Norvégia lehet az első európai ország, amely odacsapna a Bitcoin bányászoknak

Kriptomagazin norvegia adatcenter
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Norvégia új jogszabályt vezetett be, amelynek célja az adatközpontok – köztük a Bitcoin-bányászathoz használtak – szabályozása, ami előírja számukra, hogy hivatalosan regisztrálják magukat, és részletes információkat tegyenek közzé működésükről és vezetésükről.

shiba shootout banner

Ezzel a lépéssel Norvégia az első olyan európai ország, amely ilyen szabályozási keretet vezet be, amely várhatóan világosabb betekintést nyújt a helyi hatóságoknak az adatközpontok tevékenységébe, és így megalapozottabb döntéseket tesz lehetővé azok jóváhagyásáról vagy elutasításáról.

“A cél az, hogy úgy szabályozzuk az iparágat, hogy be tudjuk zárni az ajtót a nem kívánt projektek előtt” – nyilatkozta Terje Aasland, Norvégia energiaügyi minisztere.

Az új jogszabály

Ez az új jogszabály fokozhatja a Bitcoin-bányászati műveletek ellenőrzését, különösen a közelgő Bitcoin-felezési esemény fényében, amely a bányászati jutalmakat a felére csökkenti, ami potenciálisan hatással lehet e bányászok jövedelmezőségére.

Aasland továbbá aggodalmát fejezte ki a kriptobányászat környezeti hatásaival kapcsolatban, amely jelentős üvegházhatású gázkibocsátással jár.

“[A kriptobányászat] nagymértékű üvegházhatású gázkibocsátással jár, és példa arra a fajta vállalkozásra, amelyet nem szeretnénk Norvégiában” – magyarázta.

A megjegyzései tükrözik a szélesebb körű érdektelenséget az olyan vállalkozások befogadásával szemben, amelyek pusztán Norvégia viszonylag olcsó energiaforrásait próbálják kihasználni anélkül, hogy pozitívan hozzájárulnának a közösséghez.

Ez a hozzáállás egy olyan időszakban történik, amikor a Bitcoin-bányászati tevékenységek, különösen Észak-Norvégiában, ahol az áramköltségek alacsonyabbak, a jelentések szerint annyi áramot fogyasztanak, mint a Lofoten-szigetek egész területe.

E jelentős energiafelhasználás ellenére Aasland kiemelte, hogy a kívánatosak azok az adatközpont-projektek, amelyek hasznos társadalmi funkciókat látnak el, mint például a tároló szerverek, amelyek létfontosságú szerepet játszanak az ország szociális infrastruktúrájában.

A Norvégiában működő Bitcoin-bányászati műveletek pontos száma jelenleg nem ismert, azonban Karianne Tung, a digitalizációért és a közirányításért felelős miniszter szerint ez az új regisztrációs kötelezettség egy szélesebb körű kezdeményezés része, amelynek célja Norvégia digitalizációs stratégiájának előmozdítása.

Jelezte, hogy az e jogszabályból összegyűjtött adatok segíteni fogják a nemzeti digitális projektek előmozdítását.

Miközben a Bitcoin-közösség felkészül a felezésre, ami a bányászokat arra késztetheti, hogy az eseményt követően mintegy 5 milliárd dollár értékű bitcoint likvidáljanak, az iparágra további nyomás nehezedik.

Markus Thielen, a 10x Research kutatási vezetője a felezésnek a Bitcoin piacára gyakorolt lehetséges hatásáról szóló becslésével kiemelte a pénzügyi téteket.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index