Hamarosan elítélhetnek két volt-FTX fejest

wang es singh ftx
Fotó: Victor Chen, Nikhilesh De, modified by CoinDesk
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az FTX két korábbi vezető beosztású vezetőjét, akik bűnösnek vallották magukat a büntetőjogi vádakban, és szerepet játszottak főnökük, Sam Bankman-Fried elítélésében, még ebben az évben elítélik.

wiener banner

Nishad Singh volt műszaki igazgató és Gary Wang volt technológiai igazgató október 30-án, illetve november 20-án fogja megtudni sorsát.

Az FTX botrány

Miután nem sokkal az FTX 2022 végén bekövetkezett hatalmas, iparágat megrázó összeomlása után vallomást tettek, Bankman-Fried ellen tanúskodtak a tárgyaláson, mondván, hogy nem sokkal a csődbejelentés előtt értesültek a tőzsdénél történt visszaélésekről. Egy másik volt FTX-vezetőt, Ryan Salame-t nemrég 7,5 év börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek vallotta magát kampányfinanszírozási vádakban. Salame nem tanúskodott Bankman-Fried ellen.

Egy másik vezető, Caroline Ellison, az Alameda Research korábbi vezérigazgatója Wang mellett bűnösnek vallotta magát, de az ítélethirdetés időpontját még nem tűzték ki. Ellison hét büntetőjogi vádpontban – kétrendbeli csalás és öt összeesküvés vádjában -, Wang pedig négyben – egyrendbeli csalás és háromrendbeli összeesküvés vádjában – vallotta magát bűnösnek.

Singh 2023 februárjában bűnösnek vallotta magát hat büntetőjogi vádpontban, köztük csalásban és összeesküvésben. Bankman-Fried 2023. októberi tárgyalásán azt mondta, hogy 2022 szeptembere körül felfedezte, hogy 8 milliárd dolláros lyuk tátong az FTX pénzügyeiben, de mégis aláírta az ügyfelektől elvett pénzzel kapcsolatos tranzakciókat.

“Megtudtam, hogy van egy hatalmas lyuk, amit az Alameda elköltött és elvesztett, és tudtam, hogy 8 milliárd dollárnyi lyuk van. Tehát az utolsó 8 milliárd dolláros kiadás szükségszerűen az ügyfelektől származott. Ez a költés olyan dolgokat tartalmazott, mint ingatlanbefektetések, kockázati tőkebefektetések, kampányadományok és spekulatív események a kereskedelemben” – mondta.
Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Különleges funkciók

Singh azt is vallotta, hogy 2019-ben olyan rendszereket programozott, amelyek az FTX-ügyfelek befizetéseit az Alameda bankszámláira irányították. Ezenkívül olyan rendszereket épített ki, amelyek olyan “különleges kiváltságokat” biztosítottak az Alamedának, amelyekkel más FTX-ügyfelek nem rendelkeztek, beleértve a “negatív engedélyezés” funkciót, amely lehetővé tette az Alamedának, hogy az egyenlegét és a biztosítékot meghaladó összegeket vegyen ki.

Wang bűnösnek vallotta magát értékpapírcsalásra, árutőzsdei csalásra és táviratcsalásra irányuló összeesküvésre irányuló összeesküvésben. Bankman-Fried tárgyalása során Wang elmondta, hogy segített az FTX weboldalának egyes részeinek fejlesztésében. A legkárosabb beismerése talán egy olyan kódrészlet azonosítása volt, amely az FTX “állami biztosítási alapját” hivatott tükrözni, amely a nyilvánosság előtt álló számadat, amely a befektetők megnyugtatására szolgált, hogy az FTX-nek van tartaléka a tömeges pénzkivonások vagy más problémák esetére.

Ez a szám lényegében kitalált volt, és semmi köze nem volt ahhoz, hogy mi volt valójában a biztosítási alapban, vallotta Wang.

Az ügyészeknek azt mondta, hogy azért működött együtt az FBI-jal, “mert ez tűnt helyesnek”, és hogy elkerülje a börtönt. Tavaly októberi tanúvallomása során Singh hasonlóképpen azt mondta, hogy “reméli, hogy nem kerül börtönbe”.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index