A Bitcoin hatalma: Vagyonteremtés és rombolás rekordidő alatt

Kriptomagazin bitcoin bika
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A The Spectator szerint a Bitcoin képes rekordidő alatt vagyont teremteni és rombolni, ami példa nélküli. Egy nemrégiben megjelent cikkükben azt a kérdést teszik fel: Lehetséges, hogy a legnagyobb Bitcoin fellendülés és összeomlás még előttünk áll?

base dawgz banner

Mi a The Spectator?

A The Spectator 1828-ban alakult tekintélyes brit hetilap, amely éles és mélyreható kommentárokat kínál a politikáról, kultúráról és aktuális eseményekről. Konzervatív szerkesztőségi álláspontjával a magazin jelentős hatással volt a közbeszédre és a politikai gondolkodásra az Egyesült Királyságban. Oldalain számos neves író publikált, köztük a korábbi szerkesztő Boris Johnson és a jelenlegi szerkesztő Fraser Nelson. A The Spectator rendszeresen közöl olyan cikkeket, amelyek vitákat és eszmecseréket indítanak el, és újságírásáért és kommentárjaiért számos díjat nyert, megerősítve magas színvonalú és hatásos tartalmát.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A Bitcoin helyzete 2024-ben

Január óta a Bitcoin figyelemre méltó visszatérést mutatott, és újra elérte, sőt meghaladta a 2022-ben elért csúcsokat. Ez a feltámadás annak ellenére következett be, hogy Sam Bankman-Friedet, a csődbe ment kriptovaluta tőzsde, az FTX alapítóját elítélték és börtönbe zárták.

A cikk megemlíti, hogy Bankman-Fried állítólag rizsszemekkel kereskedik rabtársaival a brooklyni Metropolitan Detention Centerben. Továbbá tévesen állítja, hogy sok FTX ügyfél számára a BTC azzá a csalássá vált, amit a kritikusok régóta féltek, és ezért felteszi a kérdést: miért akar bárki is most Bitcoint vásárolni?

bitcoin max diagram maj24

A Grayscale Bitcoin Trust szerepe

A The Spectator szerint a válasz a Grayscale Bitcoin Trust-ban rejlik, amely egy tőzsdén kereskedett alap (ETF), ami leegyszerűsítette a BTC tulajdonlását a lakossági befektetők számára. A Grayscale januárban megnyerte hosszú csatáját a szabályozó hatóságokkal, lehetővé téve számára, hogy kínálja ezt az alapot. Bár a cikk elismeri, hogy ez kiegyenlíti a játéktéret az átlagos befektetők és a Bitcoin pénztárca letöltésével is kényelmesebb, tapasztaltabb játékosok között, azt is megjegyzi, hogy ezek a spot ETF-ek aggodalmat keltenek a háztartások pénzügyi stabilitásával kapcsolatban. Állítólag a Bitcoin mainstreammé válása széles körű pénzügyi kockázatot eredményezhet, mintha minden nappaliban egy fogadóiroda lenne.

Bitcoin: Klasszikus zéró összegű játék?

KM freebitcoin 970 x 250

A cikk hangsúlyozza, hogy a Bitcoin továbbra is egy klasszikus zéró összegű játék. Bár hatalmas papír vagyonokat lehet felhalmozni az árfolyam felhajtásával, nem mindenki realizálhatja ezeket a nyereségeket, és egy tömeges eladás az árfolyam összeomlásához vezethet. Ez olyan helyzetet teremt, ahol a gyors eladók a lassabbak kárára profitálnak. A cikk azzal érvel, hogy a Bitcoin nem termel jövedelmet és nincs belső értéke, így egy kifinomult, technológia alapú Ponzi-sémához hasonlítható.

Pénzügyi katasztrófa lehetősége

A The Spectator figyelmeztet, hogy minél könnyebbé válik a Bitcoin vásárlása, annál nagyobb a potenciális pénzügyi katasztrófa lehetősége és a vagyon átruházása a tájékozatlanoktól a hozzáértőkhöz. Azonban a Bitcoin legutóbbi árfolyam viselkedése nem tükrözte a korábbi spekulatív mániákat. Miután tavaly októberben 26 000 dollárról márciusra 73 000 dollárra emelkedett, az árfolyam az elmúlt két hónapban 60 000 és 70 000 dollár között stabilizálódott. Ez a spekulatív láz szünetét jelezheti, de a The Spectator óva int attól, hogy kizárjuk egy újabb buborék lehetőségét.

A cikk arra is kitér, hogy a BTC már többször is szembement a történelmi mintákkal, újra és újra visszapattanva, és hogy az ETF-en keresztüli vásárlás lehetősége újabb fellendülést indíthat el, amely potenciálisan még több befektetőt érinthet.

Összegzés

A The Spectator cikke rávilágít a Bitcoin befektetések rendkívüli volatilitására és kockázataira, miközben hangsúlyozza a kriptovaluta piacának hatalmas potenciálját. A Bitcoin jövője továbbra is bizonytalan, de egy dolog biztos: a kriptovaluta továbbra is felkelti a befektetők figyelmét és vitákat generál a pénzügyi világban.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index