Az EU jóváhagyja az anonim kriptotranzakciók tiltását a hosztolt pénztárcákon keresztül

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az Európai Unió (EU) tisztviselői zöld utat adnak a kriptoeszközöket és készpénzt érintő anonim tranzakciók új korlátozásának.

shiba shootout banner

Az X közösségi médiaplatformon Patrick Breyer, az EU Parlament német képviselője arról számolt be, hogy az uniós tisztviselők betiltják a 10 000 euró (10 862 dollár) feletti készpénzfizetéseket, a 3000 euró (3258 dollár) feletti anonim készpénzfizetéseket és a küszöbérték nélküli, hosztolt pénztárcákba történő kriptopénzfizetéseket.

https://twitter.com/echo_pbreyer/status/1770853123633877233

Breyer szerint a szigorítással a polgárok elveszítik pénzügyi szabadságuk nagy részét.

“A névtelen fizetések általános tiltása a legjobb esetben is csak minimális hatással lenne a bűnözésre, de ártatlan polgárokat fosztana meg pénzügyi szabadságuktól”.

Az új jogszabály várhatóan a hatálybalépésétől számított három éven belül teljes mértékben működőképes lesz. A Dillon Eustace írországi székhelyű ügyvédi iroda azonban arra számít, hogy a jogszabály már korábban teljesen működőképessé válik.

Számos kriptopénzhálózat engedély nélküli környezetben működik, lehetővé téve, hogy bárki létrehozzon egy magánkulcsot, és korlátlan, anonim belépést biztosítson a rendszerbe – ez a kriptográfia egyik alapelve.

Miután a vezető bizottságok jóváhagyták a jogszabályt, Breyer egy sajtóközleményben felvázolta, miért ellenzi a törvényjavaslatot, mondván, hogy az veszélyezteti a gazdasági függetlenséget és a pénzügyi magánéletet. Elmondta, hogy az anonim tranzakciók lehetőségét alapvető jognak tekinti.

A kriptoközösség vegyesen reagált az EU szabályozási intézkedéseire. Egyesek szerint az új pénzmosás elleni törvények szükségesek, míg mások attól tartanak, hogy sérthetik a magánéletet és korlátozhatják a gazdasági tevékenységet.

Daniel “Loddi” Tröster, a Sound Money Bitcoin Podcast házigazdája kiemelte a friss jogszabály gyakorlati akadályait és következményeit. Felvázolta az adományokra gyakorolt hatást és a kriptopénzek EU-n belüli használatának tágabb értelemben vett következményeit, és aggodalmát fejezte ki a szabályok fojtogató hatása miatt.

Jön az AMLA

A Dillon Eustace ír ügyvédi iroda szerint az EU létrehozza a pénzmosás elleni hatóságot (Anti-Money Laundering Authority, AMLA) az új szabályok felügyeletére, ami valószínűleg az összes cég fokozott felügyeletéhez vezet majd, nem csak azokhoz, amelyeket közvetlen felügyelet alá helyeznek.

“Az AMLA jelenléte nem csak a kiválasztott jogalanyok fokozott AML (pénzmosás elleni) és CTF (terrorizmus finanszírozása elleni) felügyeletét fogja eredményezni, hanem valamennyi cég esetében, mivel a nemzeti felügyeleti hatóságok fokozott ellenőrzés alá kerülnek az AMLA által, és az AMLA végrehajtási és/vagy szabályozástechnikai standardjai minden kötelezettre nézve kötelezőek lesznek, nem csak a közvetlenül felügyelt jogalanyokra.” – tette hozzá.

A világ más részein működő szabályozó hatóságok is igyekeznek visszaszorítani a digitális eszközök köré összpontosuló tiltott tevékenységeket. Wally Adeyemo, az amerikai pénzügyminisztérium helyettes államtitkára 2022-ben azt mondta, hogy a pénzügyminisztérium a saját letétbe helyezett kriptotárcákat veszi célba.

Adeyemo akkor azt mondta, hogy az általuk biztosított anonimitást a rossz szereplők kihasználhatják.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index