Edward Snowden beszólt a Bitcoin-fejlesztőknek

Kriptomagazin anomin arc
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Bitcoin egyik leghíresebb tulajdonsága az anonimitása. Míg minden tranzakció és portfólió nyilvánosan elérhető, a felhasználók elrejtőzhetnek a tárcacímek mögé. Továbbá, mivel a technológia mögött nem áll központi egység, nincs egyetlen olyan fél sem, aki képes lenne betekinteni az egyének adataiba, vagy akit feltörnének. A hírhedt informátor, Edward Snowden szerint azonban a Bitcoin még mindig nem eléggé privát.

megadice banner 970 x 250

“Tíz éve figyelmeztetem a Bitcoin fejlesztőit, hogy a protokoll szintjén kell gondoskodni a magánélet védelméről. Ez az utolsó figyelmeztetés. Az óra ketyeg” – írta Snowden az X-en közzétett bejegyzésében.

Snowden a digitális magánélet erős támogatója, aki elveszítette az állását és az amerikai állampolgárságát, amikor leleplezte, hogy az amerikai kormány tömeges megfigyelést folytat az állampolgárokkal szemben. Így logikus, hogy a kriptopénzek mellett érvel. A közelmúlt eseményei azonban arra késztették Snowdent, hogy további adatvédelmi intézkedéseket szorgalmazzon.

Snowden posztja közvetlen válasz volt a Wasabi Wallet amerikai felhasználókra vonatkozó tiltására. A zkSNACKs által kifejlesztett tárca szolgáltatása erős adatvédelmi funkcióiról ismert. Konkrétan a “coinjoin” szolgáltatásáról. A protokoll számos pénztárcán keresztül számos tranzakciót egyetlen tranzakcióvá egyesítene a Bitcoin-láncon. Ez gyakorlatilag lehetővé tenné, hogy bármelyik pénztárca vagy tranzakció anonim maradjon a Bitcoin-tranzakciókat megtekintők számára. A tárca azonban az X-en keresztül bejelentette, hogy “2024. június 1-jével bezárja a coinjoin koordinációs szolgáltatását”.

Emellett a tárca kitiltott minden olyan felhasználót, akinek IP-címe az Egyesült Államokban van. A lépés valószínűleg válasz volt a Samourai Wallet, egy hasonló tárcaszolgáltatás alapítóinak letartóztatására.

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye szerint “Keonne Rodriguez és William Lonergan Hill ellen vádat emeltek a Samourai Wallet, egy engedély nélküli pénzszállító vállalkozás működtetésével, amely több mint 2 milliárd dollárnyi jogellenes tranzakciót hajtott végre és több mint 100 millió dollárnyi bűnügyi bevételt mosott tisztára”.

Roman Storm, a Tornade Cash, egy másik kriptokeverő szolgáltatás társalapítója szintén bíróság elé áll csalás vádjával

A Wasabi Wallet és a zkSNACKs leváltása valószínűleg egy megelőző lépés, hogy elkerüljék a jogi problémákat az USA-ban. Snowden szerint azonban az igazi probléma a teljes Bitcoin protokollban van. A harmadik fél szolgáltatásainak úgy kell létrehozniuk a programjaikat, hogy teljes anonimitást biztosítsanak a Bitcoin-láncon. Ezek a szolgáltatások aztán a kormányzati törvények hatálya alá tartoznak, és az elmúlt hónapokban egyre többször foglalták le őket. Snowden szerint a megoldás erre az lenne, ha a Bitcoin protokoll egészét megváltoztatnák.

Snowden “végső figyelmeztetése” felszólítja a Bitcoin fejlesztőit, hogy hozzanak létre egy olyan változtatást a protokoll szintjén, amely nagyobb anonimitást biztosítana, és megszüntetné a külső vállalkozások számára, hogy pénztárcákat hozzanak létre a probléma megkerülésére. Nem világos azonban, hogy Snowden “figyelmeztetése” valójában mit takar, és hogy a fejlesztők megfogadják-e a felhívást.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index