Mennyi biztosítás fedezi a Bitcoin ETF-eket?

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A befektetők úgy tekintettek a bitcoin spot ETF-ekre, mint egy olyan lehetőségre, amellyel a bitcoin árfolyamának kitettséget szerezhetnek anélkül, hogy közvetlenül birtokolniuk kellene a bitcoint. Sajnos a kezdeti hatás a meglévő bitcoin befektetések egyszerű átcsoportosítása volt az ETF-ekbe, gyakran a nyilvánosan kereskedett bitcoin bányászoktól.

megadice banner 970 x 250

Hasonlóképpen, a befektetők a magas díjú GBTC-ből a pénzt a jóval alacsonyabb díjakkal rendelkező spot ETF-ekbe forgatták át. Azonban ahogy az ilyen ETF-ek ismertsége egyre jobban elterjedt, és a bitcoin ára minden idők legmagasabb szintjére emelkedett, a bitcoin ETF-ekbe történő nettó új beáramlások valósággá váltak. Jelenleg több mint 50 milliárd dollár van a bitcoin ETF-ekben.

A letéti bitcoin-piac méretét tekintve az egyik természetes kérdés, hogy a bitcoin ETF-ek biztosítottak-e. A BlockFi, a Celsius, a Gemini, a QuadrigaCX és az FTX megijesztette a betéteseket, az összeomlott platformok áldozatai érthető módon óvatosak a nevükben bitcoint tartó harmadik felekkel szemben.

Különösen a Celsius állította egyszer, hogy az FDIC – a bankszámlák számára fenntartott szövetségi biztosítási program – betétbiztosítását adta tovább. Az FDIC és a Pénzügyminisztérium ellenezte ezt az állítást, és követelte, hogy a Celsius Network törölje ezt az állítást, mint hamis reklámot. A Celsius ezt követően csődöt jelentett; alapítója pusztító szövetségi és csoportos perekkel néz szembe.

Egy évtizeden át csendben elhanyagolta a bitcoin-biztosítást

A Grayscale zászlóshajója, a GBTC trust és más bitcoin-alapkezelők közel egy évtizeden át olyan letétkezelőkre támaszkodtak a bitcoinjaik letétben tartásában, mint a Coinbase, a BitGO és a Bank of New York Mellon. A legtöbb befektető számára ismeretlenül azonban sok ilyen letétkezelő aggasztóan kevéssé biztosította a tartásukat.

A Coinbase például több mint 45 milliárd dollárnyi bitcoint tart ügyfelei nevében. Február 16-án mindössze 400 millió dollárt biztosított, ami az állományok értékének kevesebb mint 1%-a. Hasonlóképpen, a Coinbase csak 320 millió dollár értékben kötött biztosítási szerződést – ez a vagyonának értékéhez képest jelentéktelen összeg.

Amikor arra kényszerülnek, hogy a teljes igazságot nyilvánosságra hozzák a nyilvános SEC-jelentésekben, sok nyilvánosan kereskedett bitcoin-vállalat elismeri a bitcoin-állományaik biztosításának kínos hiányát. A MicroStrategy például elismeri, hogy “a teljes bitcoin-állományunk értékének csak egy kis töredéke” van biztosítva.

A Riot Platforms még ennél is őszintébben írja: “Lehetséges, hogy nem tudunk a számunkra elfogadható díjszabással vagy feltételekkel biztosítást kötni a bitcoin vagyonunkra, ha egyáltalán tudunk, és előfordulhat, hogy az önbiztosítást választjuk“.

A digitális eszközök tulajdonosai természetesen köthetnek biztosítást a személyes állományukra. Egyes cégek hardvertárca– vagy több félre szóló biztosítást kínálnak. Az intézményi letétkezelői iparág riasztó valósága azonban egyszerűen az a döntés, hogy a letétben tartott bitcoinok több mint 99%-át nem biztosítják.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A SIPC biztosítás a megmentő – mondhatni

Egyfajta kegyelemként a bitcoin ETF-ek új flottája egy olyan típusú bitcoin-biztosítást kínál, amely eddig nem létezett az amerikai befektetők számára: a SIPC-biztosítást.

Először is, a Securities Investor Protection Corp (SIPC) nem fedezi a befektetők bitcoinbetéteit az olyan, natívan digitális eszközökkel foglalkozó befektetési cégeknél, mint a Coinbase, a Kraken vagy a Gemini. Bár az olyan ajánlatok, mint a Gemini Earn értékpapírnak minősülnek, a SIPC nem biztosít értékpapírokat, sem a nem minősített szervezetek által tartott bitcoint.

Ehelyett a SIPC biztosítja az ügyfeleket, hogy a brókerszámlákon tartott értékpapírokat a brókercég vagy az elszámolóház nem lophatja el. A SIPC nem biztosítja az ezen értékpapírokat fedező eszközöket, például az üzleteket, az aranyat, az olajat vagy a bitcoint. Ehelyett a SIPC csak azt garantálja, hogy az eszköz papír alapú tanúsítványa vagy más digitális ábrázolása – maga az értékpapír – az ügyfél tulajdonában marad.

A SIPC a hagyományos brókercégeknél, például a Schwabnál, az Etrade-nél vagy a Robinhoodnál ügyfelenként 500 000 dollár értékű biztosítást nyújt.

E fedezet eredményeként a bitcoin ETF-befektetők akár 500 000 USD SIPC-biztosítást is élvezhetnek. Ismétlem, az ügyfelek nem élveznek SIPC-biztosítást a tényleges bitcoinjaikra, amelyeket az ETF-szponzor letétkezelői tartanak. Hogy egyértelmű legyen, a SIPC egyszerűen csak biztosítja az ügyfelek bitcoin ETF-részvényeit a fedezett veszteségek, például a brókercégek vagy elszámolóházak általi lopás ellen.

A SIPC jellemzően a brókercégek csődjétől védi a fogyasztókat. Nem védi meg őket azonban attól, hogy olyan vállalatokba (vagy alapokba, például ETF-ekbe) fektessenek, amelyek később a piaci erők miatt összeomlanak.

A SIPC egyszerűen a bitcoin ETF-ek részvényeit biztosítja. Tehát, bár a SIPC egy nagyon szűk körű garancia, a biztosítás bevallottan egy olyan új formája a támogatásnak, amelyet a bitcoin-iparág az idei év előtt még nem élvezhetett érdemben.

Ez a cikk a Protos cikke alapján készült.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index