Caroline Ellison

caroline ellison borito

Ahogy Sam Bankman-Fried kripto birodalma kezdett felbomlani, kollégája és barátnője, a 28 éves Caroline Ellison rögtön a spekulációk középpontjába került.

2022 augusztusában Caroline Ellison lett az Alameda Research vezetője, és amely szorosan összefonódott a SBF kriptotőzsdéjével, az FTX-szel. Novemberre, amikor az FTX csődbe ment, Ellison felhívta magára a figyelmet az Alameda kockázatos fogadások felügyeletében játszott szerepe miatt, amelyeket az ügyfelek pénzével kötött. Azóta hét vádpontban vallotta magát bűnösnek, és megállapodott a szövetségi ügyészekkel való együttműködésről.

Az elmúlt hónapokban Caroline Ellison visszavonult a nyilvánosság elől. Sam Bankman-Fried tárgyalásán Ellison kulcsfontosságú tanúként tesz majd vallomást.

De ki az a Caroline Ellison?

Ellison Bostonban született, és a közeli külvárosokban, Cambridge-ben és Newton-ban nőtt fel. Szülei Glen és Sara Fisher Ellison, akik mindketten közgazdászok az MIT-n. Ellison katolikus nevelést kapott, és elmondása szerint a testvéreivel korán találkoztak a közgazdaságtannal, már az általános iskolában tanultak bayesi statisztikákat. 8 éves korában Ellison apjának egy gazdasági tanulmánnyal ajándékozta meg a plüssállatok árairól a Toys “R” Us-ból születésnapjára.

A Bigelow Középiskolában Ellison és kisebbik testvére, Anna a matematika csapat tagjaként versenyzett, amit édesapjuk irányított. 2008-ban Caroline kiemelt díjat kapott az Amerikai Matematikai Versenyeken. Newton North Középiskolás diákként 2011-ben az Amerikai Egyesült Államokat képviselte az International Linguistics Olympiad-on, ahol dicséretet és a “legjobb megoldásért” járó díjat kapott. Carolie Ellison a Greater Boston Matematikai Liga versenyzője volt középiskolai évei alatt, és a csapat kapitányaként szolgált. Többször is képviselte Newton-t a Math Prize for Girls versenyen. Utolsó évében Ellison felvételt nyert az MIT PRIMES délutáni programjába, és 2012-ben végzett a Nemzeti Érdemösztöndíjjal.

Ellison 2016-ban végzett a Stanford Egyetemen matematikából szerzett alapképzésével. Stanfordban töltött ideje alatt a legjobb 500 diák között szerepelt a 2013, 2014 és 2015 évi Putnam Versenyeken. Az egyetemi évei alatt, elsőévesként érdeklődést mutatott az effective altruism iránt, egy adatalapú jótékonysági mozgalom iránt. Csatlakozott a Stanford hatékony altruizmus klubjához, és alelnökként szolgált.

Jane Street

A Stanfordon végzett tanulmányai alatt Ellison a kvantitatív kereskedés területén kezdte meg karrierjét, két gyakornoki állást töltött a Jane Streetnél, egy New York-i kereskedési cégnél. 2016 szeptemberében Ellison teljes munkaidőben csatlakozott a Jane Streethez részvénykereskedőként egy Sam Bankman-Fried által mentorált csoportban, aki egy évvel később elhagyta a céget, hogy a kaliforniai Berkeleyben működő Centre for Effective Altruism fejlesztési igazgatójaként dolgozzon.

Alameda Research

“Mindenben szakértő akartam lenni, de a kriptovilágban még mindig rengeteg olyan dolog volt, amiről semmit sem tudtam” – mondta a The FTX Podcastban, hozzátéve, hogy “egy egész sor új intuíciót kellett megtanulnia”.

Néhány héttel azután azonban, hogy elkezdte a munkát az Alameda Research-ben, Caroline felhívta az édesanyját, aki amiatt aggódott, hogy lánya élete legnagyobb hibáját követte el – olvasható Michael Lewis Bankman-Fried életrajzában, a Going Infinite: The Rise and Fall of a New Tycoon” című könyvében.

Carolie Ellison és kollégája, Sam Trabucco 2021 végén vette át Bankman-Friedtől az Alameda társ-vezérigazgatói posztját, és a duó 2022-ben felkerült a Forbes 30 Under 30 listájára.

“Bár Ellison hozott néhány kereskedési döntést, gyakran konzultált Bankman-Frieddel, különösen a stratégiai kérdésekről és a jelentős ügyletekről” – áll a szabályozó hatóság SEC-panaszában.

A márciusban benyújtott bírósági dokumentumokból kiderül, hogy Caroline az Alameda vezérigazgatójaként mintegy 6 millió dollárt kapott, míg kollégái, köztük Nishad Singh, az FTX korábbi mérnöki igazgatója és Zixiao “Gary” Wang, több százmilliót kaptak.

Eközben Sam Bankman-Fried maga 2,2 milliárd dollárt utalt át a számláira az említett bejelentések szerint.

Egy perből azonban, amelyet az FTX ezt követően júliusban nyújtott be korábbi helyettesei, köztük Ellison ellen, kiderül, hogy állítólag 22,5 millió dollár bónuszkifizetést vett fel jogtalanul az Alamedától. Ebből milliókat fektetett be egy AI startupba a Bloomberg szerint, amely megjegyezte, hogy az OpenAI rivális Anthropic Ellison egyetlen befektetése a PitchBookon.

FTX bukása

Ellison bűnösnek vallotta magát az FTX összeomlásával kapcsolatos hét vádpontban.