Az Egyesült Államok csődbe ment, állítja a pénzügyi író

kiyosaki youtube
Forrás: The Rich Dad Channel YouTube
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Miután a recessziós félelmek a tavalyi év vége felé alábbhagytak, 2023 első negyedévében újra fellángolt a vita az amerikai gazdaság tényleges egészségi állapotáról.

megadice banner 970 x 250

Sokan továbbra is optimisták, mivel az olyan főbb indexek, mint az S&P 500 és a Dow Jones ipari átlag (DJIA) rekordmagasan futnak.
Emellett egyesek, mint például a “The Big Short” (A nagy dobás) befektetője, Steve Eisman úgy vélik, hogy a gazdaság valóban jól teljesít és nincs veszélyben, amíg a FED nem avatkozik be.

Ennek ellenére számos hangos kritikus is megjelent, köztük a Societe Generale (EPA: GLE) elemzője, aki a Dot-com lufi előrejelzéséről ismert, és aki úgy véli, hogy ezúttal a mesterséges intelligencia (AI) ágazat áll az instabilitás élén, és a FED csak olaj a tűzre.

Mint mindig, Robert Kiyosaki, a kiemelkedő befektető és a “Gazdag papa, szegény papa” című bestseller személyes pénzügyi könyv szerzője továbbra is az egyik legrégebbi kritikus, aki hónapok óta azt állítja, hogy nincs minden rendben, és hogy az összeomlás nem csak küszöbön áll, hanem az egyik legnagyobb lesz az emberemlékezet óta.

Robert Kiyosaki arra figyelmeztet, hogy az USA “csődbe ment”.

Egy április 7-i X bejegyzésben Kiyosaki azzal támasztotta alá régóta hangoztatott érvelését, miszerint valami romlott az Egyesült Államokban, és rámutatott arra a tényre, hogy az amerikai kormány átlagosan negyedévente 1 billió dollárnyi adósságot vesz fel. Ez az ütem 2030-ra közel 60 billió dollárra repítené az ország terheit.

A szerző arra a következtetésre jutott, hogy az Egyesült Államok “csődbe ment”, és hogy nagyjából minden eszközosztály és -típus összeomlik, külön megemlítve a részvényeket, a kötvényeket és az ingatlanokat.

Kiyosaki azzal zárta mondandóját, hogy felszólította követőit, mentsék meg magukat, és – ahogy gyakran teszi – az aranyba és ezüstbe – az általa kedvelt nyersanyagokba – és a világ első számú kriptopénzébe, a Bitcoinba (BTC) való befektetést ajánlotta.

A szerző szerint ezek az eszközök jelentik a legbiztosabb módot arra, hogy egy befektető vagy kereskedő biztonságban legyen a Kiyosaki szerint a közeljövőben biztosan bekövetkező nagy tőzsdei összeomlással összefüggésben.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A Bitcoin ismét 72 000 dollár, de miért omlik össze a Bitcoin a felezés után?

A Bitcoin a cikk írásakor 72 213 dolláron kereskedik a CoinGecko adatai szerint, ám néhány esemény alapvető szinten befolyásolhatja a Bitcoin árfolyamának alakulását. Ilyenek például a Bitcoin határidős kontraktusok elindítása, a kriptoipar elleni kínai fellépés, vagy akár a Tesla tweetjei a Bitcoin elhagyásáról. De ezekkel az egyszeri eseményekkel ellentétben a Bitcoin felezése rendszeresen bekövetkező esemény.

A feleződés utáni összeomlások egyik lehetséges oka a pozícióikat hosszabb ideig tartó befektetők profitkivétele, amelyet gyakran a “januári hatás” motivál.

A befektetők úgy vélik, hogy a részvényárfolyamok az év első hónapjában általában emelkednek a decemberi áresést követő fokozott vásárlási aktivitás miatt. Ezt gyakran az adóveszteségek betakarításának tulajdonítják, amikor a befektetők decemberben eladják a veszteséges részvényeket, hogy ellensúlyozzák a tőkenyereség adókötelezettségeket, majd januárban visszavásárolják azokat, felhajtva a keresletet és az árakat.

Lehetséges, hogy a befektetők fontolóra veszik portfóliójuk kiegyensúlyozását azáltal, hogy decemberben eladják az olyan kockázatos eszközöket, mint a Bitcoin, és januárban, amely hagyományosan bika hónap a részvények számára, újra befektetnek részvényekbe.

Egy másik jelentős tényező a “bányászati kapituláció” jelensége.

A bányászok nyereséges szezonjukban felhalmozzák a Bitcoint és növelik a hálózat hashrátáját. Eljön azonban az a pont, amikor a bányászoknak el kell adniuk állományukat, hogy frissítsék vagy több berendezést vásároljanak, és versenyképesek vagy nyereségesebbek maradjanak a hálózat erősödésével.

Bár nem feltétlenül esik egybe az árteljesítménnyel, ez az eladási nyomás – más medvés piaci érzésekkel párosulva – snow ball effektust indíthat el, ami a bányászat megadásához és az azt követő árzuhanáshoz vezethet. Ilyenkor a bányászok nem azért adják el tartalékaikat és berendezéseiket, hogy versenyképesek maradjanak, hanem hogy működőképesek maradjanak.

A Bitinfocharts adatai szerint a Bitcoin hashrátája az elmúlt két feleződés során csökkent.

bitcoin hashrate
Fotó: Bitinfocharts

E ciklikus korrekciók ellenére a Bitcoin folyamatosan bizonyította rugalmasságát és képességét, hogy jelentős visszaesésekből is képes talpra állni.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index