MetaMask használata – Útmutató az egyik legnépszerűbb kriptotárcához

metamask tarca

A MetaMask az egyik leghasznosabb tárca a kriptotérben, amely lehetővé teszi az Ethereum hatalmas ökoszisztémájához való hozzáférést. Miért is ne tenné, hiszen az Ethereum körül igen nagy az érdeklődés.

megadice banner 970 x 250

A kripto előértékesítések az utóbbi időben az egekbe szöktek, rengeteg vállalat próbálja kiadni a sajátját. Talán most azon tűnődsz, hogyan vehetsz részt ebben az új ökoszisztémában a digitális művészek és a spekulatív eszközök vásárlói között. Sőt, talán már hallottál a DeFi protokollokról, és szeretnél hozamtermelővé válni egy állandó passzív jövedelem érdekében.

Ez csak néhány ok arra, hogy legyen egy jó kriptovaluta pénztárcád. Ez a MetaMask használati útmutató megtanít arra, hogyan férhetsz hozzá a leggyorsabban ezekhez a szolgáltatásokhoz.

Mi az a MetaMask és miért van rá szükséged?

Mielőtt a MetaMaskkal kapcsolatos útmutatóba belekezdenénk, fontos megérteni, hogy mihez férsz vele hozzá. Amikor a blokklánc technológia 2009-ben először megszülte a bitcoint, annak blokklánca szűk körű volt, a célja egy peer-to-peer fizetési rendszer volt. Mint tudod, a kriptovaluták egy állam nélküli, határok nélküli, deflációs és nyílt pénzek, szemben az ellenőrzött, központosított és inflációs fiat pénzzel.

Idővel a Bitcoin fejlődése két specializációra vált szét. A gyors, olcsó napi tranzakciókat biztosító bitcoin cash (BCH) és a digitális aranyhoz hasonló bitcoin (BTC), amely drágább tranzakciókkal rendelkezik. Eközben több ezer más altcoin jött létre, amelyek megpróbálták lemásolni a legelső kriptopénz sikerét. Közülük az Ethereum (ETH) teljesen más fejlesztési filozófiával rendelkezett.

coin98 dapps
Fotó: Coin98 / X

Az Ethereum blokkláncnak a megalkotásakor egy általános célú felhasználási esetet tartottak szem előtt, ahelyett, hogy csak a kriptopénzek használatát könnyítették volna meg. Azzal, hogy az adatblokkjain belül intelligens szerződések futnak, a rugalmassága messze túlmutatott egy egyszerű fizetési rendszeren. Ez lehetővé teszi a jogi vagy pénzügyi szerződések digitális és automatizált formáit, a blokklánc-technológia decentralizált és biztonsági jellemzőivel.

Lényegében az Ethereum hozta létre a decentralizált pénzügyeket vagy DeFi-t. Ez elsősorban okos szerződések sorozatát foglalja magában, amelyek együttesen egy decentralizált alkalmazást vagy dApp-ot alkotnak.

Ezek a dApp-ok lehetővé teszik minden elképzelhető banki szolgáltatás – hitelezés, hitelfelvétel – digitalizálását, anélkül, hogy maga a bankrendszer működne. Nem csak ez, de piacterek és játékok is futhatnak az Ethereum hátán. Ezek mind az Ethereum natív kriptopénzét, az ETH-t használják a különböző díjak kifizetésére. Emellett ETH-t elcserélheted a különböző dAppok tokenjeire.

Akkor mi a MetaMask?

A MetaMask egy olyan kriptotárca, amely támogatja az ETH-alapú, ERC-20 vagy ERC-721 tokeneket, és magát az ETH-t is. Sőt, a MetaMaskról szóló útmutatóban látni fogod, hogy zökkenőmentesen csatlakozik bármely Ethereum-alapú dApp-hoz, amint telepíted böngészőbővítményként. Ezért amikor meglátogatsz bármilyen dApp-ot, például az NFT piactereket vagy a yield farming protokollokat, képes leszel csatlakoztatni a MetaMask pénztárcádat hozzá, folyékonyan mozgatva a pénzeszközöket, ahogy azt te jónak látod.

metamask tarca
Fotó: Metamask

Ez az integráció a webböngészővel – Edge, Chrome, Firefox vagy Brave – rendkívül kényelmessé és népszerűvé teszi, ahogyan azt a gyorsan növekvő elfogadási számok is mutatják.

A webböngészés, a blokklánc és a DeFi közötti integráció a Web 3.0-t képviseli, egy újfajta internetet, amelyben a pénzügyi szolgáltatások és az információ egyaránt decentralizált. Más szóval, az Ethereum a pénzügy 2.0 technológiai platformja, a MetaMask pedig a kapu ebbe az izgalmas ökoszisztémába.

A MetaMask telepítése – útmutató lépésről-lépésre

Az Ethereum gazdag dApp-ökoszisztémájához való hozzáféréshez az első lépés a MetaMask bővítmény letöltése a hivatalos weboldalról. Mindhárom nagy operációs rendszer – Windows, iOS és Android – támogatását látni fogod. Ennek megfelelően a platformtól függően a MetaMask lehet asztali vagy mobil.

Miután telepítetted a MetaMaskot a kedvenc böngésződbe, kattints a “Get started” felszólításra, majd a “Create a Wallet” (Pénztárca létrehozása) lehetőségre.

Ez a telepítés kritikus része, amelyben létrehoz egy privát kulcsot a pénzeszközökhöz való hozzáféréshez. Végül is a kriptotárcák nem alaptulajdonosok, csak tárolók a privát kulcsoknak, amelyek hozzáférést biztosítanak a blokkláncokhoz. Ezután minden egyes alkalommal, amikor a privát kulcsokkal hozzáférsz hozzájuk, a tranzakciód rögzítésre kerül a digitális főkönyvben.

Mi az a privát kulcs és a nyilvános kulcs?

A privát kulcs a kriptovaluták világában egy kriptográfiai kulcs, amely egyedülállóan azonosítja egy adott digitális pénztárcát vagy kriptovaluta-címet. A kriptovaluták, például a Bitcoin és az Ethereum, a kriptográfiai elvekre épülnek a biztonságos tranzakciók biztosítása érdekében.

A privát kulcs és a vele párosított nyilvános kulcs együtt alkotja a kriptovaluták kulcspárosodását.

  1. Privát kulcs (Private Key): Ez egy hosszú karakterlánc vagy számok sorozata, amely kizárólagosan az adott pénztárca tulajdonához tartozik. A privát kulcs a titkos információt tartalmazza, amely lehetővé teszi a tulajdonosnak a kriptovaluta elküldését az adott címről.
  2. Nyilvános kulcs (Public Key): Ez egy olyan kulcs, amely a pénztárca publikus részét képezi, és bárki számára hozzáférhető. A nyilvános kulcs használható arra, hogy mások elküldhessék a kriptovalutát a pénztárcára.

A két kulcs együtt alkot egy kulcspárt, és a nyilvános kulcs általában a pénztárca címe is. A tranzakciók során a privát kulcs szükséges ahhoz, hogy a tulajdonos hitelesíthesse az adott műveletet.

Fontos kiemelni, hogy a privát kulcs rendkívül érzékeny adat, és szigorúan bizalmasan kell kezelni. Elvesztése vagy illetéktelen hozzáférés esetén a pénztárca teljes tartalmát elveszítheted. Ezért fontos gondoskodni arról, hogy a privát kulcs mindig biztonságos helyen legyen, és soha ne kerüljön illetéktelen személyek kezébe. Sok kriptovaluta tárca rendszer biztosít kiegészítő biztonsági intézkedéseket, például kétlépcsős azonosítást, hogy növelje a felhasználói biztonságot.

Seed phrase, mint a pénztárca helyreállítási pontja

Miután rákattintottál a “Pénztárca létrehozása” gombra, a MetaMask megkér, hogy hozz létre egy jelszót magához a MetaMask alkalmazáshoz. A legfontosabb rész ezután következik. Ezután megkér, hogy hozz létre egy biztonsági másolatot. Ezt a seed phrasenek is nevezett 12 szavas biztonsági kifejezés teszi lehetővé, hogy visszanyerd a pénztárcád akkor is, ha újratelepítenéd a számítógépedet, vagy a böngésződet vagy ha mobilt használsz, és elveszítenéd azt.

Amint láthatod, két lehetőséged van: Pénztárca importálása és Pénztárca létrehozása. Ha már elvesztetted a készüléked és a rajta lévő összes adatot, akkor a “Pénztárca importálása” kiválasztásával és a seed phrase kifejezésekkel állíthatod a kripto eszközeid.

Ennek megfelelően próbáld meg a 12 szavas magkifejezést külön elemként, biztonságosan tárolni egy papírlapon vagy egy hardveres jelszókezelőn.

Mint korábban említettük, a MetaMask pénztárca lehetővé teszi az ETH és több tucat DeFi token közötti cserét. Az ETH-t az egész DeFi ökoszisztéma fő kriptopénzének tekintheted. Az olyan protokollok, mint az Uniswap vagy az 1inch mini-ökoszisztémák, mindegyiknek van egy-egy tokenje az irányításhoz és a hálózati díjakhoz.

Hogyan adhatsz pénzt a MetaMask pénztárcádhoz?

Mielőtt azonban elkezdhetnéd a tokencserét vagy bármi mást a MetaMask tárcával, pénzeszközökkel kell rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy először fiat valutát kell ETH-ra váltanod. A MetaMask pénztárca a lakóhelyedtől függően több lehetőséget kínál fel Ethereum vásárlásra. Válaszd ki a számodra legolcsóbb lehetőséget. Természetesen arra is lehetőség van, hogy egy kripto tőzsdéről kiutalj erre az újonnan létrehozott tárca címre (ha van rajta már Ethereumod).

A Coinbase, a Binance, a Crypto.com csak néhány a legnépszerűbb kriptotőzsdék közül, amelyekről könnyedén vásárolhatsz kriptovalutákat, miután elvégezted a KYC (Know-Your-Customer) eljárást.

Ha már van egy tőzsdei számlád, amelyen van némi ETH, akkor azt átküldheted a MetaMaskba a Küldés/fogadás szekció szerint. A szekciót akkor látod majd, amikor a tárcádra kattintasz:

  • A MetaMask pénztárcádnak a fogadási címét másold ki.
  • Illeszd be ezt a címet a tőzsde küldési űrlapon a megfelelő részhez.
  • Végezd el az ETH átutalását a kriptotőzsdéről (send) a MetaMask pénztárcába (receive).

Ne feledd, hogy a kriptotőzsdei számlád egyben pénztárca is, de a privát kulcs nem a tiéd. Ezért az ilyen tárcákat letétkezelőnek szokás hívni. Ezzel szemben a MetaMask egy nem-letétkezelői tárca, amellyel TE birtoklod a privát kulcsod. Bármikor hozzáférhetsz és exportálhatod a privát kulcsod, ha a jobb felső sarokban a három pontra, majd a “Fiókadatok”-ra kattintasz.

metamask tarca fiokadatok

Tartsd biztonságban a privát kulcsot

Ezután megjelenik a “Privát kulcs exportálása” opció, amellyel megtekintheted az Etherscanon vagy exportálhatod azt. Természetesen, ha valaki hozzáfér a privát kulcsodhoz, akkor az összes kriptodhoz is hozzáférhet. Erről szólnak a kriptotőzsdei hackek.

A tőzsdék a használatuk kényelme érdekében megvédik a privát kulcsodat, de ha a hackerek ellopják azt, akkor könnyedén hozzáférhetnek a tőzsdén tárold összes pénzedhez. Ezért érdemes mindig nem-letéti tárcát használni, lehetőleg hardveres tárcát.

Szerencsére a MetaMask támogatja a legnépszerűbb hardvertárcákat, mint Trezor és a Ledger.

Az ETH pénzeszközökkel a pénztárcádban a következő lépés a dAppok eléréséhez való felhasználás.

Hogyan csatlakoztathatja MetaMask pénztárcáját a dAppokhoz?

Ne feledd, hogy maguk a dAppok Ethereumon futó okosszerződések (más láncoknak, mint a BSC, Cardano vagy Solana, saját dAppjaik vannak). A dAppok felszíni szintje a webes felületük. Ezt látod, amikor csatlakozol az Uniswaphoz – az egyik legnépszerűbb decentralizált tőzsdéhez, amelyet a yield farminghoz használnak.

Amikor belépsz az Uniswapra, a jobb felső sarokban a “Csatlakozás” feliratot látod. Mellette győződj meg, hogy az Ethereum lánc van kiválasztva, de természetesen, ha más lánccal akarsz csatlakozni, akkor előtte ott váltsd át.

uniswap tarca csatlakoztatasa

A MetaMask telepítésével egy megerősítő értesítés jelenik meg, amely a fiókod és a megfelelő dApp összekapcsolását kéri.

Amint a “Tovább” gombra kattintasz, a dApp hozzáfér a pénztárcád pénzeszközeihez. Ezt követően felhasználhatja őket a tokenpárok likviditási pooljában való lekötésre (staking). Amikor a kereskedők ezt a poolt tokenek cseréjére használják, részesedést kapsz. Ezt hívják hozamgazdálkodásnak (yield farming). Az Uniswapban ez lesz a bal felső opció, közvetlenül az NFT-k mellett.

Ahhoz, hogy a hozamgazdálkodásból a lehető legtöbbet profitálhass, és maximalizáld a hozamfarmolásból származó hozamodat, a legjobb, ha először ezt a hozamfarmolási útmutatót olvasod el (hamarosan). Ugyanígy, ahogy csatlakozol az Uniswaphoz, úgy tudsz majd csatlakozni az NFT piacterekhez és blokkláncjátékokhoz, gyakorlatilag az összes Ethereumon futó dApp-hoz.

A dolog elég egyszerű, még akkor is, ha először használod a MetaMaskot. A jobb felső sarokban található tárca ikonra kattintva megjelenik a tárcák listája a közvetlen letöltési linkekkel. Az OpenSea, a legjobb NFT piactéren például egyszerűen csak a Login gombra kell kattintani, amely utána felkínálja a MetaMaskkal való belépést.

Hasonlóképpen a Rarible.com, a második legnagyobb NFT piactér is ugyanitt, a jobb felső sarokban fogja ezt megadni.

Hogyan használhatod még ki a MetaMask előnyeit?

Ahogy már korábban említettük Ethereumot is vásárolhatsz közvetlenül a tárcából. A legfrissebb hírek szerint a Revolut is partnerségbe lépett a MetaMaskkal, így ők is kínálják majd a vásárlási és fiat eladási lehetőséget.

metamask tarca

A nyíllal jelölt helyen láthatod a saját kriptovaluta tárcád címét, a másolás gombbal könnyedén kimásolhatod a címet.

Ami kicsit érdekes, hogy a magyarosítás nincs teljesen elkészítve a tárcához, ám nem kellene, hogy gondot okozzon eligazodni a tárcában.

A Buy/Sell gombra kattintva vásárolhatsz és eladhatsz kriptókat. A Küldés gombra kattintva más tárcára küldhetsz kriptót. A Swap gombra kattintva egy űrlap jön fel, amelyben elcserélhetsz kriptókat. Például Ethereumot tudsz átváltani USDT-re. Arra mindenképp figyelj, hogy egy bizonyos ETH szükséges a váltáshoz, ezt általában gas fee-nek, vagyis gázdíjnak szokás nevezni. Ez ugyanaz, mint a tranzakciós költség a bankoknál.

metamask token swap

A Bridge gombra kattintva áthidalhatsz érméket egyik láncról a másikra. Ez lehet, hogy nem minden esetben fog működni.

metamask bridge nem lehetseges

A Portfolio gomb pedig számunkra a legizgalmasabb. Ha lekattintod a gombot, akkor megjelenik egy sokkal jobban átlátható felület, ahol könnyebben lehet használni a tárcád.

metamask portfolio

A Dashboard megmutatja az összes kriptót, ami a tárcádban van, százalékos felbontásban, és a legutóbbi árfolyammal számolva megmutatja még az egyenleget is. Így könnyedén figyelni tudod, hogy melyik érméd hogyan teljesít a portfóliódban.

A Buy/ Sell, Swap, Send/Receive és a Bridge menüpontokban ugyanazt tudod megcsinálni, mint ahogy a tárca felugró ablakában is (a fenti képen). A webes felülettel viszont sokkal könnyebb és használhatóbb a folyamat. Főleg akkor idegesítő a sima tárcás ablakot használni, mikor másolgatnád a tárcacímeket, és bezárja/elrejti a tárcát a böngésző.

Az Explore menüpontban megnézheted az aktuálisan feltörekvő kriptovalutákat, a nap veszteseit, és még egy saját figyelőlistát (Whatchlist) is létrehozhatsz, hogy könnyebben szemmel tudd tartani a kedvenceid.

metamask explore

Végezetül pedig a Stake opció maradt. Itt újdonság, hogy Validator staking-re is lehetőség van már, bár ehhez 32 ETH-val kell, hogy rendelkezz. Ez az aktuális árfolyamon 3912 USD = 125 184 USD (45 millió forint), tehát nem kispályásoknak való. Ehhez 2 napos aktiválási időre van szüksége a platformnak, hogy elvégezze, és 3,7%-os jutalmat fizet.

Így tehát maradt a Pooled staking, ahol könnyebben és kisebb értékben is leköthetsz Ethereumot, Matic-ot. A legjobb hozam a cikk írásakor 3,64%.

Connected Sites / csatlakoztatott oldalak

A fentebbi képen (amikor a fiókadatokat néztük át) feltűnhetett, hogy van egy Connected Sites nevű lehetőség is. Ez azért fontos, mert amikor kapcsolódsz egy weboldalhoz a tárcáddal, akkor az az oldal hozzáfér a tárcádban lévő engedélyezett kriptóhoz. A legtöbb esetben ez Ethereum, amivel vásároltál valamilyen más tokent.

metamask connected sites

A Disconnect “gombra” kattintva le tudod választani a tárcád az adott oldalról, így elvileg már megszűnik a hozzáférés. Ha utána újra csatlakozni szeretnél ahhoz az adott oldalhoz, akkor újra el kell végezned a csatlakozást, és engedélyezni a hozzáférést.

Transactions

Egy másik hasznos menüpont, amit érdemes figyelni, főleg akkor ha úgy érzed veszélyben lehet a tárcád, az a Transactions, vagyis a tranzakciók. Itt ellenőrizheted, hogy honnan hová lett küldve milyen kriptód. Célszerű lehet a gyakran használt tárcacímeknek valami nevet adni, amivel könnyen beazonosíthatod a tranzakciókat.

A tranzakciókat pedig az Etherscan oldalán tovább ellenőrizheted, nyomozhatsz is utána.

Kiegészítenéd még a cikket valamivel? Írj az email címünkre ha kérdésed vagy javaslatod van, és frissítsük a cikket.