Mi az a kereskedési volumen?

Kriptomagazin kereskedesi volumen

A kereskedési volumen, más néven forgalom, a pénzügyi piacokon az adott időszak alatt kereskedett eszközök, például részvények, kriptovaluták, áruk vagy más pénzügyi termékek mennyiségét jelenti. Ez az egyik legfontosabb mutató, amelyet a befektetők és a kereskedők használnak a piaci aktivitás és a likviditás felmérésére.

A kereskedési volumen jelentősége

 1. Likviditás: A magas kereskedési volumen általában nagyobb likviditást jelez, ami azt jelenti, hogy az adott eszközt könnyebben lehet eladni vagy megvásárolni anélkül, hogy jelentősen befolyásolná az árát. A likvid piacokon a kereskedők gyorsabban és kisebb csúszással (slippage) tudnak ügyleteket kötni.
 2. Piaci hangulat: A kereskedési volumen változásai jelzéseket adhatnak a piaci hangulatról. Például, ha egy részvény, vagy kriptovaluta árfolyama emelkedik, és ezzel egyidejűleg a volumen is nő, az azt jelezheti, hogy a piaci szereplők bíznak az emelkedés fenntarthatóságában. Ezzel szemben az alacsony volumenű áremelkedés gyenge trendet sugallhat.
 3. Ármozgások megerősítése: A technikai elemzésben a kereskedési volument gyakran használják az ármozgások megerősítésére. Ha egy jelentős ármozgást nagy volumen kísér, az erősebb trendet jelezhet. Például, ha egy részvény áttör egy fontos ellenállási szintet magas volumennel, az megerősítheti az áttörés érvényességét.
 4. Trendfordulók azonosítása: A volumen hirtelen növekedése vagy csökkenése trendfordulóra is utalhat. Például egy csökkenő trend végén a volumen hirtelen megugrása arra utalhat, hogy az eladók kimerültek, és a vásárlók átvehetik az irányítást, ami a trend megfordulásához vezethet.

Kereskedési volumen típusai

 1. Napi kereskedési volumen: Ez az adott eszköz egyetlen nap alatt kereskedett mennyiségét jelenti. Gyakran használják a rövid távú kereskedési stratégiákban.
 2. Átlagos napi kereskedési volumen (ADTV): Az ADTV az adott eszköz átlagos napi kereskedési volumenét jelenti egy meghatározott időszakon belül, például 30 vagy 90 nap alatt. Ez segít a befektetőknek megérteni a normális kereskedési aktivitás szintjét és azonosítani a szokatlanul magas vagy alacsony volumenű napokat.
 3. Összesített kereskedési volumen: Ez az adott időszak (például hét, hónap vagy év) alatt kereskedett összes eszköz mennyiségét jelenti. Ezt a hosszabb távú piaci trendek elemzésére használják.
kereskedesi volumen a bitcoin diagramon
Fotó: Kereskedési volumen a Bitcoin árfolyam diagramján. A forgalomra is felhúzható egy trendvonal, így láthatjuk, hogy csökken-e vagy növekszik-e a forgalom.

Kereskedési volumen és a különböző piacok

A kereskedési volumen jelentősége és értelmezése piaconként változhat:

 • Részvénypiac: A részvények kereskedési volumene segít megérteni az adott részvény iránti keresletet és kínálatot. A magas volumenű napok gyakran a vállalati hírekhez, eredményjelentésekhez vagy makrogazdasági eseményekhez kapcsolódnak.
 • Kriptovaluták: A kriptovaluták piacán a volumen különösen fontos, mivel a piacok gyakran volatilisak és kevésbé likvidek, mint a hagyományos pénzügyi piacok. A volumen változásai itt gyorsabban észlelhetők, és jelentős ármozgásokat jelezhetnek előre.
 • Áruk és nyersanyagok: Az árupiacokon a volumen az áruk kínálatát és keresletét tükrözi. Például az arany kereskedési volumene nagy hatással lehet az árfolyamokra, különösen geopolitikai vagy gazdasági bizonytalanság idején.

A forgalom elemzése

A kereskedési volumen elemzéséhez különböző technikai eszközök és mutatók állnak rendelkezésre, például:

 • Volumenmutatók (Volume Indicators): Ilyenek a volumen oszcillátor (Volume Oscillator), a pénzáramlás index (Money Flow Index) és az on-balance volume (OBV). Ezek a mutatók a volumen és az árfolyam mozgásának kombinációját használják a piaci trendek azonosítására és megerősítésére.
 • Volumenprofil (Volume Profile): Ez a diagram a különböző árszinteken kereskedett volumen eloszlását mutatja, segítve a kereskedőket a kulcsfontosságú támasz- és ellenállási szintek azonosításában.
 • Candlestick volumenelemzés: A japán gyertyatartó diagramokkal kombinált volumenelemzés segíthet az ármozgások és a volumen közötti kapcsolatok mélyebb megértésében.

Összességében a kereskedési volumen egy alapvető eszköz a pénzügyi piacokon, amely segít a befektetőknek és kereskedőknek a piaci trendek, hangulat és potenciális fordulópontok azonosításában. Megfelelő használata jelentős előnyt biztosíthat a piaci döntések meghozatalában.

Olvasd el a Relatív Erősségi Indexről írt cikkünket is, vagy lépj vissza a fogalomtárba.