Sam Bankman-Fried

sbf

Ki az a Sam Bankman-Fried? Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk neked a kriptovilág egyik különleges arcát. Sam az elmúlt évben mennyből került a pokolba, miután az FTX tőzsde összeomlott.

megadice banner 970 x 250

Rengeteg dokumentumfilm készült az FTX és Sam Bankman-Fried (ezentúl SBF) bukásáról, ami megmutatja milyen könnyen lehet császárból gonosztevővé válni.

2023. november 3-án a new yorki esküdtszék bűnösnek találta Sam Bankman-Friedet kétrendbeli csalásban, kétrendbeli csalásra irányuló összeesküvésben és három egyéb összeesküvés vádjában.

Bankman-Fried továbbra is ártatlannak mondja magát, és azt állította, hogy soha nem követett el csalást, és szándékosan nem csapta be az ügyfeleket. Sam a világ egyik legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjének vezetőjeként vált ismertté, személyes vagyona egykor meghaladta a 26 milliárd dollárt, mielőtt 2022 november elején hirtelen vége szakadt digitális valutabirodalmának.

Fiatalon

Sam Bankman-Fried 1992. március 6-án született Kaliforniában. A Stanford Law School két professzorának fiaként egy magasan képzett családban nőtt fel. Középiskolába a Crystal Springs Uplands School-ba járt a kaliforniai Hillsborough-ban. Részt vett egy matematikából tehetséges középiskolásoknak szóló nyári tanulmányi programban is.

Bankman-Fried 2014-ben diplomázott a Massachusetts Institute of Technology-n (MIT) fizikából és matematikából. 2013 nyarán gyakornokként dolgozott a New York-i székhelyű Jane Street Capital cégnél, ahonnan a diploma megszerzése után teljes munkaidős alkalmazottként tért vissza a saját tulajdonú kereskedési céghez.

Samet mindvégig egy rendkívül okos zseninek tartották.

A kripto birodalom alapítása

2017-ben Bankman-Fried otthagyta a Jane Street-et, és pár volt munkatársával megalapította az Alameda Research kvantitatív kereskedési céget, amely naponta több millió dollárt keresett. Az Alameda aktívan kereskedik kriptopénzekkel a különböző nemzetközi piacok között. Egyes elméletek szerint Sam és Caroline rájött arra, hogyan lehet kihasználni az arbitrázs kereskedést, ahol a különböző tőzsdéken való magasabb/alacsonyabb árakat kihasználva profitra tudtak szert tenni. 2019 áprilisában megalapította, majd a következő hónapban elindította az FTX kripto tőzsdét.

Egyes befektetők, akik hatalmas vagyonokat adtak neki, hogy az Alamedát üzemeltesse úgy érezték, hogy kimaradnak az “FTX-buliból”, mert Sam nem akart nekik belőle részesedést adni.

sam bankman fried ftx kereskedes

Ahogy a kriptopénzek világa a COVID-19 járvány idején berobbant a köztudatba, Bankman-Fried és bahamai székhelyű cége virágzott. Az FTX 2020-ban 150 millió dollárért megvásárolta a Blockfolio tőzsdét és platformot. A felhasználói bázisa napról-napra bővült, Sam Bankman-Fried pedig úgy tűnt, hogy szilárd alapokra állította a cégét.

A későbbi csődhullám során a Bankman-Fried pénzügyi mentőövet kínált a BlockFi kriptopénzváltónak, megmentve azt egy súlyos likviditási válságtól. (2022 novemberének végére azonban a BlockFi is csődöt jelentett.)

A Bankman-Fried megvásárolta a sikertelen Voyager kriptokölcsönző platformot, és ajánlatot tett a Celsius eszközeire, amely ezzel egy időben csődbe ment. Megvásárolta továbbá a LedgerX-et, egy származékos kereskedési platformot, amelyet soha nem integráltak teljesen az FTX-be.

Bankman-Fried november 30-án a New York Times kolumnistájának, Andrew Ross Sorkinnak azt mondta, hogy vagyonának összege mindössze 100 000 dollár. Ez az egyenleg elég nagy bukást jelent, ha igaz. A Forbes szerint Bankman-Fried becsült nettó vagyona a csúcson 26,5 milliárd dollár volt. Ennek az értéknek a nagy része azonban az FTX és annak FTT kriptopénz tokenjének értékéhez kötődött.

A kriptopénzek ezt követő hosszú lejtmenete során Bankman-Fried nettó vagyona 2022 szeptemberének végére 16 milliárd dollár körüli összegre esett vissza.

Letartóztatása, vádirat, az óvadék részletei és elítélése

2022. november 11-én Bankman-Fried lemondott az FTX éléről, és a cég 11. fejezet szerinti csődeljárást jelentett be, miután az FTX összeomlott. A CoinDesk jelentése rávilágított az Alameda Research bevonásával kapcsolatos potenciális tőkeáttételi és fizetőképességi problémákra.

Az FTX csődje megrázta a már amúgy is volatilis kriptopiacot, amely akkoriban milliárdokat veszített, és 1 billió dolláros értékelés alá esett.

Bankman-Friedet a Bahamákon tartóztatták le, ahol az FTX székhelye is volt. 2023 decemberében adták ki SBF-et az Egyesült Államoknak, majd a New York déli körzetének amerikai ügyésze, Damian Williams által emeltek ellene vádat többszörös csalás gyanújával. Williams “az amerikai történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalásának” nevezte Bankman-Fried tetteit.

A Commodity Futures Trading Commission (CFTC) is vádat emelt a kripto fenegyerek ellen, amelyek szerint többek között manipulálta a saját tőzsdéjének, az FTT tokenjének az árát.

A rekordösszegű, 250 millió dolláros óvadék ellenében 2022. december 22-én szabadlábra került. A kriptobetyár ezután a szüleivel élt a kaliforniai Palo Altóban a szövetségi ügyészek és egy New York-i szövetségi bíró közötti megállapodás részeként az észak-kaliforniai területre volt korlátozva. Sam a háziőrizet részeként elektronikus megfigyelőt viselt, mentális egészségügyi és kábítószer-használati tanácsadásnak vetette alá magát.

2023 augusztusában Lewis Kaplan bíró visszavonta az óvadékot, miután az ügyészek szerint a vádlott dokumentumokat szivárogtatott ki Bankman-Fried korábbi barátnőjéről, Caroline Ellisonról a New York Timesnak. Ezt követően a New York-i Brooklynban található Metropolitan Detention Center (MDC) szövetségi börtönbe került.

Egy New York-i esküdtszék 2023 novemberében bűnösnek találta csalás és csalásra irányuló összeesküvés vádjában. Várhatóan a 2024-es ítélethirdetéséig az MDC-ben lesz elhelyezve.