575 milliós csalás: Észtország kiadja az Egyesült Államoknak a HashFlare alapítókat

ivan turogin es sergei potapenko fiatal
Fotó: Patrik Tamm / Äripäev
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Észtország zöld utat adott Ivan Turogin és Szergej Potapenko, a HashFlare néven ismert 575 millió dolláros kriptopénz Ponzi-rendszer mögött álló személyek kiadatásának az Egyesült Államoknak. A döntésre annak ellenére került sor, hogy a tallinni bíróság korábban megakadályozta a kiadatási ügyet, és bírálta az észt kormányt, amiért az nem vizsgálta ki kellőképpen a kiadatási üggyel kapcsolatos kulcsfontosságú körülményeket.

dogeverse banner

A tallinni kerületi bíróság korábban, még 2023 novemberében blokkolta Turogin és Potapenko kiadatását. Akkor aggályok merültek fel a kiadatási kérelmet övező nyomozás megfelelőségével kapcsolatban. Az észt igazságügyi minisztérium azonban most átfogó felülvizsgálatot végzett, és megállapította, hogy elegendő bizonyíték áll rendelkezésre a kiadatás indoklásához anélkül, hogy a vádlottak alapvető jogai aránytalanul sérülnének.

Csalás és pénzmosás vádja

Turogint és Potapenkót 2022 novemberében tartóztatták le Észtországban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (DoJ) írásbeli kiadatási kérelmét követően. Az amerikai hatóságok azzal vádolják őket, hogy a HashFlare-on keresztül egy hatalmas kriptopénz Ponzi-sémát szerveztek. A vádirat szerint úgy tévesztették meg az áldozatokat, hogy csalárd eszközbérleti szerződéseket népszerűsítettek a HashFlare-rel, és befektetésekre ösztönöztek egy Polybius nevű kripto bankba.

Ivan Turogin es Sergei Potapenko
Photo: Kollaaž

Az amerikai igazságügyi minisztérium azt állítja, hogy mindkét vállalkozás Ponzi-játékként működött, Turogin és Potapenko pedig fedőcégeket használt az ügyfelek pénzéből 575 millió dollárnyi összeg tisztára mosására. A pénzeszközöket állítólag ingatlanok és luxusautók vásárlására használták.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Tisztázatlan kiadatási ütemterv

Bár Észtország jóváhagyta a kiadatást, továbbra sem világos, hogy Potapenko és Turogin mikor kerül az Egyesült Államokba, ahol csalással kapcsolatos vádakkal kell szembenézniük. A kiadatási eljárás jogi és adminisztratív lépéseket foglal magában, amelyeket be kell tartani, és eltarthat egy ideig, amíg a vádlottakat átadják az amerikai hatóságoknak.

Észtország döntése, hogy kiadja a HashFlare alapítóit az Egyesült Államoknak, hangsúlyozza az ellenük felhozott vádak súlyosságát. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának törekvése az igazságszolgáltatásra ebben az ügyben rávilágít a kriptovalutával kapcsolatos bűncselekmények globális jellegére és a nemzetek közötti együttműködésre a kezelésük érdekében.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index