2,5 milliárd dollárnyi Bitcoint akart tisztára mosni, de elkapták

Kriptomagazin penzmosas
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Metropolitan Police a jelentések szerint az ország történetének legnagyobb lefoglalását érte el, az ítélethirdetés időpontját májusra tűzték ki.

dogeverse banner

Egy vendéglátóipari dolgozót a jelentések szerint bűnösnek találtak pénzmosás vádjában az Egyesült Királyság egyik, nagyszabású csalási ügyekre szakosodott bíróságán, miután 2,5 milliárd dollár értékű bitcoint találtak nála.

Jian Wen bitcoin penzmosas
Fotó: MET Police

A BBC friss cikke szerint a Southwark Crown Court bűnösnek találta Jian Wen-t abban, hogy a Bitcoin felhasználásával pénzt mosott tisztára “több millió fontos házak és ékszerek” vásárlására. A nyomozás során 48 elektronikus eszközt és több ezer digitális fájlt vizsgáltak át, amelyek közül sokat mandarinból fordítottak le.

Wen életmódváltása volt az, ami felkeltette a hatóságok figyelmét. Állítólag 2017-ben egy kínai étterem feletti lakásból váltott, ami után egy hat hálószobás észak-londoni házat bérelt, amely havonta körülbelül 21 420 dollárba került (9,9 millió forint).

Január 31-én a Cointelegraph arról számolt be, hogy egy 30 millió dolláros londoni kastély megvásárlásának kísérlete volt az a végső jel, ami miatt a hatóságok vizsgálatot indítottak ellene.

Ugyanebben az évben állítólag több drága házat is megpróbált vásárolni Londonban, de a pénzmosási ellenőrzéseken való átjutás nehézségekbe ütközött, annak ellenére, hogy állítása szerint milliókat keresett a Bitcoin-bányászatból.

A brit rendőrség azt állította, hogy a lefoglalás a “legnagyobb ilyen jellegű lefoglalás volt az Egyesült Királyságban”. Wen-t “pénzmosási megállapodás megkötése vagy abban való részvétel” miatt ítélték el, és május 10-én várható az ítélethirdetés.

Andrew Penhale legfőbb koronaügyész megismételte, hogy a digitális eszközöket az utóbbi időben kiemelkedő mértékben használják a bűnözés során:

“A bitcoint és más kriptovalutákat a szervezett bűnözők egyre gyakrabban használják a vagyon álcázására és átutalására, hogy a csalók élvezhessék a bűnös magatartásukból származó előnyöket”.

Még mindig a fiat valuták a népszerűbbek a csalásra

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának nemrégiben kiadott jelentése azonban ellentmond a hatóságok általánosan elterjedt állításának, miszerint a kriptopénzek népszerűek a pénzmosás során, és kijelentette, hogy továbbra is a készpénz a preferált megoldás.

Ahogy a Kriptomagazin is beszámolt róla, az Európai Unió valószínűleg elfogadja azt a törvényt, amely megnehezítené az anonim kriptotárcákra való befizetést 3000 euró felett.

Hasonlóképpen, a Nasdaq nemrég tette közzé a “Globális pénzügyi bűnözési jelentést”, amely a pénzügyi bűnözéssel kapcsolatos adatokat emeli ki az elmúlt évből, és nem említi a Bitcoint vagy a kriptót.

A jelentés becslése szerint 2023-ban mintegy 3,1 billió dollárnyi tiltott pénz áramlott a globális pénzügyi rendszeren keresztül.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés
trading 212 free shares
Regisztrálj a Trading 212-re, és szerezz akár £100 értékű részvényt ingyen.

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index