Arthur Hayes szerint a Fed kamatcsökkentései nem feltétlenül hajtják fel a Bitcoin árát

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Arthur Hayes, a BitMEX társalapítója és korábbi vezérigazgatója megosztotta elméletét arról, miért nem biztos, hogy az Egyesült Államok Jegybankjának (Fed) kamatcsökkentései jelentős hatást gyakorolnak a Bitcoin árfolyamára.

ByBit spot banner

Hayes a szeptember 2-án, az X platformon közzétett bejegyzésében kifejtette, hogy annak ellenére, hogy Jerome Powell, a Fed elnöke augusztus 23-án, a Jackson Hole-i beszédében gyakorlatilag megerősítette a szeptemberi kamatcsökkentést, a Bitcoin árfolyama azóta sem mutatott növekedést, sőt, visszaesett.

A beszéd után a BTC ára rövid időre 64 000 dollárra emelkedett, majd 10%-ot esett, és szeptember 2-án elérte a 57 400 dolláros mélypontot. Azóta enyhén helyreállt, és szeptember 3-án 59 238 dolláron kereskedtek vele.

Hayes elmagyarázta, hogy ennek oka a fordított visszavásárlási megállapodások (RRP-k) lehetnek, amelyek során értékpapírokat adnak el azzal a megállapodással, hogy azokat egy későbbi, meghatározott időpontban magasabb áron visszavásárolják. Megjegyezte, hogy ezek jelenleg 5,3%-os kamatot fizetnek, ami magasabb, mint a kincstárjegyeké, amelyek 4,38%-os hozamot kínálnak.

Ez is érdekelhet: “2018 óta nem adtam el Ethereumot profitszerzés céljából” – állítja Buterin

Az RRP-kbe folyik a pénz

Ennek eredményeként a nagy pénzpiaci alapok kivonják pénzüket a kincstárjegyekből, és inkább RRP-kbe fektetik, ami kevesebb pénzt hagy a piacon a magas kockázatú eszközök, például a kriptovaluták számára — magyarázta Hayes.

Az “ELI5 of TLDR” nevű X-fiók kifejtette, hogy az RRP program egyfajta éjszakai parkolóként működhet a nagy bankok és pénzkezelők számára, ahol elhelyezhetik készpénzüket.

Hozzátették, hogy mivel ez magasabb hozamot kínál, mint más biztonságos befektetések, a tőke inkább a “parkolóban” marad, ahelyett, hogy átfolyna a gazdaságon.

Hayes megjegyezte, hogy amióta a Fed bejelentette a szeptemberi kamatcsökkentés valószínűségét, további 120 milliárd dollár áramlott a fordított visszavásárlási megállapodásokba.

fred t bill
A T-bills és az RRP közötti eltérés Powell Jackson Hole-i beszéde óta. Forrás: St. Louis Fed

Hayes hangsúlyozta, hogy ez a fejlemény ellentmond annak a feltételezésnek, hogy az alacsonyabb kamatlábak jók a magas kockázatú eszközök, például a Bitcoin számára.

Ez is érdekelhet: 3%-ot emelkedett az XRP a stratégiai partnerségeknek köszönhetően

Sokan úgy vélik, hogy az alacsony kamatlábak ösztönzik a hitelezést és a költekezést, ami több likviditást eredményez a piacokon, mivel a biztonságosabb, kamatot hordozó számlák már nem annyira vonzóak, míg egy gyengébb dollár erősebbnek tűnhet a Bitcoinhoz képest.

A CME Fed Watch eszköze szerint 69% esély van egy 25 bázispontos csökkentésre, és 31% esély egy 50 bázispontos csökkentésre a Fed szeptember 18-i ülésén.

Egy nagyobb mértékű kamatcsökkentés agresszívebb hozzáállást jelezne a Fed részéről, ami drámaibb piaci reakciót és nagyobb lendületet adhatna a gazdasági tevékenységeknek.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index