Az adatok azt mutatják, hogy könnyebb lett Bitcoin bányászni

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A legújabb piaci adatok azt mutatják, hogy a Bitcoin (BTC) hálózatban drámai változás tapasztalható a bányászati nehézségeket illetően. Ez az eltolódás csökkentette a bányászati nehézséget, a hashrate több mint 5,6%-kal 83.148.355.189.239-re (83,15 billió) esett vissza. A BTC.com adatai szerint a Bitcoin bányászati nehézségének kiigazítására a 842,688-as blokk magasságában került sor, az átlagos hashrate pedig 646,96 EH/s volt.

dogeverse banner
btc banyaszati hashrate
Forrás: BTC.com

A Bitcoin-hálózati nehézség azt méri, hogy a bányászok számára mennyire nehéz a tranzakciók ellenőrzése és a blokkhoz való hozzáadása a jutalomért. A hálózati nehézséget kéthetente számítják ki, és a mérőszám a több Bitcoin bányászására csatlakozó számítógépek számának növekedésével emelkedik. Az ellenkező tendencia akkor következik be, amikor kevesebb egység csatlakozik a hálózathoz.

Az adatok szerint az átlagos hálózati hashrate az utolsó hét napban 572,18 EH/s, ami a legnagyobb visszaesés 2022 decembere óta. Ez a csökkenés, ha tartósan fennmarad, azt jelenti, hogy ugyanazokért az erőforrásokért a bányászok többletkibocsátást kaphatnak, felerősített nyereségességgel. A kriptobányászati cégek eredményjelentése folyamatban van, eddig a kedvező bányászati nehézség az első negyedévre vonatkozó megnövelt bevételeikben mutatkozik meg. A Bitcoin ökoszisztéma intenzív reflektorfényben van, mivel a mögöttes eszköz ára 24 óra alatt 61 135,59 dollárral, azaz 2,29%-kal csökkent. Az érme azóta csúszik lejjebb, hogy 73 750,07 dolláros történelmi csúcsot (ATH) jegyzett. A hosszú távú kereskedők azonban bíznak abban, hogy az eszköz képes lesz rugalmas maradni, és potenciálisan hamarosan fellendülést tervezhet.

Jelenleg a bikás hangulat a CryptoQuant vezérigazgatója, Ki Young Ju által tett kijelentésen múlik, aki szerint a hálózat a jelenlegi értékelésének több mint 3-szorosát képes elviselni. A Bitcoin esetében ez 256 000 dolláros csúcsot jelentene. Mivel a Morgan Stanley és a Susquehanna a jelentések szerint felkarolja a spot Bitcoin ETF-eket, az optika és a lehetőségek jól illeszkednek.

Az árfolyam hullámzás ellenére fényes a jövő a Bitcoin előtt

A Bitcoin régóta várt felezése április 20-án fejeződött be, és az eszköz blokkbányászati jutalmát 6,25 BTC-ről 3,125 BTC-re csökkentette. Ez volt a negyedik alkalom, hogy a Bitcoin feleződésen ment keresztül a megalakulása óta, és ezeket az eseményeket történelmileg jelentős árfolyam-emelkedések követték (bár ez a felezés után jóval később).

A 2012-es feleződés után a Bitcoin értéke lenyűgöző, 9500%-os ugrásszerű növekedést ért el, míg a 2016-os feleződés után a következő évben 3000%-os emelkedés következett be. A 2020-as feleződést követő árfolyam-emelkedés azonban szerényebb volt, a Bitcoin értéke mindössze 650%-kal emelkedett.

Ezúttal a Bitcoin 110%-os áremelkedést tapasztalt az esemény előtt, hatalmas volatilitás közepette. A felezés előtti héten a Bitcoin értéke 17%-kal, 72 000 dollárról 60 000 dollárra esett.

bitcoin arfolyamok
Forrás: Cointelegraph

Ráadásul, ahogy a fenti grafikonon is látható, a felezés után a Bitcoin árfolyama nem emelkedett vagy stabilizálódott, hanem tovább ingadozott – április 24-én 67 000 dollárig emelkedett, hogy aztán alig 72 órával később 62 500 dollárra essen vissza.

Az ingadozással kapcsolatban a Bitwise vagyonkezelő vállalat nemrég azt tanácsolta a befektetőknek, hogy óvatosan járjanak el, és azt javasolta, hogy a felezés egy “eladjuk a híreket” esemény volt. A JPMorgan és a Deutsche Bank elemzői egyetérteni látszottak ezzel a véleménnyel, és azt vetítették előre, hogy a BTC az elkövetkező hetekben akár 42 000 dollárig is lemehet.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Az ETF-beáramlások a BTC árfolyamának emelkedésére utalnak

A 2024. januári indulásuk óta az Egyesült Államokban működő spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapok (ETF) figyelemre méltó növekedést értek el. A BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) például monumentális, 71 napos napi beáramlási sorozatot produkált, közel 15,5 milliárd dollárnyi eszközt halmozott fel, mielőtt végül április 24-én nulla nettó beáramlást regisztrált. Ezzel a mérföldkővel az IBIT bekerült a történelem 10 leghosszabb beáramlási szériája közé.

Az IBIT szünete ellenére más Bitcoin ETF-ek, például a Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund és az ARK Invest ARK 21Shares Bitcoin ETF-je ugyanebben az időszakban továbbra is tisztességes beáramlásokat vonzott. Valójában az indulásuk óta az amerikai spot Bitcoin ETF-ek 12,3 milliárd dollárnyi kezelt eszközt halmoztak fel.

spot etf inflow

Ennek ellenére fontos elismerni, hogy a beáramlások 2024 második negyedévében némileg lelassultak az első negyedév februári 6 milliárd dolláros csúcsához képest. Az elemzők azonban továbbra is bíznak a folyamatos keresletben. Matt Hougan, a Bitwise befektetési igazgatója úgy véli, hogy a BTC ETF-ek “még csak most indulnak”, hivatkozva a még mindig az átvilágítást végző intézmények kihasználatlan potenciáljára és a nagy vagyonkezelési platformokon, például a Morgan Stanley-n és a Merrill Lynch-en való elérhetőség hiányára.

Hougan előrejelzése szerint a Bitcoin ETF-ek a következő, 2028-as feleződésig több mint 200 milliárd dollárnyi beáramlást gyűjthetnek össze, igazodva az arany ETF-ek történelmi növekedési pályájához a debütálásuk után.

Továbbá úgy véli, hogy a központi bankok elkezdhetik a Bitcoint nem adósságtartalékként allokálni, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy a Bitcoin árfolyama 2028-ra 250 000 dollár fölé emelkedjen.

Alvin Kan, a Bitget Wallet operatív igazgatója a Cointelegraphnak azt nyilatkozta, hogy: “A BTC ETF-ek által hozott szabályozási egyértelműség pozitív hatással lesz az eszköz hosszú távú növekedésére. A spot BTC ETF-ek potenciálisan elősegíthetik a szabályozási arbitrázst, és segíthetik a Bitcoin és következésképpen a kriptovaluták egészének legitimációját és széles körű elterjedését”.

Arthur Hayes, a Maelstrom Capital munkatársa szerint az olyan piaci katalizátorok, mint a jövő heti amerikai kincstári visszatérítési bejelentés – amely 1,4 billió dollárnyi likviditást injektálhat – az elkövetkező hónapokban fellendíthetik a kriptoszektort.

Vessünk egy pillantást a Bitcoin burjánzó L2 ökoszisztémájára

Az elmúlt évben a Bitcoin Layer 2 ökoszisztémájának növekedése kulcsfontosságú hajtóerőként jelent meg, ami a jövőben új magasságokba repítheti a legnagyobb kriptopénzt. E fejlemények közül a legfontosabb a Bitcoinra épülő, vezető L2 hálózat, a Stacks hálózat közelmúltbeli Nakamoto-frissítése volt.

A Nakamoto frissítés, amelynek bevezetése nem sokkal a Bitcoin legutóbbi feleződése után kezdődött, növeli a tranzakciók átviteli sebességét és véglegesíti az L2 tranzakciókat a Bitcoin alaprétegén.

Azáltal, hogy gyorsabb, körülbelül öt másodperces blokkfeldolgozási időt tesz lehetővé (a korábbi 10-30 perchez képest), a Stacks célja, hogy az Ethereumhoz és a Solanához hasonlóan felszabadítsa a Bitcoin programozhatóságát.

Muneeb Ali, a Stacks társalapítója szerint az L2 infrastruktúra ezen fejlődése újra fel fogja ébreszteni az érdeklődést maga a Bitcoin iránt, mivel a felhasználók kezdik elválasztani a BTC-t, az eszközt, a Bitcoin robusztus alapsínjétől.

Mivel a Bitcoin közel 1 billió dolláros piaci tőkealapja üres tőkét jelent, amely értelmes felhasználásra vár, Ali úgy véli, hogy az L2-k lehetőséget kínálnak arra, hogy decentralizált alkalmazások és intelligens szerződések révén “gazdasági lendkerék” jöjjön létre a BTC körül.

Hasonlóan vélekedik Iva Wisher, a Prom – egy moduláris, nulla tudású Ethereum Virtual Machine layer-2 megoldás – operatív igazgatója is:

“Az L2-ek számos lehetőséget kínálnak a Bitcoin protokoll képességeinek bővítésére. Ha ehhez hozzávesszük a BTC ETF-ekbe történő növekvő beáramlást, a Bitcoin-t felkaroló több mainstream pénzügyi intézményt, akkor van okunk az optimizmusra.”

A Stacks-on túl a növekvő Bitcoin L2 ökoszisztéma olyan innovációkat hozott létre, mint az Ordinals és a BRC-20 tokenek, amelyek iránt a Bitcoin legutóbbi történelmi csúcsát követően megugrott az érdeklődés. Az Ordinals bevezet egy olyan módszert, amellyel digitális műtárgyakat lehet közvetlenül az egyes satoshikra, a Bitcoin legkisebb egységeire írni.

Ez az újítás lehetővé teszi a nem-helyettesíthető tokenek (NFT-k) létrehozását és birtoklását anélkül, hogy elhagynánk a Bitcoin blokklánc biztonságát és decentralizációját. Minden egyes Ordinals egyedi, és olyan adatokat csatol az egyes satoshikhoz, mint például a képek, szövegek vagy kódok, így azok gyűjthetővé és potenciálisan értékessé válhatnak.

Másrészt a BRC-20 tokenek az Ethereum ERC-20-as szabványához hasonlóan a Bitcoin-hálózaton helyettesíthető eszközök kibocsátásának szabványát javasolják. Céljuk a Bitcoin hasznosságának bővítése azáltal, hogy lehetővé teszik decentralizált pénzügyi (DeFi) alkalmazások, stabilcoinok és más pénzügyi eszközök létrehozását közvetlenül a Bitcoin blokkláncán.

Az olyan projektek, mint a Velar és a Solv már kidolgoztak olyan megoldásokat, amelyek ezekből a technológiákból merítenek, és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy közvetlenül kamatot keressenek a szunnyadó BTC-jükön.

Ezt a kísérletezést pozitív erőnek tekintik, amely az L2-ek körüli kutatást és fejlesztést ösztönzi, és potenciálisan megteremti a feltételeket egy “L2 nyár” gyorsuló növekedéséhez és versenyéhez a Bitcoin fejlesztői tájékán belül.

Mi vár a Bitcoinra?

KM freebitcoin 970 x 250

Arra a kérdésre, hogy a Bitcoin árfolyama hogyan fog tovább alakulni közép-hosszú távon, Vinijtrongjit azt mondta, hogy további korrekciókra és esetleges lehűlésre számít a következő két-három hónapban, amíg a piac konszolidálódik.

“Ez nem kell, hogy aggassza a hosszú távú befektetőket, de azoknak, akiknek rövid távon likviditásra lehet szükségük, óvatosnak kell lenniük, és jól meg kell tervezniük a dolgokat, hogy elkerüljék az esetleges problémákat” – tette hozzá.

Jakub Bojan, a DeFi protocol Soil vezérigazgatója a Cointelegraphnak elmondta, hogy a következő hónapokban a Bitcoin árfolyama ingadozhat, attól függően, hogy hogyan alakul a közel-keleti helyzet.

“Ha a folyamatban lévő izraeli-palesztin konfliktus eszkalálódik, a pénzügyi piac a kockázatcsökkentő pozíciókat választhatja. Történelmileg azonban a befektetők a feleződő eseményeket követő hónapokban pozitív árfolyammozgásoknak voltak tanúi. Én személy szerint optimista vagyok a BTC hagyományos pénzügyek általi elfogadásával és használatával kapcsolatban, ami hosszú távon pozitív hatással lehet az árfolyamok alakulására” – mondta.

Így a Bitcoin a történelmi negyedik feleződésének utóhatásaként kulcsfontosságú fordulóponton találja magát. Bár a rövid távú volatilitás továbbra is fennmaradhat, a tényezők összefolyása – az ETF-beáramlástól a virágzó L2 ökoszisztéma kialakulásáig – optimista képet fest a kriptopénz hosszú távú pályájáról.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index