1 milliárd tranzakció: Újabb mérföldkőhöz ért a Bitcoin

bitcoin 00001
Fotó: Kanchanara on Unsplash
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A világ első és legértékesebb kriptopénzének történetében hihetetlen mérföldkőnek számít, hogy a Bitcoin-hálózat feldolgozta az 1 milliárdodik tranzakciót. Ez a mérföldkő 15 évvel, négy hónappal és négy nappal azután következett be, hogy a Bitcoint alkotó Satoshi Nakamoto 2009. január 3-án kibányászta a hálózat első blokkját.

dogeverse banner

A Bitcoin növekedése és elfogadása

Amióta a Bitcoin-hálózat 5 603 nappal ezelőtt megjelent, nem állt meg a fejlődésben, naponta átlagosan 178 475 tranzakciót bonyolított le. Fontos megjegyezni, hogy ez a szám nem tartalmazza a Lightning Networkön keresztül irányított tranzakciók számát, amely a gyorsabb tranzakciókat elősegítő Bitcoin layer-2 fizetési protokoll.

A River (Bitcoin exchange) adatai azt sugallják, hogy ez a becslés alsó határa – a Lightning Network 2023 augusztusában csak 6,6 millió tranzakciót bonyolított le. Ez azt jelenti, hogy a 2018. januári indulás óta több százmillió tranzakciónak kellett volna megtörténnie a Lightning Networkön belül.

A hálózat negyedik felezési eseménye körül, április 23-án a tranzakciók napi rekordja 926 000 tranzakció volt. Ez a 840 000-es blokknál történő indítás hozta meg a keresletet a Runes protokoll iránt.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Piaci teljesítmény

A Clark Moody Bitcoin műszerfal azt állította, hogy egyetlen nap alatt több mint 660 260 tranzakciót rögzítettek a blokkláncon, ami számos új rekordot jelent. Ugyanez a forrás arról is beszámol, hogy május 5-én 21:34-kor (UTC) 1.000.000.000 tranzakció került a 842.241-es blokkba.

bitcoin tranzakciok 1 milliard
Forrás: Clark Moody

Bár a Bitcoin-hálózat a legrégebbi a kriptovaluták történetében, nem ez az első, amely egymilliárd tranzakciót dolgozott fel. Legnagyobb riválisa, az Ethereum az Etherscan adatai szerint 2015 júliusa óta jóval több mint kétmilliárd tranzakciót dolgozott fel.

A cikk írásakor a Bitcoin 64 303 dollár közelében cserél gazdát, ami több mint 13%-os emelkedést jelent a május 2-i kéthavi mélyponthoz képest. Még mindig kb. 13%-kal marad el a március 13-án, 73 740 dolláron elért történelmi csúcsától.

Figyelemre méltó, hogy ilyen nagyszámú tranzakciót dolgoznak fel a Bitcoin-hálózaton belül, ami annak erejéről és elfogadottságáról árulkodik. A kriptovaluták ökoszisztémája innentől kezdve csak tovább fog növekedni, így igazán érdekes lesz látni, hogy a Bitcoin más digitális eszközökkel együtt hogyan alkalmazkodik a pénzügyek jövőjének alakításához.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index