FTX: A hitelezői alapok visszaosztása hamarosan megkezdődik

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az FTX kriptotőzsde bukása után várható, hogy a hitelezői alapok visszaosztása 2024 negyedik negyedévében megkezdődik. A folyamat első szakasza már csak hetekre van, és közel 16 milliárd dollárnyi kriptoeszközt szabadítanak fel, amelyek visszakerülnek a piacra.

ByBit spot banner

Az FTX csődje és a hatalmas veszteségek ellenére az egykori kriptotőzsde még mindig jelentős vagyont kezel, amely akár 16 milliárd dollárra is becsülhető. Az FTX és az Alameda Research hátralévő tárcáinak tartalmát a csődkezelők egyesítették, és letéti tárcákba helyezték át. Egyes eszközök még mindig láthatók az FTX hátralévő tárcáiban, vagy speciális csődcímeken.

A hitelezői követelések, amelyek az ügyfél előzményein és az FTX egyenlegein alapulnak, körülbelül 16,264 milliárd dollárra tehetőek. Az FTX hónapokat töltött azzal, hogy újraszervezze és felszámolja eszközeit, 12 milliárd dollárnyi készpénzt és stabilcoin tartalékot halmozva fel. Májusban az FTX kijelentette, hogy a visszaszerzett alapok 14,5 milliárd és 16,3 milliárd dollár között mozognak, ami elég lehet ahhoz, hogy hitelezőinek akár 98%-át visszafizesse.

ftx hitelezoi visszafizetes
Fotó: MartyParty / X

A legnagyobb vitát az okozza, hogy az FTX továbbra is azt állítja, hogy minden hitelezőt teljes egészében kárpótolni fognak. A BTC letétbe helyezői azonban teljes bitcoinokat tartottak, amelyek jelenlegi piaci értéke meghaladja a 63 000 dollárt. Az FTX nem tartotta ezeket a bitcoinokat biztonságos őrizetben, így a kriptotőzsde nem tudja visszafizetni a teljes összeget. Ehelyett a BTC 2022-es csődeljáráskor érvényes értékét, azaz 16 800 dollárt fizetik vissza.

A jó hír, hogy az FTX már eladta és felszámolta eszközeinek nagy részét, csupán néhány kriptoeszköz maradt a tárcákban, valamint néhány NFT. A rossz hír azonban, hogy a visszafizetési folyamat nem lesz egyszerű, és számos egyéb követelést és elszámolást is figyelembe kell venni, ami meghosszabbíthatja a kifizetések idejét.

Ez is érdekelhet: Mi az az APY a kriptóban?

Ez a hosszas és összetett folyamat sokak számára nem lesz teljes kárpótlás, különösen azok számára, akik jelentős mennyiségű bitcoint tartottak az FTX-nél.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index