A lusta Ethereum tulajdonosoknak talált ki valamit Vitalik Buterin, ez a Rainbow Staking

Kriptomagazin ethereum rainbow staking
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az ETHTaipei-n tartott legutóbbi előadásában Vitalik Buterin, az Ethereum alapítója bemutatja a Rainbow Stakinget, amely a lekötésekkel kapcsolatos növekvő centralizációs aggályok leküzdésére szolgál.

megadice banner 970 x 250

Buterin megjegyzi, hogy “a staking általában” és a “likvid staked tokenek” ma már centralizációs kockázatot jelentenek az Ethereum blokkláncán.

Kiemeli, hogy ma nincs elég szóló staker az Ethereumon, hivatkozva a technikai kihívásokra – mint például a saját node futtatása – és a pénzügyi korlátokra – mint például, hogy nem lehet 32 ETH-nál több.

Ennek oka, hogy az Ethereumon a szóló stakereknek 32 ETH-t (kb. 113 233 dollárt) kell befizetniük ahhoz, hogy validátorként csatlakozhassanak a hálózathoz. Sok magánszemély, aki ETH-ját szeretné letétbe helyezni, ezt úgy teszi, hogy likvid letétbe helyezési megoldásokra delegálja a tokenjeit. Valljuk be, nem sokat tehetik meg maguknak azt, hogy csak úgy 32 db Ethereumot megvásároljanak, és lekössenek.

Az egyik legnépszerűbb liquid-staked megoldás ma a Lido, amely jelenleg 61,36%-os dominanciával rendelkezik a piacon.

defillama liquid staking lido

Buterin megjegyezte, hogy a lekötésekkel kapcsolatos centralizációs aggályokra javasolt megoldás a Rainbow Staking.

Mi az a Rainbow Staking?
Elsődleges megközelítésben azonosítjuk azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az Ethereum protokoll nyújtani kíván, valamint a szolgáltatók különböző osztályainak gazdasági jellemzőit (pl. professzionális szolgáltatók vs. egyéni stakerek).

rainbow staking-1
Forrás
  • A szolgáltatások nehéz és könnyű kategóriái: Újra bevezetjük a nehéz (slashable) és könnyű (nem vagy részben slashable) szolgáltatások közötti elkülönítést. Ennek megfelelően lényegében szétválasztjuk azokat a szerepeket, amelyeket a szolgáltatók a protokoll tekintetében játszhatnak. Ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltatók differenciált osztályai maximálisan hatékonyak legyenek az egyes szolgáltatási kategóriákban, ahelyett, hogy az elvárások egyetlen ernyője alá tömörítenénk mindenkit, és mindenkitől mindent megkövetelnénk.
  • Delegátorok és üzemeltetők: Minden egyes szolgáltatási kategória esetében tovább különböztetjük meg a tőkedelegátorokat a szolgáltatási operátoroktól. Pontosabb képet kapunk az egyes szolgáltatási kategóriák megbízó-ügynök viszonyáról, és az ebből következő piaci struktúráról, amely feloldja az ellentétes ösztönzőket.
  • Nehéz szolgáltatások: A nehéz szolgáltatások, mint például az FFG, az Ethereum finality gadgetje, követelményeit megerősítjük a Single-Slot Finality (SSF) elérése érdekében. Javasolunk olyan lehetőségeket, amelyek több protokoll-szintű rögzített gadgetet biztosítanak, elősegítve a biztonságos lekötési környezet és a nehéz likvid tétköltési tokenek sokféleségének előmozdítását. Ezek a kütyük olyan ízesítéseket tartalmaznak, mint például a liquid staking module (LSM) típusú primitívek, amelyekre liquid staking protokollokat lehet építeni, valamint az enshrined részleges poolok vagy DVT hálózatok, amelyek többek között gyors újraelosztást tesznek lehetővé.
  • Könnyű szolgáltatások: Eközben a protokoll olyan könnyű szolgáltatások ökoszisztémáját kínálja, mint például a cenzúrázó kütyük, amelyeket gyenge hardver- és gazdasági követelményekkel nyújtanak. Ezeket a könnyű szolgáltatásokat úgy kompenzálják, hogy az aggregált kibocsátást újraosztják a biztosításukhoz, amely mintát már ma is használnak a szinkronizáló bizottságok esetében. Emellett “könnyű”, bizalom nélküli LST-ket lehet mintelni (veretni) a delegált (nem lecsapható) részekből, amelyek súlyt adnak a könnyű szolgáltatások üzemeltetőinek, az üzemeltetői büntetések maximalizálásával vagy az összes light staking lecsaphatatlanná tételével.
  • Tervezett célok: Úgy véljük, hogy a Rainbow Staking kerete több cél elérését is segíti: A megfelelő interfész a további “protokollszolgáltatások” plug-and-play módon történő integrálásához. A Minimum Viable Issuance (MVI) megcélzása és az ETH-t az Ethereum-hálózat pénzeként felváltó domináns LST megjelenésével szembeni fellépés. A szóló stakerek gazdasági értékének és ügynökségeinek erősítése a szolgáltatások differenciált kategóriáiban való versenyképes részvétel biztosításával. Az SSF felé vezető út megtisztítása jó kompromisszumokkal.

rainbow staking - operator

“Az ötlet itt az, hogy kifejezetten kétféle lekötésre osztjuk őket, és ezt elnevezzük heavy stakingnek és light stakingnek” – mondta Buterin.

Ebben a konkrét esetben a heavy staking slash-elhető és minden slotot aláír. Ezzel szemben a light staking, amely nem slash-elhető, sorsolásos rendszeren keresztül húzza elő a slotok aláírását.

“Alapvetően megpróbálod kifejezetten szétválasztani ezt a kettőt, és potenciálisan megkövetelni, hogy mind a heavy stakerek, mind a light stakerek aláírjanak egy blokkot, hogy a blokk véglegesítésre kerüljön” – mondta. “Tehát megpróbálod a két megközelítés biztonságát együttesen hozzáadni.”

A Rainbow Staking framework végső soron azt reméli, hogy ellensúlyozni tudja egy domináns likvid staked token megjelenését, amely felváltaná az ETH-t, mint az Ethereum hálózat fő valutáját. Emellett versenyképes részvételt is kíván nyújtani azáltal, hogy erősíti az egyedüli staker gazdasági értékét.

Buterin megjegyzi, hogy további kutatásra és fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy a Rainbow Staking hosszú távon életképes konstrukcióvá váljon az Ethereumon történő tétgyűjtésre.

“Számomra a legnagyobb kérdések itt nem is technikaiak, hanem filozófiaiak” – mondta Buterin, megjegyezve, hogy fontos megérteni a szándékolt választ a módok mögött, amelyek lehetővé teszik a “lusta ETH-tulajdonosoknak”, akik jutalomra vágynak, hogy részt vegyenek az Ethereum hálózatának biztosításában.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index