Miért esik a Bitcoin és a többi kriptó?

Kriptomagazin bitcoin eses
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Bitcoin és a kriptopiac nagyon felfelé ívelő tendenciát mutatott az elmúlt hónapokban. A Bitcoin elérte minden idők legmagasabb szintjét, és minden más altcoin is, hogy az AI érmék, a mém érmék, vagy digitális tokenek mindegyike emelkedő tendenciát látott.

shiba shootout banner

A közelmúltban viszont visszaesett a Bitcoin ára a 73 dolláros történelmi csúcsról 63 682 dolláros árra (március 19-én), ami körülbelül 13%-os esés, így tehát sokakban felmerül a kérdés, hogy miért esik a Bitcoin és miért zuhan a többi kriptó?

Vizsgáljuk meg a kriptopiaci visszaesése mögött meghúzódó hiteles okokat.

kripto hoterkep marc19

Bitcoin 13%-kal van lentebb a mindenkori csúcstól

A Bitcoin a kriptopiac úttörője, vagy akár a kriptopénzpiac alapítójának is tekinthető. Ez volt az első kriptopénz, amelyet 2009-ben Satoshi Nakamoto indított el. A Bitcoin elindítása után azonban több ezer kriptovaluta árasztotta el a piacot, legyen az AI, mém érme vagy más digitális token.

https://twitter.com/sunshinebinance/status/1770074552074404014

Most is, mint szinte mindig az egész piac felfelé ívelését és lejtmenetét a Bitcoin ára dönti el. A Bitcoin árában a most bekövetkezett visszaesésnek az alábbi okok tekinthetők:

  • Felezés előtti visszahúzódás: Ez a Bitcoin felezés harmadik fázisa, amelyet minden Bitcoin felezés előtt láthattunk, 2016-ban (38%-os csökkenés) 2020-ban (20%-os csökkenés). Ebben az időszakban a Bitcoin árfolyamában átmeneti csökkenés tapasztalható, mindössze néhány héttel a tényleges Bitcoin feleződés előtt.
  • Rövid távú tulajdonosok:  A kriptopiac bikafutása során a rövid távú BTC-tulajdonosok megugrását láttuk, akik profitot könyveltek el azzal, hogy felszámolták állományukat, ami a Bitcoin magas kínálatát okozza a piacon és a Bitcoin ár csökkenését. Tehát, azon tulajdonosok, akik az elmúlt pár hónapban szép eredményt értek el, most kivették a pénzüket. Ezek lehetnek swing traderek, vagy más rövid távú befektetők.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Szövetségi Nyíltpiaci Bizottsági ülés

A Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) a Federal Reserve System egyik ága, amely nyíltpiaci műveleteken keresztül határozza meg a monetáris politika irányát. A FOMC a kormányzótanács hét tagjából és öt szövetségi jegybankelnökből áll.

A FOMC 2024. március 20-i ülése és az ülésen hozott döntések az egész piacra hatással vannak, legyen szó kriptopiacról vagy tőzsdéről. Ezért ez az egyik fő oka a kriptopiac közelmúltbeli esésének is.

A NASDAQ 100 beszakadása

A NASDAQ-100 egy tőzsdeindex, amely a Nasdaq tőzsdén jegyzett 100 legnagyobb, legaktívabban kereskedett, nem pénzügyi vállalatot tartalmazza.

A Nasdaq 100 index közelmúltbeli 2% körüli zuhanása negatív hatással van a kriptopiacra, és így a kriptopiac összeomlását eredményezi.

Így ez a három ok tekinthető a kripto összeomlás fő mozgatórugójának, azonban meg kell jegyezni, hogy a kripto összeomlás nagyon korlátozott jelenség, és a kriptopiac egésze még mindig egy felfelé ívelő tendenciát mutat.

Miért esik a Bitcoin? Egyesek a vészharangot kongatják

Egyes befektetők és elemzők az X-en további csökkenést látnak a Bitcoinban rövid távon. Alexander Thomsen szerint a Bitcoin ára akár 57 ezer dollárig is csökkenhet, mielőtt újra kitörne.

Az MMCrypto elemző is hasonló árat lát a Bitcoinnak, valahol az 59 ezer dolláros szintre húzza be a Fibonacci-t.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index