Az Ethereum hálózata több 10 000 blokkláncon múlik?

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A kripto egyik fő témája 2024-ben az Ethereum hálózaton felül létrehozott Layer-2 (L2) blokkláncok száma. Olyan jelentős, nem-fungible token (NFT) gyűjtemények, mint a Pudgy Penguins, a Bored Ape Yacht Club és az Azuki bejelentették saját L2-jüket – számos hagyományos vállalat mellett, mint a Fox Corporations és a Flipkart.

ByBit spot banner

Az Layer 2-k hirtelen megugrását sokan viccként kezelték, akik szerint ez csupán hype. Ennek ellenére nagyon valószínű, hogy a következő egy éven belül több ezer L2-esünk lesz. Ez nagyszerű lehet az Ethereum ökoszisztéma sikere szempontjából.

Egy kis háttér: Az Ethereum hálózat egy első rétegű blokklánc (L1). Az Ethereum a decentralizációt és a biztonságot helyezi előtérbe, de hiányzik a skálázhatóság – ez a probléma a blokklánc-trilemma néven ismert, ahol e három dologból csak kettő valósítható meg.

Így az Ethereum hálózata végül kevésbé skálázható, és a rajta végzett végrehajtások rendkívül drágák. Ennek megoldására hozták létre a Layer 2-őket – amelyeket rollupoknak is neveznek. Ezek olcsóbban dolgozzák fel az Ethereum-hálózaton kívüli tranzakciókat azáltal, hogy azokat kötegekbe tömörítik, és ezeket a kötegeket az Ethereum-hálózatra küldik.

Ez a modell azonban két fő fájdalmas pontot jelent. Az első az Ethereum ökoszisztéma széttöredezettsége. A piaci likviditás megoszlik az L2-k között, ami rossz felhasználói élményt teremt. A felhasználóknak folyamatosan váltogatniuk kell a pénztárcájukat a hálózatok között, és “áthidalniuk” kell az eszközeiket. Ráadásul a különböző hálózatokon lévő hidak és “becsomagolt” eszközök az elmúlt években a hackerek fő célpontjai voltak.

layer 2 rollups
Fotó: Cointelegraph / Makeuseof.com

A második fájdalmas pont ezen L2-k tranzakciós költségeinek instabilitása és kiszámíthatatlansága, ami borzalmas a különböző alkalmazások fejlesztése szempontjából. Egyik nap lehet, hogy egyetlen centet kell fizetni egy művelet elvégzéséért, másnap pedig ez a szám 10 vagy 100-szoros lehet, mert valamilyen mém érme trendi és elfoglalja az összes blokkterületet.

Az eredmény egy széttöredezett likviditású ökoszisztéma, széttöredezett felhasználók, rossz UX, sérülékeny az exploitokra, és egy olyan környezet, amely még mindig nem alkalmas arra, hogy az alkalmazásokat pénzügyileg fenntartható módon fejlesszék.

Több ezer Layer 2 a fájdalom csökkentésére

Annak ellenére, hogy bonyolultnak tűnik, egy L2 elindítása és karbantartása ma már rendkívül gyors és viszonylag olcsó. A Rollup as a Service (RaaS) cégek végzik ezt a munkát, és már most is képesek akár hat perc alatt elindítani és karbantartani egy Rollupot havi 1000 dollárnál kevesebbért, mint a RaaS Gateway.Fm esetében.

Ezek a rollupok a nagyobb L2-ek, például a Polygon, láncfejlesztő készleteinek (CDK-k) felhasználásával készülnek, mint a Polygon (MATIC), Optimism (OP), Arbitrum (ARB) és ZkSync. Az új L2-k könnyű létrehozásának köszönhetően a blokkláncok két kategóriája vált népszerűvé: az appchains és az ágazati láncok.

Az appchains olyan L2-k, amelyeket csak egy-egy alkalmazás támogatására hoznak létre és szabnak testre, így ellenőrzött környezetet kínálnak olcsóbb és kiszámíthatóbb költségekkel, mint a nyilvános L2-kre való építkezés.

Az ágazati láncok olyan (általában engedélyköteles) blokkláncok, amelyeket egy adott ágazat, például a szerencsejáték vagy a valós eszközök (RWA) kiszolgálására hoztak létre és szabtak testre.

Önmagukban ezek a környezetek alkalmasabbak a pénzügyileg fenntartható láncon belüli fejlesztésre. De további előnnyel járnak: a konkrét felhasználási esetekre való testreszabásuk nagyobb hatékonyságot tesz lehetővé, mint a nyilvános L2-k, amelyek általános használatra épülnek.

Természetesen ezek az új láncok nagyobb széttagoltsághoz vezetnek. Ezt a problémát részben ugyanazok az L2-ek oldják meg, amelyek a CDK-kat biztosítják a piac többi része számára. A Polygon, az Optimism és a ZkSync olyan likviditás-aggregációs rétegeket épít, amelyek több ezer alkalmazásláncot és ágazati láncot tesznek majd eggyé.

Az AggLayer, a Polygon által létrehozott likviditás-aggregációs réteg egy olyan projekt, amely kiemelkedik ezen a területen. Ez a projekt élen jár egy olyan aggregációs réteg kifejlesztésében, amely a zéró-tudás (ZK) bizonyítási technológiát használja. (A ZK nemcsak az AggLayerhez csatlakozó láncok közötti azonnali átjárhatóság elérésének kulcsa, hanem annak is, hogy ezek a láncok a jövőben olcsóbbá váljanak).

Olyan nagy nevek, mint az OKX, a Ronin, az ImmutableX, a Telegram Open Network (TON) és a Fox Corporation már csatlakoztatták vagy éppen csatlakoztatják az L2-őket az AggLayerhez.

AggLayer protocolm forrás: Polygon Labs
AggLayer protocolm forrás: Polygon Labs

Még a Ronin – a világ egyik legnagyobb szerencsejáték-blokklánca – is bejelentette júniusban, hogy fontolóra vette az L1-ről az AggLayerhez kapcsolódó L2-re való áttérés lehetőségét. Ez óriási értéket adna az Ethereum ökoszisztémának – és magának a Roninnak is, mivel kevesebb energiát tudna az infrastruktúrára fordítani, és több időt tudna az új játékok megszerzésére és azok sikerének biztosítására fordítani.

Egyértelmű, hogy több ezer appchains és ágazati lánc jön, és hogy ezek kulcsfontosságúak lesznek a pénzügyileg fenntartható on-chain fejlesztéshez. A ZK aggregációs rétegek megoldják a ma tapasztalható fragmentációs fájdalmak nagy részét. Ez egy hívogató dinamika más L1-ek számára, hogy áttérjenek az Ethereum ökoszisztémába, hogy kihasználják az egyre egységesebb likviditás előnyeit – lehetővé téve számukra, hogy kevésbé az infrastruktúrára, és inkább a gyilkos alkalmazások megszerzésére és megtartására összpontosítsanak a láncaikon.

Forrás: Cointelegraph

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?