Bitcoin vs. arany: Melyik a jobb inflációs fedezet?

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Bitcoin inflációs rátája a 2020-as 3,72%-ról 2024-re 1,7%-ra csökkent. De mennyire áll jól a hagyományos eszközökkel szemben?

wiener banner

A Bitcoin a rövid visszaesés ellenére ismét 71 000 dollárra emelkedett, felülmúlva a felezési esemény előtt felállított várakozásokat. A megnövekedett kereslet közepette azonban a Bitcoin-szkeptikusok továbbra is erősen kritizálják, és gyakran a hagyományos eszközosztályokhoz hasonlítják az értékét.

Ez felvet egy fontos kérdést – Hogyan értékelik és értelmezik a Bitcoint a tágabb pénzügyi környezetben?

A Bitcoin ellenállóképessége a növekvő szkepticizmus közepette

Yassine Elmandjra, az Ark Invest digitális eszközökért felelős igazgatója a közelmúltban a New York-i Bitcoin Investors Day-en tartott beszélgetésen fejtette ki véleményét a folyamatban lévő vitáról. Hangsúlyozta, hogy a Bitcoin hozamtermelésének hiánya – a kötvényekkel ellentétben – az, ami kihívást jelent az értékelésében.

“Azt hiszem, a bitcoin iránti szkepticizmus nagy része abból fakad, hogy nem tud szépen beilleszkedni a hagyományos eszközosztályok keretei közé, különösen a fundamentális értékelés szempontjából.”

Chris Kuiper, a Fidelity Digital Assets kutatási igazgatója kiemelte, hogy a Bitcoin árfolyammozgásai szorosan igazodtak az inflációs várakozások változásaihoz, különösen ötéves időtávon mérve. Elmondta: “Azért, mert az elmúlt öt évben az előrejelzéseket a következő időszakokra vetítették ki,

“Ha az inflációs várakozás évi 3%-ról 6%-ra emelkedik, az óriási változás, és a Bitcoin tökéletesen követte ezt a COVID alatt és a COVID utáni időszakban, az összes pénzteremtéssel együtt.”

Azokra a megjegyzésekre, hogy a Bitcoin nem inflációs fedezet, Kuiper felkiáltott,

“Szerintem az!”

Ezt az érzést a Woodbull Charts is megerősítette, amely kiemelte a Bitcoin saját inflációs rátájának csökkenését a 2020-as 3,72%-ról 1,7%-ra 2024-ben.

bitcoin volatilitas

Ha azonban a Bitcoin 1 éves volatilitási diagramját más eszközosztályokkal együtt vizsgáljuk, éles kontraszt rajzolódik ki. A Bitcoin volatilitása 46,95%-os, míg az aranyé lényegesen alacsonyabb, mindössze 5,6%-os volatilitást mutat.

Ez az összehasonlítás kiemeli a Bitcoin és az arany közötti jelentős áringadozásbeli különbséget az elmúlt egy évben.

Válaszul Matthew Siegel a VanEck-től megjegyezte, hogy a Bitcoin mint inflációs fedezeti eszköz hatékonyságát befolyásolhatták a közelmúlt politikai döntései, ami átmeneti visszaesést okozott. Megjegyezte,

“Mindig emlékeztetnünk kell magunkat arra, hogy ez egy feltörekvő piaci eszköz, határpiaci eszköz. Az amerikaiak azért vannak benne, mert könnyen spekulálhatunk az ETF-jeinkkel”

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Mi áll előttünk?

A bizonytalansággal kapcsolatban, hogy a közelgő Bitcoin felezési esemény hasonló hatással lesz-e az árfolyamra, mint a korábbiak. Kuiper elismerte, hogy a felezési esemény egybeesik a választási ciklusokkal és a likviditási ciklusokkal. Ez azt jelzi, hogy több tényező is befolyásolhatja az árfolyamok alakulását.

Így annak ellenére, hogy nincs egyértelmű összehasonlítás a múltból, a szakértők úgy vélik, hogy a felezési esemény valószínűleg tompítani fogja az áringadozás bizonyos aspektusait.

A Bitcoin megtorpanni látszik

A Bitcoin az április 12-i nyitás után 69 000 dollár felé húzódott vissza, mivel az arany a BTC árfolyamának alakulását is maga mögött hagyta.

A Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) alacsonyabb kiáramlása ellenére a Bitcoin árfolyma nem tűnt túl optimistának, mivel az ajánlati likviditást 70 000 dollár alatt emésztették fel.

coinglass bitcoin likviditas

“A Coinbase felelős ezért a beszakadásért, a Binance-hoz képest -70 dolláros Bitcoin árfolyammal” – reagált J. A. Maartunn, a CryptoQuant on-chain analitikai platform egyik munkatársa az X-en közzétett bejegyzésében.

Maartunn ezzel a főbb tőzsdék változó spot Bitcoin-felárára utalt.

A kockázati eszközök nyereségét így az aranyra korlátozták, amely a nap folyamán új rekordmagasságot ért el unciánként 2431 dolláron.

Az Egyesült Államok részvényei a Bitcoin oldalára álltak, az S&P 500 és a Nasdaq 100 indexek egyaránt 1% körüli csökkenést mutattak a cikk írásakor.

Az arany néhány elemzői forrást is érintett, köztük a The Kobeissi Letter kereskedési forrást, amely úgy vélte, hogy a makrogazdasági tájkép fordítottan kedvez az arany árának csökkenésének.

“Minden egyes tényező, amely történelmileg az arany árának LEFELÉ IRÁNYULÓ ÁRÁHOZ vezetett, most megtörténik. Kivéve 2 kulcsfontosságú tényezőt, azt, hogy a központi bankok felhalmozzák az aranyat és a geopolitikai feszültségek az egekbe szöknek” – állt egy X bejegyzés egy részében.

“Amikor az arany ilyen furcsán viselkedik, ez egy kulcsfontosságú kérdéshez vezet: Valaki tud valamit?”

A Bitcoin “egyértelműen az újrafelhalmozási tartomány”-ban van

Most, több héten keresztül egy szűk tartományon belül, a BTC/USD rövid időkereteken kevés hírrel szolgált a kereskedők számára, és a figyelem egyre inkább a közelgő Bitcoin felezésre irányul, mint a volatilitás potenciális forrására.

A Rekt Capital népszerű kereskedője és elemzője számára most az “újrafelhalmozási fázis” volt folyamatban.

“Ahogy az történelmileg lenni szokott, a Bitcoin egy egyértelmű újraakkumulációs tartományt alakít ki a feleződés felé haladva” – írta egy X bejegyzésben. “Ez az a tartomány, ahonnan a Bitcoin valószínűleg hetekkel a feleződés után kitörne”.

rekt capital bitcoin elemzes apr12
Fotó: Rekt Capital

Egy további bejegyzésben a Rekt Capital hozzátette, hogy az újbóli felhalmozódás ennek ellenére akár öt hónapig is eltarthat.

“Sok befektető ebben a szakaszban rázódik ki az unalom, a türelmetlenség és a csalódottság miatt, amiért a BTC-befektetésükben nem születtek nagyobb eredmények közvetlenül a feleződés után” – jegyezte meg.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index