Az Egyesült Királyság lehet az első olyan ország, amely a CBDC-ket az emberek, nem pedig a bankok megsegítésére tervezi

Kriptomagazin anglia zaszlo
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Labour terve elismeri az államilag támogatott digitális font mellett szóló egyre növekvő érveket, és hangsúlyozza, hogy a pénzügyi termékeknek el kell érniük az ellátatlan közösségeket.

Kucoin 960x200

Az Egyesült Királyság Munkáspártjának tegnap esti elsöprő győzelme a választásokon alig vagy egyáltalán nem tett említést a Bitcoinról, a blokkláncról vagy a digitális eszközökről.

A választásokat megelőzően a párt kiáltványa hallgatott a kriptóról vagy a Bitcoinról, miközben a téma egyre inkább előtérbe kerül az amerikai választási versenyben. A Munkáspárt korábbi nyilatkozatai és tervei azonban óvatos, de nyitott álláspontot sugallnak a blokklánc-technológiával szemben. Bár közvetlenül nem foglalkozik a kriptoval, a Labour érdeklődést mutatott a kapcsolódó technológiák iránt, például támogatta a vagyontárgyak tokenizálását.

Rachel Reeves árnyékkancellár és Tulip Siddiq árnyékvárosi miniszter nyitottságot mutatott a technológiai szektor felé. Siddiq különösen azt nyilatkozta, hogy ha a Munkáspárt győzedelmeskedik, célja az Egyesült Királyságnak a tokenizált eszközök globális központjává alakítása.

A Labour támogatja a digitális fontot, de hogyan nézhet ki?

A Labour pénzügyi szolgáltatási terve, a “Financing Growth” (A növekedés finanszírozása) elismeri az államilag támogatott digitális font egyre nagyobb jelentőségét, és hangsúlyozza, hogy “a pénzügyi termékeknek el kell érniük az alulszolgáltatott közösségeket”.

“Fogadja el az innovációt és a fintech-et mint a pénzügyi szolgáltatások jövőjét azáltal, hogy globális szabványalkotóvá válik a mesterséges intelligencia FS-ben való alkalmazása terén, megvalósítja az Open Banking következő fázisát, ütemtervet határoz meg az Open Finance számára, felkarolja az értékpapírok tokenizációját és a központi banki digitális valutát, valamint szabályozási homokozót hoz létre a pénzügyi termékek számára, hogy elérjék az alulszolgáltatott közösségeket.”

A párt teljes mértékben támogatta a Bank of England e területen folyó munkáját, jelezve elkötelezettségét a CBDC további feltárása és fejlesztése mellett.

A Labour megközelítése azonban kimértnek és potenciálisan egyedinek tűnik más tervezett megvalósításoktól. Kiemelték annak fontosságát, hogy a potenciális CBDC kialakítása során olyan kulcsfontosságú kérdésekkel foglalkozzanak, mint a magánélet védelme, a pénzügyi integráció és a stabilitás. Ez a potenciálisan kiegyensúlyozottabb perspektíva azt sugallja, hogy a Labour nem kapkodja el a digitális valuta bevezetését, hanem megfontolt megközelítést alkalmaz, amely a közérdeket és a gazdasági stabilitást helyezi előtérbe.

A Labour terve azt is hangsúlyozza, hogy az Egyesült Királyságot az értékpapírok tokenizációjának globális központjává kell tenni. Az értékpapírok tokenizációjának feltárására való összpontosítás a pénzügyi szolgáltatások előremutató megközelítését jelzi, amely erősítheti az Egyesült Királyság fintech vezető pozícióját.

A párt kifejezte azon szándékát, hogy előmozdítja a nyílt banki kezdeményezéseket, feltárja a nyílt pénzügyekben rejlő lehetőségeket, és szabályozási homokozókat hoz létre az alulszolgáltatott közösségeket célzó pénzügyi termékek tesztelésére. Ezek a kezdeményezések a CBDC fejlesztésével együtt hozzájárulhatnak egy inkluzívabb és technológiailag fejlettebb pénzügyi ökoszisztémához az Egyesült Királyságban.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Egészséges szkepticizmus a CBDC-kkel szemben

Mint minden CBDC létrehozására irányuló kísérlet esetében, fontos, hogy a kormányzati túlkapások és visszaélések lehetősége miatt szkeptikusak maradjunk. A Munkáspárt azonban azon kevés “baloldali” kormányok egyikeként, amelyik felügyeli a CBDC-t, egyedi megközelítést kínálhat annak kialakításával kapcsolatban, különösen a párton belül az egyetemes alapjövedelemről és annak a dolgozó átlagemberekre való összpontosításáról folyó viták miatt.

A CBDC feltárásának munkáspárti támogatása nem egyenlő egy azonnali végrehajtási tervvel. A párt hangsúlyozta, hogy alapos konzultációra és a lehetséges hatások gondos mérlegelésére van szükség. Ez az óvatos megközelítés segíthet a CBDC-kkel kapcsolatos kockázatok, például a magánélet védelmével kapcsolatos aggályok és a meglévő pénzügyi rendszer lehetséges zavarai mérséklésében.

Én személy szerint nem voltam optimista azzal kapcsolatban, hogy a CBDC-t úgy lehet kialakítani, hogy előnyöket nyújtson az átlagemberek számára, de talán a Munkáspárttal van esély. Egyértelmű, hogy a FIAT jelenlegi formájában kudarcot vall. Pozitív lépés lenne egy olyan rendszer felé való elmozdulás, amely nagyobb átláthatóságot teremt a kormányzati kiadásokkal kapcsolatban, a bankok nélküliek számára könnyebb hozzáférést biztosít a finanszírozáshoz, olcsóbb és gyorsabb nemzetközi átutalásokat tesz lehetővé, csökkenti a központi banki nyomtatás költségeit, növeli a magánélet védelmét, és csökkenti a pénzügyi bűnözést.

Azonban egy olyan CBDC kialakítása, amely mindezeket a dolgokat az orwelli alternatívák nélkül kínálja, a legtöbbek számára talán túl nagy hitbeli ugrást igényel. Egy szocialista eredetű, előremutató és modern technológiára összpontosító párt a 2024-es Egyesült Királyságban elméletileg elfogadhatná a legjobbat abból, amit a blokklánc kínál, anélkül, hogy túlzásba esne, ha a digitális eszközök iparágában dolgozók megfelelő tanácsokkal látnák el.

Számomra ez azt jelentené, hogy elfogadnánk a Bitcoint tartalékeszközként, a ZK technológiát használnánk egy CBDC kialakításához, és megváltoztathatatlan intelligens szerződéseket hoznánk létre egy nyilvános főkönyvben. Egyetlen esélyünk lenne erre, és úgy kellene megtervezni, hogy egy jövőbeli kormány ne tudja megváltoztatni, hogy kihasználja a polgárait. Talán túlságosan is álmodozó vagyok, de úgy gondolom, hogy a blokklánc a kormányzat alapvető része lehet; csak jól kell csinálnunk.

Az elkövetkező hónapok és évek döntő fontosságúak lesznek annak eldöntésében, hogy az Egyesült Királyság a munkáspárti vezetés alatt sikeresen eligazodik-e a digitális valuták összetett tájékán, egyensúlyt teremtve az innováció, a stabilitás és a közérdek között. Ha sikerrel jár, az Egyesült Királyság globális vezető szerepet tölthet be a CBDC-k felelős fejlesztése és végrehajtása terén, precedenst teremtve ezzel más nemzetek számára.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index