Mi a Raydium (RAY)?

raydium fooldal

A Raydium egy automatizált árjegyző (AMM), amely a Solana blokkláncra épül, és megosztja a likviditást a Serum decentralizált tőzsdével.

AMM-ként a Raydium lehetővé teszi a digitális eszközök, például a kriptovaluták engedély nélküli kereskedését a likviditási poolok segítségével, amelyek a decentralizált pénzügyek (DeFi) egyik fő eszközévé váltak. A likviditási poolok a likviditásszolgáltatóknak nevezett egyénekre támaszkodnak, akik a likviditási pool okosszerződésben zárolják eszközeiket. Ezek a zárolt eszközök aztán egy adott piacon belül kereskedési párként használhatók a decentralizált tőzsdén kereskedők számára.

Azzal, hogy a Raydium egyesíti az AMM rugalmasságát a Serum hagyományosabb megbízáskönyv-mechanizmusának megbízhatóságával, a digitális eszközök gyors, likvid és alacsony díjú kereskedését a Solana-n egy további likviditási forrással támogatja.

A Raydiumnak likviditást biztosító felhasználókat a Raydium ökoszisztéma RAY-ban, a Raydium ökoszisztéma utility tokenjében lévő jutalmakkal ösztönzik. A RAY-t viszont a platformon lehet lekötni, hogy további kriptókat lehessen keresni.

Ha naprakészen szeretnél maradni a Raydium csapatával, akkor nézd meg a blogjukat.

Ki hozta létre a Raydiumot?

A Raydium alapvető fejlesztőcsapata egy sor álnév alatt fut. AlphaRay vezeti a projekt stratégiáját és üzleti fejlesztését, aki az árucikkek algoritmikus kereskedelméből merít. XRay a Raydium technológiai vezetője. Hozzájuk csatlakozik GammaRay, StingRay és RayZor, akik mindannyian a marketing, a kereskedés és a számítógépes biztonsági kezdeményezések területén működnek közre.

A csapat először 2020 késő tavaszán kezdett el foglalkozni a DeFi rendszerekben akkoriban látott kihívásokkal. Elkezdtek egy újszerű DeFi-megoldást tervezni, kódot írtak és különböző partnerségi lehetőségeket vizsgáltak az AMM-jük számára, míg végül összeálltak a Serummal.

A Raydium mainnet 2021 februárjában indult el.

Hogyan működik a Raydium?

A hagyományos eszköztőzsdék, például a tőzsdék, az összes vételi és eladási megbízásról központi nyilvántartást vezetnek, amelyet megbízási könyvnek neveznek. A megbízáskönyv egyik oldalán a vételi megbízások vannak, amelyek egy adott áron lévő eszköz azon mennyiségét tartalmazzák, amelyet egy piaci szereplő szeretne megvásárolni. A megbízási könyv másik oldalán az eladási megbízások szerepelnek, amelyek egy eszköz azon mennyiségét tartalmazzák egy adott áron, amelyet egy piaci szereplő el szeretne adni.

A megbízási könyv központi eszközként szolgál az árjegyzőket (eladók) és a vevőket (vevők) összekapcsolására, ezáltal megkönnyítve a kereskedési tevékenységet és biztosítva a likviditást az adott piacon. A Serum decentralizált tőzsde, amelyet a Raydium támogat, okosszerződéseket használ, hogy lehetővé tegye ezt a vételi és eladási megbízások egyeztetési folyamatát.

Likviditási poolok (LP)

A blokklánc-technológia és újabban a DeFi megjelenése népszerűsítette a kereskedés új, sajátos módszerét, amely az automatizált árjegyzőket (AMM) és az általuk létrehozott likviditási poolokat használja.

A Raydiumhoz hasonló AMM-eken keresztül a felhasználók eszközöket vásárolnak és adnak el a likviditásszolgáltatók által biztosított eszközkészlet ellenében. A likviditási poolokban tartott eszközök szolgálnak a tranzakció ellenoldalaként, amelyekkel szemben a vételi és eladási megbízásokat végrehajtják.

Az egyik első és legnépszerűbb platform, amely az AMM-modellt használta, az Ethereum hálózaton működő Uniswap volt. A Raydium elmondása szerint azért döntöttek úgy, hogy a Solana blokkláncra építik a megoldásukat, hogy kezeljék a magas gázdíjakat, a lassabb végrehajtási időt, a limitmegbízások hiányát és az átfedő likviditás hiányát a meglévő AMM platformokban az Ethereumon.

Az alapvető tőzsdei ajánlaton túl a Raydium “kettős jutalomgazdálkodást” kínál, amely lehetővé teszi a likviditásszolgáltatók számára, hogy a tőzsdét működtető likviditási poolok számára nyújtott eszközökért cserébe további hozamot szerezzenek az LP tokeneken. A Raydium azt is lehetővé teszi a felhasználóinak, hogy a RAY tokenjeiket lekössék, hogy a platform kereskedési díjaiból beszedett további jutalmat keressenek.

Raydium és Serum integráció

A Raydium integrálta AMM mechanizmusát a Serum megbízáskönyv-funkciójával, hogy mind a megbízáskönyv-, mind az AMM-alapú tőzsdék előnyeit és hiányosságait kezelje. A Raydium AMM-jének vagy a Serum megbízási könyvének likviditását kihasználó képesség a kereskedők számára hatékonyabb és költséghatékonyabb decentralizált tőzsdei kereskedési élményt biztosít.

Amikor a felhasználók hozzájárulnak a Raydium egyik likviditási pooljához, az AMM a tokenjeiket a Serum megbízási könyvében limitmegbízásokká alakítja, amelyekkel bárki kereskedhet. Amikor egy felhasználó csereügyletet hajt végre, a Raydium összehasonlítja a Serum megbízási könyve és a Raydium AMM-je közötti árakat, hogy a felhasználó számára a legköltséghatékonyabb kereskedést hajtsa végre.

AcceleRaytor

A Raydium a csere- és hozamszerző platformokon kívül létrehozott egy AcceleRaytor nevű pénzgyűjtő platformot is. Ez egy olyan indulási platformként szolgál, amely segít az új projekteknek a tőkebevonásban és a Solana ökoszisztémán belüli építkezésben.

Miért van értéke a RAY-nek?

A Raydium token (RAY) a tranzakciós díjak kifizetésére és a Raydiumon történő jutalmak finanszírozására szolgál. A RAY-t a Raydium platform likviditási pooljaiban lehet stakelni vagy letétbe helyezni, hogy további jutalmakat lehessen szerezni. Minden alkalommal, amikor egy kereskedő a Raydium likviditási pool segítségével eszközöket cserél, 0,03%-os díjat fizetnek ki RAY-ben azoknak, akik tokeneket tesznek fel az adott poolban.

A RAY tokenek birtokosai a jövőben és a platform fejlődésével párhuzamosan korlátozott szerepet kaphatnak a projekt fejlesztésének irányításában is.

Más kriptovalutákhoz hasonlóan a RAY tokeneknek is van egy maximális készlete, és a készletet 555 millió RAY-ben maximalizálták.

Miért használd a RAY-t?

Azok a decentralizált tőzsdei felhasználók, akik magas gázdíjakat, lassú tranzakcióvégrehajtást vagy korlátozott kereskedési páros opciókat tapasztaltak, a Raydium platformot kívánhatják használni.

A befektetők értéket találhatnak a Raydiumnak a Solana ökoszisztémára való összpontosításában, valamint egyedülálló stratégiájában, amely egy automatizált árjegyzőt kapcsol össze a Serum megbízáskönyv alapú decentralizált tőzsdével a hozzáadott kereskedési likviditás biztosítása érdekében.

Azok, akik további jutalmakat szeretnének keresni a kriptovalutáikon, értéket találhatnak a RAY-ban és a különböző módokban, amelyekkel jutalmakat szerezhetnek a platformon történő tétgyűjtésből és hozamfarmolásból.