Óriási a felháborodás, az amerikai elnök keményen belerúgott a Bitcoin bányászokba

Kriptomagazin bitcoin banyasz
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Biden-kormányzat feleleveníti a Bitcoin-bányászok 30%-os adóját, és ezzel óriási felháborodást keltett a kriptokitermelés elleni fellépése miatt.

ByBit spot banner

Tavaly a Biden-kormányzat a Bitcoin-bányászok ellen javaslatott tett a digitális eszközbányászati energiaadóra (DAME). A javaslat a bányászok által használt villamos energiájára 30%-os adót kívánt kivetni, hogy megfékezze a kriptopénz-bányászat által okozott állítólagos környezeti károkat.

Bár a javaslatról azt feltételezték, hogy már a süllyesztőbe került, a Fehér Ház legutóbbi, a költségvetési évre vonatkozó bevételi javaslatokról szóló jelentésében a DAME-adó aktualizálása szerepel, ami a Bitcoin-bányászok erős reakcióját váltotta ki, akik szerint a Biden-kormányzat a Bitcoin visszaszorítására törekszik.

A Bitcoin-bányászok kiborultak

A Bitcoin-bányászok nemtetszésének élén Pierre Rochard, a Riot Platform kutatója a legjobb esetben is kétesnek ítélte a DAME adójavaslat végrehajtásának indokait, hozzátéve, hogy szerinte ez a Biden-kormányzat kísérlete arra, hogy “elnyomja a Bitcoint és elindítsa a CBDC-t”.

Rochard kritikája kiterjedt a javaslatra, amely kifejezetten kimondja, hogy a bányászok, akik megújuló forrásokból, például nap- vagy szélerőművekkel termelnek saját maguknak áramot, továbbra is a DAME-adó hatálya alá tartoznak. Ez ellentmond a javaslat azon állításának, hogy a zöld energia bevezetését ösztönzi.

Marty Bent kripto befektető csatlakozott Rochardhoz a DAME adójavaslat ellen, azzal vádolva a Fehér Házat, hogy egy bitcoin-ellenes narratívát terjeszt, amely nem tartalmaz bizonyítékokat. Bent azzal érvelt, hogy a Bitcoin-bányászat olcsó energiára ösztönöz, és többlet- és pazarló villamos energiát használ.

Annak ellenére, hogy Bent szerint a Bitcoin-bányászat hasznos gazdasági ösztönzőt jelent a felesleges energia felhasználására, a Biden-kormányzat DAME-javaslata a kriptopénz-bányászati tevékenységet célzott jövedéki adóval kívánja visszaszorítani.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Mi a DAME?

A Biden-kormányzat a kriptovaluta-bányászati tevékenységet a bányászat során felhasznált villamos energia költségére kivetett 30%-os jövedéki adó kivetésével kívánja visszaszorítani. A javaslatot a kriptobányászat intenzív energiaigénye által okozott környezeti hatások és hálózati kockázatok csökkentésével indokolják.

A Bitcoin-bányászok kötelesek lennének jelenteni a villamosenergia-felhasználásukat és -költségeiket, így közvetlenül az energiafogyasztásukhoz kötött adóalapot hoznának létre. Ahogy Rochard megjegyezte, ez a jelentéstételi kötelezettség a megújuló energiaforrásokat, például a szél- és napenergiát használó, hálózaton kívüli áramforrásokra is kiterjed.

A 30%-os adót három év alatt fokozatosan vezetnék be, a 2024. december 31-i hatálybalépést követő első évben 10%-os adóval kezdve. A második évben 20%-ra emelkedne, majd a harmadik évben és azt követően elérné a teljes 30%-os adókulcsot.

Miért fontos ez?

Ennek az adónak a következményei messzemenő hatással lehetnek a kriptoiparra és annak jövőjére az Egyesült Államokban. A folyamatban lévő klímaváltozási vitával szemben, ahol mindkét oldal rendíthetetlen, egy olyan kormányzat, amely elszántan nyomja a zöld napirendet, csak arra fogja ösztönözni a bányászati tevékenységeket, hogy kedvezőbb joghatóságokba települjenek át.

Ez ellenkezik a bevételek és az innováció hosszú távú kilátásait figyelembe véve.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index