Egy kis történelem: Íme az Ethereum történetének 11 legfontosabb pillanata

Kriptomagazin ethereum 3
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az Ethereum története több mint egy évtizeddel ezelőtt kezdődött, amikor megalkotója, Vitalik Buterin, a Bitcoin korlátai miatt frusztrált matekzseni úgy gondolta, hogy a blokklánccal valami jobbat tud csinálni.

pepe unchained banner

Ahelyett, hogy a kriptopénz kizárólag monetáris eszköz lenne, Buterin a blokklánc-technológiát olyan szintre kívánta kiterjeszteni, hogy az egy „globális számítógép” legyen – egy olyan platform, amely okos szerződések által működtetett decentralizált alkalmazásokat fogad, minimális emberi beavatkozás vagy bizalmi feltételezés nélkül.

Tekerjünk gyorsan előre a mai napba, és azt látjuk, hogy az Ethereum a világ második legnagyobb kriptoeszközévé vált. Egy trillió dolláros, hálózatokból függő álló ökoszisztémát támaszt alá. Ez a világ számos legnagyobb vagyonkezelőjének választott blokklánca, valamint napi több százezer felhasználó az 1-es rétegen és milliók a kapcsolódó Layer 2-n.

Íme az Ethereum történetének 11 legfontosabb pillanata, és néhány nagy frissítés, amire számíthatunk. A cikk a Cointelegraph Magazine cikke alapján készült.

2013 – Az Ethereum fehér könyv

Vitalik Buterint tizenéves kora végén ismertette meg először a bitcoinnal édesapja, egy orosz származású mérnök, aki családjával Kanadába emigrált.

Mivel kevés pénzeszközzel rendelkezett ahhoz, hogy a Bitcoin-bányászatba vagy magába az eszközbe fektessen, Buterin kriptoblogok írójaként dolgozott, és a 2010-es évek elején BTC-ben kapott fizetéseket.

Mihai Alisie, a román Bitcoin-rajongó Mihai Alisie észrevette tehetségét, mint a terület vezető gondolkodóját és szerzőjét, és a páros 2012-ben elindította a Bitcoin Magazint.

Az Ethereum fehérkönyv első oldala (Ethereum.org)
Az Ethereum fehérkönyv első oldala (Ethereum.org)

Egy évvel később, 2013-ban, mindössze 19 éves korában Buterin közzétette az Ethereum fehér könyvet, amelyben felvázolta a „következő generációs okosszerződés és decentralizált alkalmazásplatformot”. A cél egyszerűen a Bitcoin „túlságosan korlátozott funkcionalitásának” kijavítása volt, mondta a Business Insidernek:

“A zsebszámológép egy dolgot csinál, és egy dolgot jól csinál, de valójában az emberek minden más dolgot is meg akarnak csinálni. Ha pedig van okostelefonod, akkor az okostelefonon van egy zsebszámológép, mint alkalmazás. A zenelejátszás egy alkalmazás. Van egy webböngésző, mint alkalmazás, és nagyjából minden más.”

Később 100 000 dollárt kapott a Peter Thiel Fellowshiptől, hogy elkezdjen dolgozni az Ethereum platformon.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

2014 – A vörös esküvő

infinite machine russo

Mielőtt az Ethereum azzá vált volna, ami ma, átesett néhány növekedési fájdalmon és konfliktuson, az első nagyobbik a hírhedt „Red Wedding” volt – ahol a hálózat jövője Buterin kezébe került.

Ahogy Camila Russo dokumentálta a The Infinite Machine című könyvében, a társalapítók csapata 2014. június 7-én gyűlt össze a svájci Zugban, hogy aláírjanak egy dokumentumot, amely az Ethereumot nyereségorientált vállalattá alakítja.

A szerződés aláírása helyett azonban a Charles Hoskinson vezetési stílusával, Amir Chetritnek a projekthez való hozzájárulásával és az Ethereum jövőbeli irányával kapcsolatos feszültségek elérték a forrpontot.

A felhívás, hogy melyik irányba menjen az Ethereum, Buterinre maradt, aki Hoskinson (aki később a Cardano létrehozásával foglalkozott) és Chetrit leváltására és az Ethereum cég helyett nonprofit alapítványként való létrehozására lépett.

Voltak nézeteltéréseink, időnként ezek a nézeteltérések híresen… hírhedten forrnak ki” – mondta az Ethereum társalapítója, Joe Lubin a Magazine-nak 2023-ban.

2014 – ICO és bevezetés

A következő nagy lépés az Ethereum számára a tőkebevonás és a széleskörű figyelemfelkeltés volt a 2014-es initial coin offering során, amikor több millió dollár értékű ETH-t adtak el a projekt fejlesztésének finanszírozására.

2014. július 22. és szeptember 2. között az ICO során a befektetők több mint 18 millió dollár értékű ETH-t csaptak le, amelyet BTC-vel fizettek ki.

Az Ethereum blokklánc és a natív tokenje, az ETH hivatalosan 2015. július 30-án indult el.

ethereum teljes arfolyam max
Fotó: TradingView

Az ETH 0,31 dolláros ETH tokenenkénti értékkel került a piacra, ami közel 1 millió %-os hozamot jelentett azok számára, akik elég szerencsések voltak ahhoz, hogy a mai 2700 dolláros árfolyamig megtartsák az ETH-jukat.

Ez is érdekelhet: A legjobb kripto ICO-k 2024-ben

Persze senki sem tudja biztosan, de az Ethereum és a Consensys társalapítója, Joe Lubin a pletykák szerint többet fektetett be az ICO-ba, mint bárki más.

2016 – A DAO hack és az Ethereum Classic

KM freebitcoin 970 x 250

Az Ethereum történetének vitathatatlanul legmeghatározóbb eseménye volt a ma már hírhedt The DAO hackelése, egy olyan exploit, amelynek során hackerek több mint 3,6 millió ETH-t loptak el a korai, idealista The Decentralized Autonomous Organizationből.

A támadás sokkoló hullámokat küldött a piacra, az ETH árfolyama kevesebb mint 36 óra alatt 20 dollárról 9 dollárra zuhant.

A támadás nyomán megosztott Ethereum közösség két fő táborra szakadt, hogy hogyan tovább: Az egyik a szokásos módon akarta folytatni a munkát, a másik pedig vissza akarta állítani a hálózatot a támadás előtti állapotba, hogy kijavítsák a problémát.

Ez egy filozófiai megosztottság volt: A blokkláncoknak megváltoztathatatlan nyilvántartásoknak kell lenniük, ahol a kód a törvény, vagy vezetőik egyszerűen megváltoztathatják a történelmet, hogy eltöröljék a kellemetlen epizódokat? Mindkét oldalon szenvedélyes érvek hangzottak el, és a vita arról, hogy az Ethereum a helyes utat választotta-e, a mai napig tart.

Végül az Ethereum közösség többsége a hálózat hard forkingolása mellett szavazott, hogy visszatekerjék a blokkláncot és visszaszerezzék az exploit során elveszett eszközöket.

Az egyik hard fork a proof-of-stake blokklánc, amely a mai napig az Ethereum nevet viseli, míg a másik az Ethereum Classic – technikailag az Ethereum blokklánc eredeti változata, amely továbbra is proof-of-work blokklánc.

2017 – A CryptoKitties tönkreteszi az Ethereum hálózatot

Az egyik legfurcsább dolog, ami az Ethereummal történt, a CryptoKitties nevű, nem helyettesíthető tokengyűjtemény (NFT) megjelenése volt, ami többé-kevésbé tönkretette a hálózatot.

A 2017 októberében a vancouveri székhelyű Axiom Zen kockázati stúdió által indított CryptoKitties-t egy komoly és szórakoztató kísérletnek tervezték a blokklánc-technológiával, amely lehetővé tette a felhasználók számára, hogy különböző típusú NFT-ket gyűjtsenek és tenyésszenek.

CryptoKitties eth
Fotó: CryptoKitties

December elejére a CryptoKitties gigavírussá vált, és az NFT-k ára elérte a 170 000 dollárt. A kereslet és a Kitties körüli aktivitás olyan nagy volt, hogy eltömítette az Ethereum hálózatát, ami a díjakat az egekbe repítette.

A hirtelen hálózati kiesésre válaszul egy Ethereum-fejlesztőkből álló, többek között a MetaMask és az Infura projektekben dolgozó crack-csapat fogott össze, hogy gyors optimalizációkat telepítsenek, és hosszú távú skálázási megoldásokon dolgozzanak a hálózat számára.

Bár a kriptorajongók továbbra is megosztottak magának a CryptoKitties projektnek a minőségét és értékét illetően, de az tagadhatatlan, hogy milyen tektonikus szintű hatással volt az Ethereum hálózat fejlődésére, vagy hogy hozzájárult az NFT-boom elindításához.

2020 – DeFi nyár

2020 nyara – amelyet a kriptórajongók köznyelvben „DeFi nyárnak” neveznek – fordulópontot jelentett a kriptó történetében, mivel az Ethereum hirtelen egy teljesen újfajta pénzügyi tevékenység melegágyává vált.

Az új felhasználók tömegesen özönlöttek az Ethereum hálózatra, és mindannyian szívesen kísérleteztek a hálózaton felbukkanó több száz új protokollal. Ez fellendítette a digitális eszközök kölcsönzését és kereskedelmét több száz protokollon keresztül, amelyek közül sok ma már a több milliárd dolláros DeFi szektor gerincét alkotja. A tevékenység nagy részét a „hozamtermelők” hajtották, akiket tevékenységükért tokenekkel jutalmaztak. Ez vagy zseniális módja volt a lendkerék beindításának, vagy fenntarthatatlan ponzinomika.

A DeFi nyár során felszálló nagynevű Ethereum-alapú DeFi protokollok, köztük az Aave és a Compound, mostanra több tízmilliárd dollárnyi összértéket és több százmilliós napi kereskedési volument jelentenek.

Aave-boasts-13-billion-in-TVL-and-168-million-in-daily-trading-volume-as-of-Aug.-9
AAVE Total Locked Value

Az élelmiszer-témájú DeFi is robbanásszerűen terjedt el, leginkább a SushiSwap, amely híresen elágazó Uniswap és „vámpírtámadás” volt a likviditás és a felhasználók érdekében. Miután Nomi séf 14 millió dollárt vett ki a SUSHI-ból, és átadta a DEX irányítását egy Sam Bankman-Fried nevű fiatal feltörekvő befektetőnek.

2020 október – Az ütemterv felülvizsgálata

Marius van der Wijden Ethereum-fejlesztő szerint az Ethereum egyik legjobb tulajdonsága, hogy maga az ütemterv nem szuper szigorú vagy fixen rögzített.

A Cointelegraph Magazine-nak elmondja, hogy a közösség folyamatos „vitákat folytat arról, hogy mit tegyünk és mit helyezzünk előtérbe legközelebb”, ami kulcsfontosságú az Ethereum decentralizáltságának megőrzéséhez és a fogságba esés elkerüléséhez.

Ez a rugalmasság 2020 októberében mutatkozott meg, amikor Buterin elvetette a régóta létező Eth 2.0 ütemtervet, amely az Ethereum monolitikus skálázását tervezte az OG sharding segítségével – ami inkább úgy nézett ki, mintha 64 Ethereum blokklánc futna együtt, mindegyiket egy időben.

Buterin azonban kiszállt a sharding ezen formájából (amit később olyan projektek valósítottak meg, mint a Near), mivel egy alternatív megoldás kezdett kialakulni az optimista és ZK-rollupok formájában, olyan 2. rétegű projektek, amelyek kiveszik a végrehajtást és a számítást a fő láncból, de továbbra is örökölték annak biztonságát.

Mivel a kutatás és fejlesztés azt sugallta, hogy ez a skálázódáshoz vezető útként életképessé válik, egy új „rollup-központú ütemtervet” tett közzé.

Az új rollup ütemterv biztosította, hogy az Ethereum hálózat egy optimális alaprétegű blokklánccá kovácsolódjon, a skálázás és a kísérletezés oroszlánrészét pedig a 2. rétegű hálózatokon keresztül valósítsák meg, mint például a Polygon, az Optimism és az Arbitrum, hogy csak néhányat említsünk. Az Optimistic rollupokat a gyorsabban megvalósítható megoldásnak tekintették, a ZK-rollupokat pedig a valószínű végjátéknak.

„Ma már sok olyan technológiai felfedezést használnak ki, amelyekkel 10 évvel ezelőtt még nem rendelkeztünk. Tehát például az adatelérhetőségi mintavételezés… 2017 előtt nem létezett – 2017-ben publikáltam az első munkámat erről. Az optimista és a ZK-rollupok nem léteztek, mintha tényleg csak 2019 körül léteztek volna” – mondta Buterin, miközben az ETH Seoulban tartott 2022-es sajtótájékoztatón beszélt.

2022 szeptembere – Proof-of-stake, a fúzió

Van der Wijden szerint a Merge az, amit az Ethereum hálózat történetének „legmeghatározóbb” pillanatának tart.

A Merge 2022. szeptember 15-én került véglegesítésre, és az energiaigényes proof-of-work konszenzusmechanizmusról a környezetbarátabb proof-of-stake mechanizmusra való átállást jelentette.

„Hatalmas erőfeszítés volt ez sok ember részéről, akik mindannyian együtt dolgoztak egy közös célért – örülök, hogy sikerült. Miután megismertem néhány számadatot a villamos energia, a CO2-fogyasztás és az elektronikai hulladék körül, büszke vagyok arra, hogy részese lehettem ennek az erőfeszítésnek.”

Az összeolvadás során az Ethereum energiafogyasztása 99%-kal csökkent, és jelentős változást hozott a hálózat tokenomikájában.

2024 március – Dencun frissítés: Blobok és sharding

A következő döntő lépés az Ethereum számára 2024. március 13-án érkezett el, amikor a Dencun frissítés bevezetésre került a hálózaton.

A Dencun frissítés kilenc különböző Ethereum Improvement Proposals (EIP) csomagot vezetett be, amelyek közül a legjelentősebb az EIP-4844 volt.

Az EIP-4844 bevezette a proto-dankshardingot, amely a „blobokat” használja, egy olyan mechanizmust, amely lehetővé teszi a tranzakciós adatok elkülönített és ideiglenes tárolását, hogy jelentősen csökkentse a blokkadatokért fizetett díjakat az Ethereum layer-2 hálózatokon.

How-blobs-function-in-storing-transaction-call-data
Fotó: Ethereum.org

A Dencun hatalmas mértékben csökkentek a tranzakciók végrehajtási költségei az Ethereum layer-2 hálózatokon, például az Arbitrumon és az Optimismon; mellékhatásként azonban a mainneten elégetett ETH-díjak teljes összege jelentősen csökkent a nyomában.

Matan Si, az eOracle munkatársa a Magazine-nak elmondja, hogy az Ethereum számára a legjelentősebb előrelépés a fúzió óta a rollupok és a layer-2 megoldások elterjedése volt.

Ami a legjobban izgat az Ethereum jövőjével kapcsolatban, az a lehetőség, hogy áthidalja a szakadékot ezen végrehajtási rétegek és a valós világ között. Az onchain tevékenységek összekapcsolása az offchain adatokkal és számításokkal számtalan új felhasználási esetet fog felszabadítani.”

2024 március – A BlackRock az Ethereumot választja

Az Ethereum egyik legnagyobb intézményi mérföldköve március 20-án történt, amikor a BlackRock vagyonkezelő óriáscég elindította tokenizált alapját az Ethereum hálózaton.

A BlackRock USD Institutional Digital Liquidity Fund, vagy röviden BUIDL néven futó pénzpiaci alap teljes mértékben készpénzzel és amerikai kincstárjegyekkel fedezett, és a token-tulajdonosoknak naponta kifizetett hozamot biztosít a befektetőknek.

A lépést széles körben az Ethereum-hálózat megbízhatóságának és megbízhatóságának masszív támogatásaként értékelték a világ legnagyobb vagyonkezelője részéről.

A BUIDL alap jelenleg 503 millió dolláros piaci kapitalizációval büszkélkedhet, és az elmúlt hónapban több mint 116 millió dolláros forgalmat bonyolított le az rwa.xyz adatai szerint.

blackrock rwa projekt

A BlackRock vezérigazgatója, Larry Fink elmondta, hogy bár eredetileg a kriptoeszközök „elutasítója” volt, mostanra megváltoztatta a véleményét, és a kriptót, különösen az Ethert és a Bitcoint, egy újonnan kialakulóban lévő eszközosztálynak tekinti.

„Az elmúlt két évben nagy híve lettem [az ETH-nak]” – mondta Fink a CNBC-nek január 12-én.

2024 július – Spot ETF-ek bevezetése

A SEC által eredetileg május 23-án jóváhagyott, kilenc spot Ether ETF-et tartalmazó listát hivatalosan július 23-án indították el.

A spot alapok bevezetése jelentette az első jelentős lépést az ETH intézményi szintű eszközként való elfogadásában.

A Bitcoin ETF-ekhez hasonlóan a bevezetést is visszafogta, hogy a befektetők eladták a Grayscale-ben lévő állományukat, amely az átalakított Grayscale Ethereum Trust (ETHE) esetében 10-szer magasabb díjakat számít fel, mint más ETF-ek.

farside ethereum etf

A közzététel időpontjáig az alapok nettó 390 millió dolláros kiáramlást könyvelhettek el; az ETHE áramlása azonban lassul, és Nate Geraci, az ETF áruház elnöke szerint a BlackRock ETHA-ba történő három hetes beáramlás máris a hatodik legsikeresebb idén indított ETF-é tette.

Következő lépések: Pectra, a Verge és a Splurge

A következő nagy lépés az ütemtervben a Pectra frissítése, ami van der Wijden szerint „egy csomó frissítést” tartalmaz majd az Ethereum Virtual Machine-hez, ami új felhasználási eseteket tesz lehetővé, például a megbízhatatlan staking poolokat és megkönnyíti a fejlesztők életét.

A Pectra után következik a Verkle, vagy ahogy Vitalik szereti hívni, a Verge.

„A Verkle-vel megváltoztatjuk az állapot tárolásának módját – az összes számlát, egyenleget, szerződést -, hogy könnyebb legyen [bizonyítani], hogy az egyenleged x volt az y blokkban” – mondja van der Wijden.

The-latest-version-of-the-Ethereum-roadmap-2
A legfrissebb Ethereum ütemterv – Vitalik Buterin / X

Van der Wijden a Purge-t pontosan így írja le: “az új frissítések söpredéke, amelyek a hálózat számára már nem hasznos régi funkcióktól való megszabaduláshoz kapcsolódnak”.

„Amikor az Ethereum elindult, egy csomó feltételezést tettek azzal kapcsolatban, hogy hogyan fognak működni a dolgok, és ezek közül sok helyesnek bizonyult, de néhány nem úgy alakult, ahogy várták” – magyarázta van der Wijden.

„Szóval, lassan megtisztítunk néhány nem járt utat, mint például az önmegsemmisítés letiltása (ami a legutóbbi frissítéskor megtörtént), vagy a jövőben megszabadulunk a bloomfiltertől a nyugtákban (ami gyorsabbá teszi egy csomópont szinkronizálását)” – teszi hozzá.

A Splurge is némileg magától értetődő, legalábbis felső szinten, új funkciókat tartalmaz, amelyekre az Ethereum közösség hajlandó „splurge-olni”.

„Ezek tartalmaznak néhányat a már említett változtatások közül, amelyek egyszerűbbé és szebbé teszik az Ethereum használatát. Ezeket a változtatásokat valószínűleg más frissítésekkel együtt fogjuk szállítani, ha úgy érezzük, hogy van elég hely – komplexitás szempontjából – egy közelgő hard forkban” – mondja van der Wijden.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index