Közel 500 millió dollárt szedhet be az Uniswap a Layer 2-es láncnak köszönhetően

Kriptomagazin ethereum layer 2 lanc
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az Unichain, az Uniswap Labs új layer 2 blokklánca, jelentős előnyt jelenthet a projekt fejlesztőinek és az UNI token birtokosainak, mivel évi közel 500 millió dollárnyi bevételt generálhat olyan díjakból, amelyeket egyébként az Ethereum hálózatának fizettek volna.

ByBit spot banner

A DeFi Report alapítója, Michael Nadeau szerint az elmúlt évben az Ethereum validátoroknak fizetett 368 millió dollár közvetlenül az Uniswap Labs és az UNI token birtokosainak kezébe kerülhet az Unichain indulásával.

MEV és a validátorok szerepe

Az Uniswap Labs tulajdonában lévő Unichain általános MEV (Maximum Extractable Value) bevételeket is megkapja, mivel ők birtokolják a hálózat összes validátorát, így az Ethereum validátorok nem tudják megszerezni az MEV-et. Nadeau szerint az MEV az elmúlt évben az összes Uniswap díj 10%-át tette ki, ami összesen 100 millió dollárt jelent. Az Uniswap Labs lehetőséget kap arra is, hogy ennek egy részét megossza a token birtokosokkal.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Likviditásszolgáltatók és az Unichain előnyei

A likviditásszolgáltatók szintén előnyökhöz juthatnak az új blokklánc által, mivel részt vehetnek a véglegesítésben és az MEV kinyerésében staking révén. Az Ethereum validátorai és az ETH token tulajdonosok azonban veszteségeket szenvedhetnek az Unichain bevezetése következtében, mivel kevesebb égetett ETH és kevesebb díj kerül vissza az Ethereum hálózatához.

Az elmúlt évben az Uniswap öt fő blokkláncon – Ethereum, Optimism, BNB Chain, Base és Polygon – több mint 1,3 milliárd dollár kereskedési és véglegesítési díjat generált. Az október 10-én indított Unichain gyorsabb, olcsóbb tranzakciókat és jobb interoperabilitást ígér a különböző blokklánc hálózatok között. Az indulást vegyes érzelmekkel fogadták a decentralizált pénzügyek (DeFi) szakértői, egyesek szerint egy újabb layer 2 blokklánc felesleges.

Ez is érdekelhet: A legjobb kripto ICO-k 2024-ben

Támogatók és szkeptikusok véleménye

A támogatók szerint az Unichain – amelyet különösen DeFi protokollok számára fejlesztettek – tisztább felhasználói élményt, koncentráltabb likviditást és kevesebb problémát ígér a különböző blokklánc hálózatok közötti fragmentációval kapcsolatban. A szkeptikusok közül többen is elővették Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítójának egy 2022. szeptemberi bejegyzését, amelyben kritizálta az Uniswap layer 2 blokklánc ötletét.

Buterin szerint az Uniswap legfőbb előnye, hogy gyorsan és könnyen végre lehet hajtani kereskedést, míg egy külön Uniswap blokklánc – vagy akár rollup – nem szolgálná ezt a célt, mivel minden rollupnak másolata lenne az Uniswap.

Az Unichain bevezetése komoly változásokat hozhat a decentralizált kereskedés világában, amelyek előnyökkel és kockázatokkal is járhatnak. A fejlesztés célja a felhasználói élmény javítása, a díjak csökkentése és a likviditás koncentrálása, ám a közösség véleménye megosztott az új blokklánc szükségességéről és hatékonyságáról.

Ez is érdekelhet: A mémcoinok ismét zöldben: DogWifHat, Popcat és a Pepe Unchained figyelmet kap

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

3commas banner