Boldog Bitcoin felezés napot, megtörtént a várva-várt esemény

Kriptomagazin bitcoin eses
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Végbement a Bitcoin felezése, mi lesz a kripto legrégebbi érméjének következő lépése? A szakértők szerint ez nagyban függ majd a makrogazdasági tényezőktől.

shiba shootout banner

Miután a hálózat programozottan csökkentette az újonnan kibocsátott Bitcoinokat, a digitális szűkösség új korszaka köszöntött be. Óramű pontosságal, a bányászok által a Bitcoin-tranzakciók érvényesítéséért kapott jutalmat a blokklánc elindítása óta negyedszerre a felére csökkentették.

A Bitcoin úgynevezett megfelezése most szombaton megtörtént. Ennek eredményeképpen a bányászok 3,125 BTC-t keresnek majd létrehozott blokkonként valamikor valószínűleg 2028-ig. Ez része a bányászok díjának, amiért megoldják a kriptográfiai rejtvényeket, amelyek segítenek a Bitcoin hálózatának biztonságban tartásában, amíg ez újra és újra megfeleződik, jóval a 22. században.

Bármennyire is rutinszerű, a Bitcoin felére csökkentése – amelyet a Bitcoin álnéven működő alkotója, Satoshi Nakamoto mindössze hét sornyi kódja indít el – az eszköz tulajdonságainak lényege. Ahogy Gabe Parker, a Galaxy digitális elemzője a Twitteren kifejtette, a felezés “a [Bitcoin] átlátható, kiszámítható monetáris politikájának gerince, és a Bitcoint bizonyíthatóan ritka eszközzé teszi”.

Ami a Bitcoin árát illeti, hogy mi következik ezután, azt csak találgatni lehet. Történelmileg azonban a Bitcoin árfolyama minden felezés után pozitív lendületet vett – bár jellemzően nem azonnal.

A Bitcoin jelenleg 63 770 dolláros ár körül mozog, tegnap óta kissé lejtmenetben. Az érme az elmúlt 12 órában többször is megérintette a 63,2 ezres árfolyamot, ahonnan visszapattant, ám a 64,2 ezres ár felé nem sikerült a cikk írásáig újra visszatérnie.

btc felezes utan apr20

A változó makrogazdasági környezet, a felezési folyamatok korábbi ismeretei és a Wall Street által újonnan elérhetővé vált befektetési eszközök azonban különlegessé teszik a Bitcoin történetének jelenlegi pillanatát.

A Bitcoin “legrobbanásszerűbb növekedése” jellemzően 180 nappal a felezés után következik be, írta Matthew Sigel, a VanEck digitális eszközökkel foglalkozó kutatási vezetője egy nemrégiben megjelent blogbejegyzésében. Átlagosan a Bitcoin árfolyama 427%-kal emelkedett a felezés előtti 30 naptól a felezés utáni 180 napig. Ezen a vonalon a Bitcoin 2020-ban 116%-kal ugrott 6 800 dollárról 14 850 dollárra – áll a blogbejegyzésben.

Emlékszel 2020-ra?

Fontos megjegyezni, hogy a Bitcoin harmadik felezése akkor történt, amikor a monetáris politika hiperlaza volt, mivel a központi bankok a világgazdaságot fenyegető, világjárványszerű lassulással küzdöttek, mondta Dessislava Aubert, a Kaiko kriptoelemző cég kutatási igazgatója a Decryptnek.

“A Fed lazított” – mondta a mostani felezés előtt. “Számomra a fő különbség a legutóbbi, 2020-as felezéshez képest a makrokörnyezetben van”.

Amikor 2022-ben az amerikai fogyasztói árak az egekbe szöktek, a Federal Reserve közbelépett, és nyaktörő ütemben emelte a kamatlábakat, hogy megszelídítse az inflációt. Most a monetáris feltételek viszonylag feszesek, és a piacok a várakozások alapján mozognak, hogy a Fed mikor csökkentheti a kamatokat – és mennyivel, mondta Aubert.

“Sokan attól tartanak, hogy [a Fed] idén háromnál kevesebbszer is csökkentheti a kamatokat” – mondta. “Ez rossz lenne a kockázati eszközöknek és valószínűleg a bitcoinnak is”.

A magasabb kamatlábak ellenére a Bitcoin márciusban új történelmi csúcsot állított be az árfolyamában, miközben a Wall Street felkarolta a spot Bitcoin ETF-eket. A január óta több milliárd dollárnyi beáramlást vonzó termékek, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a hagyományos brókerszámlákon Bitcoin-kitettséget szerezzenek, horgonyt vetettek a Bitcoin-keresletre, írták David Duong és David Han, a Coinbase elemzői márciusban.

“Mivel a nagy intézményi szereplők most már képesek kitettséget vállalni ezeken az eszközökön keresztül, a Bitcoin reakciója a közelgő felezésre nem feltétlenül tükrözi a korábbi ciklusok teljesítményét” – írták, hozzátéve, hogy a termékek iránti stabil kereslet kisebb volatilitáshoz vezethet.

A korábbi felezéseket jellemző volatilitás is kisebb lehet, mivel a Bitcoin-bányászok nagyobb tapasztalattal rendelkeznek az esemény navigálásában – mondta Aubert a Kaiko részéről. Jellemzően egyes bajba jutott bányászok kénytelenek eladni a Bitcoint, mivel a termelés ára gyakorlatilag megduplázódik.

“Ezúttal szerintem a bányászok jobban felkészültek” – mondta. “Likviditást építettek … és a szektor jelentősen konszolidálódott az elmúlt évben”.

A bányászok kisebb szorongásának kilátását Charles Chong, a Foundry kriptobányászati és tétgyűjtő cég stratégiai igazgatója osztotta, aki a Decryptnek elmondta, hogy a bányászoknak bőven volt idejük felkészülni. Bizonyos értelemben ez megmutathatja, hogy milyen messzire jutott az általános kifinomultságuk.

“Bár a kilátás, hogy a bevételek négyévente egyik napról a másikra megfeleződnek, más ágazatokban példátlan, az ilyen események kiszámítható jellege lehetővé teszi a stratégiai felkészülést” – mondta. “Összességében a felére csökkenés a műveletek finomítását teszi szükségessé, ami hosszú távon bikaként értelmezhető, mivel elősegíti egy rugalmasabb és hatékonyabb bányászati tájkép kialakulását.”

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Sorra jönnek ki az elemzések

Il Capo of Crypto, a kriptopénzek világának egyik legjobban követett elemzője legújabb posztjában megosztotta első véleményét a Bitcoin történelmi felezése után.

Il Capo tulajdonképpen medvés elemzőként ismert, de az utóbbi időben enyhített a kijelentésein, és már régóta nem beszél a 12 000 dolláros szintről. Az elemző szerint a negyedik felezés már megtörtént.

Az elemző szerint a felére csökkentett bányászjutalmak miatt a BTC bányászok gyakran eladják a tartalékaik egy részét, hogy fedezzék a kiadásaikat. il Capo szerint tegnap a BTC árfolyama kiugrott a likviditási zónából, elérte a 65 000 dollárt, majd ismét visszatért. Az elemző szerint a tegnapi emelkedést “dead cat bounce“-nak nevezik. il Capo szerint ennek az emelkedésnek nem volt valódi kezdete, hanem a “short squeeze” miatt következett be.

Az elemző szerint 57.000 és 59.000 dollár között még mindig nagy mennyiségű likviditás van, és ismét lefelé irányuló hullám indulhat ebbe a régióba. Az elemző úgy véli, hogy a csökkenés után a piac reakciójától függően ebben a régióban egy helyi mélypont alakulhat ki.

A legendás befektető, Anthony Scaramucci is megosztotta véleményét a Bitcoin jövőbeli árfolyamáról a felezés kapcsán. A Wealthionon nemrégiben tartott szereplésében a régóta kriptopártoló kiemelte, hogy a Bitcoin iránti jelentős keresletet az olyan befektetők hajtják, akik ETF-ekbe vásárolnak, mint a BlackRock és Cathie Wood alapjai, miközben a hálózat mindössze 450 érmét termel naponta.

Ez a kereslet gyakran felfelé löki az árakat, de a felezési esemény után az árak jellemzően csökkennek. Scaramucci elmagyarázta, hogy sok rövid távú Bitcoin-tulajdonos eladja a profitszerzés után, miközben új befektetők lépnek be a piacra. Hangsúlyozta személyes stratégiáját, miszerint az áringadozásoktól függetlenül hosszú távon tartja a Bitcoint, és a Bitcoin elmúlt 14 éves erős teljesítményét hozta fel értékének bizonyítékaként.

“Nem érdekel, ha lefelé megy. Leülök és tartom, majd visszaépíti magát. Ez történt a Bitcoin elmúlt 14 éve alatt. Ez a legjobban teljesítő eszköz, amiről tudunk a világon”.”

A felezés hatása a bányászokra

A felezési esemény jelentős pénzügyi hatással lesz a Bitcoin-bányászati vállalatokra, potenciálisan több milliárd dollárnyi éves bevételt törölve el. Az idei felezést megelőzően az amerikai befektetési banki óriás, a JPMorgan Chase & Co (NYSE: JPM) elemzői kiemelték a bányászok előtt álló kihívások közül a termelési költségeket, a bevételek csökkenését és az áramellátással kapcsolatos aggodalmakat.

A feleződés előtt több bányászati vállalat fenntartható bányászati lehetőségek után kutatott egy texasi székhelyű Bitcoin-bányászati céggel, a Giga Energyvel együttműködve Argentínai cégekkel. Mivel az ágazat a konszolidációra készül, a nyilvánosan jegyzett Bitcoin-bányászok várhatóan piaci részesedést szereznek, és nagyobb hozzáférést biztosítanak a tőkefinanszírozáshoz.

A korábbi felezési események a Bitcoin blokklánc működésének megzavarása nélkül fejeződtek be. A bányászok most egyre inkább a tranzakciós díjakra fognak támaszkodni, mint bevételi forrásra a csökkenő jutalmak közepette. Várhatóan 64 felezési eseményre kerül sor, mielőtt 2140 körül elérnék a 21 milliós felső határt, amikor az összes Bitcoin blokkot kibányásznák.

Eközben a Bitcoin árfolyama a különböző elemzők spekulációi és előrejelzései ellenére a felezés előtt kevéssé változott. A Bitwise vezérigazgatója, Hunter Horsley például azt jósolta, hogy a digitális eszköz 100 000 dollárra fog emelkedni a felezési esemény után. Piaci megfigyelők szerint azonban még túl korai lenne, de az elkövetkező napokban bikás felfutás várható.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index