Miért akar mindenki stabilérmét kibocsátani?

tether usdt zold
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A digitális eszközök piacának fellendülésére válaszul egyre több technológiai és kriptovállalat, valamint az amerikai Wyoming állam is stabilcoinokat vezetett be a közelmúltban – írja a Financial Times. A neves szereplők közé tartozik a latin-amerikai Mercado Libre e-kereskedelmi cég, a Paxos International kriptovállalat, a Banking Circle fizetési bank és a hongkongi IDA. A Ripple és a PayPal is részese a stabilcoinok hullámának, kihasználva a kriptokereskedelmet megkönnyítő digitális valuták iránti növekvő keresletet. A stabilcoinok, amelyek követik a tartalékvaluták, például az amerikai dollár értékét, a különböző kriptoeszközök közötti fizetések és tranzakciók racionalizálásának eszközeként tekintenek rájuk.

cryptoallstars banner

Mégsem lesz nyerő a stabilcoin?

A roham ellenére néhány iparági szakértő megkérdőjelezi sok új stabilcoin hosszú távú fenntarthatóságát, hivatkozva az olyan befutott szereplők dominanciájára, mint a Tether és a Circle. A Tether például a piac 70%-át ellenőrzi, és 2023 első félévében 5,2 milliárd dollár nettó nyereséget ért el a tartalékként tartott amerikai kincstári befektetések kamataiból. A kritikusok szerint az új stabilcoinok többsége nem rendelkezik megkülönböztető jellemzőkkel, és nehezen fogja vonzani a felhasználókat, ami sokuk bukásához vezet.

tether piaci reszesedes

A stabilcoin-műveletekből származó potenciális nyereség, különösen a tartalékalapok kamataiból származó nyereség, sok belépőt vonzott. A stabilcoinokat azonban még mindig elsősorban kereskedésre használják, és csak korlátozottan alkalmazhatók a mindennapi tranzakciókban. A Visa például szeptember 3-án 11,3 millió stabilcoinfizetésről számolt be, de ezek többsége előre programozott kereskedési algoritmusokhoz kapcsolódott, és csak nagyon kevés volt a mindennapi fogyasztói tranzakció.

Néhány új szereplő a fizetési piacot veszi célba, mivel úgy gondolják, hogy a stabilcoinok gyorsabbá és olcsóbbá teszik a határokon átnyúló és a mindennapi tranzakciókat. A Ripple egy olyan stabilcoint tesztel, amelynek célja a határokon átnyúló fizetések javítása, míg a Wyoming 2025-ben megjelenő stabilcoinja olyan mindennapi vásárlásokra, mint a kávé, kíván felhasználható lenni, és a tartalékok kamatai révén segít majd finanszírozni a helyi iskolákat.

Ez is érdekelhet: A medvés hangulat most a Solanát harapta meg

A szabályozás egy másik kulcsfontosságú kérdés, mivel a stabilcoinokat a bankok nem fogadják el széles körben az új és szabályozatlan kibocsátókkal kapcsolatos kockázatok miatt. Néhány vállalat, mint például az IDA és a DECTA, a szabályozási megfelelés iránti elkötelezettségüket hangsúlyozzák, hogy megkülönböztessék magukat. Sok szereplő elismeri, hogy a stabilcoinokat leginkább kereskedésre használják, bár olyan területeken is látnak potenciált, mint a határokon átnyúló fizetések és a devizaingadozások elleni fedezetként.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index