Honduras nem kér a kriptokereskedésből

Kriptomagazin honduras bitcoin ban
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Míg világszerte számos ország megnyitja határait a kriptokereskedelem előtt, Honduras szabályozói határozott lépést tettek e tevékenységek megfékezésére a joghatósága alatt.

pepe unchained banner

A hondurasi Nemzeti Bank- és Értékpapírügyi Bizottság (CNBS) olyan tilalmat adott ki, amely megtiltja az országban működő pénzügyi intézményeknek, hogy kriptokereskedelemmel foglalkozzanak vagy digitális eszközöket tartsanak.

Miért tiltotta be Honduras a kriptokereskedelmet?

A hondurasi szabályozási környezetből jelenleg hiányoznak a kifejezetten a kriptoeszközökkel foglalkozó rendelkezések. Ez a hiány kockázatot jelent a felhasználók számára, kiszolgáltatottá téve őket a csalásnak, a működési buktatóknak és a jogi bizonytalanságoknak. Ráadásul egyre nagyobb az aggodalom, hogy ezeket az eszközöket illegális tevékenységekre, például pénzmosásra és terrorizmus finanszírozására használhatják fel.

A CNBS továbbá aggodalmakra hivatkozott az országon belül működő számos kriptovaluta-alapú vállalkozás decentralizált jellege miatt, amelyeket gyakran Hondurason kívüli joghatóságokba jegyeztek be. Ez a decentralizáció kihívást jelent a szabályozási felügyelet számára, és potenciálisan lehetővé teszi az ellenőrizetlen tevékenységeket.

“A hondurasi jogszabályokban nincs külön szabályozás a kriptovalutákra, virtuális valutákra vagy bármilyen blokklánc-technológián alapuló pénzügyi szolgáltatásra vonatkozóan, ami miatt e virtuális eszközök pénzügyi fogyasztói ki vannak téve a használatukból eredő csalási, működési és jogi kockázatoknak, beleértve azt is, hogy elfogadásuk bármikor megszűnhet, mivel az emberek nem kötelesek jogilag tranzakciókat lebonyolítani vagy fizetési eszközként elismerni őket” – közölte a szabályozó hatóság.

honduras kripto tilalom
Forrás: CNBS

Következésképpen a CNBS irányelve kifejezetten megtiltja a hondurasi székhelyű pénzügyi szervezeteknek, hogy bármilyen, a hondurasi központi bank által nem engedélyezett kriptoeszközökkel, virtuális valutákkal, tokenekkel vagy hasonló digitális eszközökkel kapcsolatba kerüljenek. A CNBS hangsúlyozta, hogy az ország pénzügyi szektorának integritásának megőrzése érdekében szigorú ellenőrzést kell fenntartani a pénzügyi tevékenységek felett.

Honduras kriptotilalma egy olyan időszakban jön, amikor az intézményi érdeklődés az iparág iránt fellendülőben van, miután az Egyesült Államokban több Bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) indult.

A Bloomberg elemzője, Eric Balchunas szerint több amerikai bankcsoport sürgette az amerikai tőzsdefelügyeletet (SEC), hogy értékelje újra azt a szabályt, amely miatt költséges számukra letétkezelési szolgáltatásokat nyújtani ezeknek az ETF-eknek.

“Az amerikai bankok, amelyek kimaradtak a kulcsfontosságú Bitcoin ETF-szerepekből, arra sürgetik a SEC-t, hogy finomítsa a digitális eszközök tartására vonatkozó útmutatást. Egy banki kereskedelmi gp koalíció levelet küldött a SEC-nek, amelyben arra kérte őket, hogy zárják ki az ETF-eket a széles kripto ernyő alól. Részesedni akarnak az akcióból. Nem hibáztatom őket, ez nem fair” – mondta Balchunas.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index