a legnagyobb kriptovalutát. Lehet, hogy könnyedén igaza lesz Kiyosakinak, és a többi nagymenő befektetési gurunak?

 

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index