A Relatív Erősség Index (RSI): Mi az és hogyan működik?

Kriptomagazin mi az rsi

Mi a Relatív Erősség Index? Az RSI egy technikai elemzési mutató, amelyet a pénzügyi piacokon használnak annak érdekében, hogy meghatározzák az árfolyamok mozgásának erősségét és sebességét. Az RSI-t általában a részvények, devizapárok, árucikkek és egyéb befektetési eszközök elemzésére használják. A Relatív Erősség Indexet J. Welles Wilder Jr. fejlesztette ki, és először 1978-ban mutatta be “New Concepts in Technical Trading Systems” című könyvében.

Az RSI kiszámítása

Az RSI egy százalékos mutató, amelyet a következőképpen számítanak ki:

RSI = 100−(1001+RS)

ahol az RS (Relative Strength) a következőképpen definiálható:

RS = Átlagos Napi Záróár Nyereség  / Átlagos Napi Záróár Veszteség

Kriptomagazin mi az rsi

Az RSI alapértelmezett időszaka 14 nap, de más időszakokat is használhatunk attól függően, hogy rövidebb vagy hosszabb távú elemzést szeretnénk végezni.

Hogyan működik az RSI?

A relatív erősségi index 0 és 100 közötti értéken mozognak. Az indikátor célja, hogy azonosítsa azokat az időszakokat, amikor az eszköz túlvett vagy túladott állapotban van. Az alábbi szintek különösen fontosak az RSI értelmezésében:

 • 70 feletti RSI: Az eszköz túlvásárolt (overbought) állapotban van, ami arra utalhat, hogy az árfolyam emelkedése túlzott, és korrekcióra lehet számítani.
 • 30 alatti RSI: Az eszköz túladott (oversold) állapotban van, ami azt jelezheti, hogy az árfolyam csökkenése túlzott, és felpattanás várható.

Az RSI általában egy vonaldiagram formájában jelenik meg a kereskedési platformokon, amely az árfolyam grafikon alatt helyezkedik el.

Az RSI momentum indikátor alkalmazása

Az RSI-t különböző módon használhatjuk a kereskedésben:

 1. Túlvásárolt és túladott szintek: Amikor az RSI értéke 70 fölé emelkedik, az jelezheti, hogy az eszköz túlvett, és érdemes lehet eladási pozíciókat nyitni vagy a meglévő long pozíciókat zárni. Amikor az RSI értéke 30 alá csökken, az túladottnak jelezhet, és érdemes lehet vételi pozíciókat nyitni vagy a meglévő short pozíciókat zárni.
 2. Divergenciák: Az RSI és az árfolyam mozgása közötti eltérések (divergenciák) erős jelzéseket adhatnak. Ha az árfolyam új csúcsot ér el, de a relatív erősségi index nem követi ezt a csúcsot, negatív divergenciáról beszélhetünk, ami a trend megfordulását jelezheti. Fordított esetben, ha az árfolyam új mélypontot ér el, de az RSI nem követi, pozitív divergenciáról van szó, ami szintén trendfordulóra utalhat.
 3. Középvonal átlépése: Az RSI 50-es szintje középvonalként szolgál. Ha az RSI ezen szint fölé emelkedik, az erősödő trendet jelezhet, míg ha alá csökken, gyengülő trendet mutathat.

Példák az Relatív Erősségi Index használatára

Példa 1: Túlvett állapot

Egy részvény árfolyama meredeken emelkedik, és a relatív erősségi index értéke 75-re ugrik. Ez túlvett állapotot jelez, és a kereskedő úgy dönthet, hogy eladási pozíciót nyit, mert arra számít, hogy az árfolyam hamarosan korrigálódni fog.

Példa 2: Túladott állapot

Egy devizapár árfolyama folyamatosan csökken, és az RSI értéke 25-re esik. Ez túladott állapotot jelez, és a kereskedő vételi pozíciót nyithat, mert arra számít, hogy az árfolyam hamarosan emelkedni fog.

Példa 3: Negatív divergencia

Egy részvény árfolyama új csúcsot ér el, de az RSI értéke nem követi ezt a csúcsot, hanem alacsonyabb marad. Ez negatív divergenciát jelez, ami arra utalhat, hogy az árfolyam hamarosan csökkenni fog, így a kereskedő eladási pozíciót nyithat.

A Relative Strength Index előnyei és hátrányai

Előnyök

 • Egyszerűség: A relatív erősségi index könnyen érthető és alkalmazható, így kezdő és tapasztalt kereskedők számára egyaránt hasznos eszköz lehet.
 • Sokoldalúság: Az RSI különböző piacokon és időkereteken alkalmazható, így széles körű felhasználási lehetőséget biztosít.
 • Korai jelzések: Az RSI gyakran előre jelezheti a piaci fordulatokat, így a kereskedők időben hozhatnak döntéseket.

Hátrányok

 • Hamis jelek: Az RSI néha hamis jeleket is adhat, különösen akkor, ha az eszköz erős trendben van. Ilyenkor az RSI hosszabb ideig is túlvett vagy túladott állapotban maradhat anélkül, hogy jelentős korrekció következne be.
 • Időszak beállítása: A relatív erősségi index érzékenysége nagyban függ az időszak beállításától. A túl rövid időszak sok hamis jelet eredményezhet, míg a túl hosszú időszak esetén késlekedhet a jelzés.

Az RSI indikátor kombinálása más mutatókkal

Az RSI önmagában is hasznos lehet, de gyakran kombinálják más technikai mutatókkal a pontosabb elemzés érdekében. Például:

 • Mozgóátlagok: A mozgóátlagok és az RSI kombinálása segíthet a trendek azonosításában és a hamis jelek szűrésében.
 • MACD (Mozgóátlag Konvergencia/Divergencia): Az RSI és a MACD együtt használva erős jeleket adhat a piaci fordulatokról és a trendek erősségéről.
 • Bollinger-szalagok: Az RSI és a Bollinger-szalagok kombinálása segíthet az árfolyamok szélsőséges mozgásainak azonosításában.

Következtetés

A Relatív Erősség Index (RSI) egy rendkívül hasznos technikai mutató, amelyet a kereskedők széles körben alkalmaznak az árfolyamok mozgásának elemzésére. A Relatív Erősség Index egyszerűsége és sokoldalúsága miatt kiváló eszköz lehet mind a kezdő, mind a tapasztalt kereskedők számára. Az RSI segítségével azonosíthatók a túlvett és túladott állapotok, valamint a piaci fordulatok, de érdemes más technikai mutatókkal is kombinálni a pontosabb elemzés érdekében. Az RSI helyes alkalmazása jelentősen hozzájárulhat a sikeres kereskedési stratégiák kialakításához és végrehajtásához.