Így halad El Salvador Bitcoin-bulija

Kriptomagazin el salvador
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

2021. szeptember 7. a Bitcoin történetének egyik legjelentősebb napja volt. El Salvador lett a világ első országa, amely – a Nemzetközi Valutaalap figyelmeztetéseivel dacolva – törvényes fizetőeszközként fogadta el a Bitcoint.

shiba shootout banner

A drámai új politika gyors bevezetése volt ez, különösen ha figyelembe vesszük, hogy Nayib Bukele elnök mindössze három hónappal korábban jelentette be.

Minden egyes salvadori állampolgár 30 dollár értékű ingyenes Bitcoinra tarthatott igényt, ha letöltötte a kormány Chivo alkalmazását.

Eközben Bukele azzal izgatta a kriptopiacokat, hogy rendszeresen bejelentette, hogy az ország több ezer BTC-t vásárol tartalékba.

Szeizmikus pillanat volt ez a kis közép-amerikai ország számára – nem is beszélve a bitcoinosokról, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy ezt a digitális eszközt a mainstreambe tereljék.

bitcoin arfolyam 2020-204

Az elmúlt három évben azonban mindkettő óriási kihívásokkal nézett szembe.

Bukele példátlan és brutális biztonsági szigorításba kezdett a „bandák elleni háborújában” – több tízezer embert tartóztatott le, és humanitárius aggodalmakat keltett. A Bitcoin-tweetek csak ritkán jelentek meg, miközben az országa előtt álló zord valósággal küzdött, és egy ellentmondásos alkotmánymódosítás azt jelentette, hogy második ciklusra választották meg.

Bár a Bitcoin 2021 novemberében 69 000 dolláros új csúcsot ért el, hamarosan büntető medvepiac következett. A következő 12 hónap alatt értékének 75%-át veszítette el, és az iparágat számos nagy horderejű csődhullám rázta meg. A BTC-nek csak nemrégiben sikerült újra talpra állnia, az ETF-ek bevezetése pedig újabb intézményi érdeklődés hullámot indított el.

bukeye salvador bitcoin tracker
El Salvador Bitcoin vásárlásait nyilvántartó adatbázis.

Mostanra eljutottunk a jelenbe, és érdemes feltenni a kérdést: vajon bevált El Salvador nagy tétje? Mekkora szerepet játszik a Bitcoin a mindennapi életben? És mik Bukele következő lépései az ország gazdaságának újjáélesztése érdekében?

A salvadoriak szkeptikusak

A Yale School of Management kutatása segített feltárni, hogy milyen az élet a helyszínen – és bár a kormány egyedi fejlesztésű Chivo alkalmazásával kapcsolatban „lenyűgöző” volt a tudatosság, a legtöbb fogyasztó a bónusz elköltése után abbahagyta a használatát.

És bár azt feltételezhetnénk, hogy az ingadozás lenne a fő ok, amiért a salvodoriak nem bíznak a Bitcoinban, a legnagyobb aggodalmat az anonimitás hiánya okozta.

chivo tarca salvador
A Chivo nevű kriptotárca, amelyet El Salvador fejlesztett ki. Fotó: Chivo wallet

Bár Bukele folyamatosan optimistán nyilatkozott a BTC-ben rejlő lehetőségekről, augusztus végén egy meglehetősen őszinte interjút adott a Time-nak.

„A Bitcoin nem nyerte el azt a széles körű elfogadottságot, amit reméltünk” – ismerte el az elnök. „Úgy érzem, hogy jobban is működhetett volna, és még van időnk javítani rajta, de semmi negatívumot nem eredményezett. Épp ellenkezőleg, adott nekünk márkaépítést, hozott befektetéseket, hozott turizmust”.

Ennek ellenére Bukele finom célzásokat tett arra, hogy mindvégig igaza volt, mondván: „Azok, akik a Bitcoinban spóroltak, amikor elindítottuk, biztosan sok pénzt kerestek”.

Arra is utalt, hogy az IMF kijelentette, hogy a Bitcoin körüli félelmetes kockázatok még nem valósultak meg – de ez valószínűleg azt tükrözi, hogy a kriptovalutát nem használják széles körben.

Samson Mow szorosan együttműködött El Salvador Bitcoin-kezdeményezéseivel, és jelenleg a JAN3 vezérigazgatója, amely egy olyan cég, amely a nemzetállamok általi elfogadásra összpontosít. Amikor megkérdezték, hogyan értékelné az ország eddigi erőfeszítéseit, Mow azt mondta, hogy B+-t adna.

„Még mindig van hiányosság az oktatásban és a Bitcoin előnyeinek megértésében, de folyamatosan haladunk előre. A lendület megvan, és a hosszú távú hatások az elkövetkező években tovább fognak kibontakozni” – mondta e-mailben.

Mow kifejtette, hogy kihívást jelenthet, hogy a salvadoriak megismerjék a Bitcoint, mivel „van egy természetes tétovaság valami olyan dolog befogadásával kapcsolatban, amit bonyolultnak vagy kockázatosnak tartanak”.

A vállalkozó szerint azonban fontos, hogy türelmesek legyünk: „A Bitcoin és annak elfogadása maratoni futás, nem sprint. Ahogy az emberek egyre jobban megismerik a Bitcoin hosszú távú előnyeit, arra számítunk, hogy az elfogadás növekedni fog, ahogyan ez természetes módon megtörtént az alulról jövő felhasználók körében világszerte”.”

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Mi a következő lépés El Salvador számára?

Miközben a Bitcoin-rajongók talán másra összpontosítják figyelmüket, Bukele kormánya továbbra is csendben halmozza a satoshikat – naponta 1 BTC-t ad hozzá a mérlegéhez.

Az ország jelenleg 5 865 BTC-t birtokol 320 millió dollár értékben, a cikk írásakor, és a napi egyenlegét mutató grafikon nem sokban tér el egy lépcsőtől.

salvador balance bitcoin

Mow úgy véli, hogy Salvadornak most arra kell összpontosítania, hogy elmagyarázza a Bitcoin gyakorlati felhasználási eseteit, és hogy miként lehet hasznára a kíváncsi fogyasztóknak, akik még nem vágtak bele.

„Nem csak arról van szó, hogy a Bitcoin elérhetővé válik; meg kell mutatni az embereknek, hogyan javíthatja az életüket, különösen az olyan területeken, mint az átutalások, a megtakarítások és a kisvállalkozások tranzakciói.”

Ez egy erős érv. A hazautalások a külföldön dolgozókra utalnak, akik pénzt küldenek vissza szeretteiknek – és a Világbank szerint El Salvador az egyik legnagyobb címzettje ezeknek a kifizetéseknek világszerte, tavaly a GDP 26%-át tette ki. A fiat pénzátutalási szolgáltatók túlzott tranzakciós díjai drámaian lefaragják a családok által kapott jövedelmet, és a tranzakciók elszámolása napokig is eltarthat. Ezzel szemben a Bitcoin olcsóbbá és gyorsabbá teszi az ilyen átutalásokat, ami azt jelenti, hogy a helyi gazdaságokban több pénz áll rendelkezésre.

Az eddigi szerény előrelépés ellenére Mow úgy véli, hogy a jövőben más nemzetállamok is bevezethetik a Bitcoint – és a digitális eszközben rejlő lehetőségek iránti érdeklődés folyamatosan nő.

„El Salvador úttörő szerepet tölt be, és más országok szorosan figyelik a fejlődését” – mondta. „Az itt tapasztalt kihívások természetesek minden úttörő kezdeményezés esetében, és értékes tanulságokkal szolgálnak a hasonló lépéseket fontolgató többi ország számára. Sok nemzetállam meg fogja látni a Bitcoinban rejlő potenciált, hogy pénzügyi szuverenitást és gazdasági felhatalmazást kínál, és El Salvador erőfeszítései segíteni fognak a megközelítésükben.”

Mivel Bukele most 2029-ig van hatalmon, El Salvadornak még egy ideig lesz egy Bitcoin-szurkolója a hivatalában. És bár jelenleg a lenyűgöző támogatottsági mutatók fényében sütkérezik, úgy tűnik, az embereket még meg kell győzni a kriptoval kapcsolatos elképzeléseiről.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index