25 évre ítélték Sam Bankman-Fried-et, az FTX volt fejesét

sbf
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Sam Bankman-Friedet, a kegyvesztett kriptopénz-mogult, aki a történelem egyik legnagyobb pénzügyi csalását követte el, 25 év börtönbüntetésre ítélték.

shiba shootout banner

Lewis Kaplan bíró csütörtökön egy manhattani tárgyalóteremben hozta meg a büntetést. Bankman-Friedet, az időközben csődbe ment FTX kriptopénz-tőzsde egykori vezérigazgatóját tavaly év végén ítélték el csalás és pénzmosásra irányuló összeesküvés miatt.

Az ügyészek 40 és 50 év közötti büntetést kértek, azzal érvelve, hogy a 32 éves Bankman-Fried nem tanúsított megbánást a bűnei miatt, miközben “páratlan kapzsiság és önhittség” jellemezte életét.

A múlt hónapban benyújtott ítélethirdetés előtti érvelésében Bankman-Fried ügyvédje arra kérte a bírót, hogy legyen elnéző, és azt mondta, hogy az ügyfelére kiszabható 100 éves maximális büntetés “groteszk”. Bankman-Fried ügyvédei körülbelül hét év börtönbüntetést kértek.

Gyorsan fordul a világ

Két évvel ezelőtt Bankman-Fried még arra készült, hogy az Egyesült Államok egyik legbefolyásosabb pénzügyi és politikai szereplője legyen. Cégét, az FTX-et 32 milliárd dollárra értékelték, és ő lett a kriptopénz-ipar nyilvános arca, aki hírességekkel és korábbi világvezetőkkel együtt lépett fel rendezvényeken, és tanúskodott az amerikai kongresszus előtt. Jelentős politikai adományozó volt, pénzt ölt a választási kampányokba, miközben lobbizott a törvényhozóknál a kriptorendszer szabályozásáról.

A kripto aranyifjúból gyorsan vált globális pária. Miután 2022 novemberében olyan jelentések láttak napvilágot, amelyek Bankman-Fried vállalatainak pénzügyi instabilitását tárták fel, dominóhatás lépett fel ezekben a vállalkozásokban, amely magában foglalta, hogy az ügyfelek bankszerű betétfutást indítottak, és a nyomozók befagyasztották az FTX eszközeit. Az FTX mindössze kilenc nappal a Coindesk kriptohírportál első jelentése után jelentett csődöt, Bankman-Fried személyes vagyona pedig több milliárd dollárral csökkent.

Hetekkel később letartóztatták a Bahamákon, ahol ő és más FTX-vezetők éltek, és ahol a cégének egy része is székelt.

Bankman-Fried nagy érdeklődéssel várt pere októberben kezdődött, az ügyészek szerint az ügyfelek pénzét sikkasztotta el, miközben meggazdagodott és pazar ingatlanokat vásárolt. Az egykor ápolatlan hajáról és alkalmi ruháiról ismert Bankman-Fried új frizurával és öltönyben jelent meg a tárgyaláson. Egy szokatlan és végül katasztrofális lépésként úgy döntött, hogy a saját védelmében a tanúk padjára lép – ami egy káros keresztkérdésekbe torkollott, ahol nem emlékezett az eseményekre, és ellentmondani látszott önmagának.

Bankman-Fried számos felsővezetője és legközelebbi szövetségese, köztük a barátnője, Caroline Ellison is, mind ellene tanúskodott a tárgyalás során. Ellison, az FTX Alameda Research kereskedési részlegének korábbi vezérigazgatója azt mondta a bíróságnak, hogy Bankman-Fried utasította őt arra, hogy csalást kövessen el, és az FTX ügyfeleinek tudta nélkül használjon fel pénzeszközöket.

Az esküdtszék Bankman-Fried perében mindössze négyórás tanácskozás után bűnösnek találta mind a hét vádpontban, csalás és összeesküvés vádjában. Bankman-Fried fenntartotta, hogy ártatlan.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Így védekezett SBF

“Sok hibát követtem el. De a történet nem így ért véget. Az ügyfelek nem fizettek vissza. Az FTX ezt nem élte túl. Igen, az ügyfelek egymásnak ellentmondó állításokat kaptak. Ez sok kárt okozott. Vissza lehetett volna fizetni őket.”

“Van elég vagyon. Nem a kripto árfolyamának emelkedése miatt, az nem ártott, egyszerűen csak volt elég. Ahogy Sunil mondta, az érzelmi fájdalom. Miért nem fizették vissza őket? Volt, hogy igazságos legyek, likviditási válság. Ez részben az én művem volt.”

“Ez nem a megfelelő hely és idő arra, hogy elmondjuk a teljes történetet. Jó kiindulópont erre Dan Friedberg egy évvel ezelőtt a csődbíróságon benyújtott eskü alatt tett nyilatkozata. Valószínűleg ellenségeket szerzett magának. Moscowitz harcolt értük a bíróságon.”

“Nem tudom befolyásolni, hogy 5 vagy 40 évet kapok-e. Tudom, hogyan látnak engem az ügyészek, a bíróság, a média. Megértem ezt. A főügyésznek írt tesztemre hivatkozott. Segíteni próbáltam – az ügyészek, a média nem így látta, ennyi” – mondja Sam.

“Van egy lehetőség arra, hogy azt tegyem, amit a világért akartam tenni, nem pedig azt, amit végül tettem. Ha az emberek megteszik, amit tudnak a világért, remélhetőleg én is láthatom a sikerüket, nem csak a saját kudarcaimat. Köszönöm. Kaplan bíró. Köszönöm. Kormány?”

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index