Elviselhetetlen az élet a “Bitcoin város” lakói számára

Kriptomagazin zajos bitcoin banyaszat
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A texasi Granbury város lakói komoly egészségügyi problémákról számolnak be egy helyi Bitcoin-bánya zajának hatására. Szívproblémák, fülből szivárgó folyadék és ájulásos rohamok is előfordulnak, különösen egy öt éves gyermek esetében, aki kórházba került extrém fülfájással. Szakértők attól tartanak, hogy ez a helyzet több száz amerikai vidéki településen is megismétlődhet, mivel a Bitcoin-bányászat terjed.

ByBit spot banner

Terjed a Bitcoin-bányászat Amerikában, de milyen áron?

A Bitcoin-bánya egy hatalmas létesítmény, ahol nagy teljesítményű számítógépek dolgoznak Bitcoinok kibányászásán. Ezek a gépek hőt termelnek, amit ventilátorokkal hűtenek, és a zaj szintje a környező területeken elérheti a 90 decibelt, ami egy láncfűrész vagy egy hajszárító zajszintjének felel meg. Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványügyi Központja (CDC) szerint a hosszabb ideig tartó ilyen zajszint halláskárosodást okozhat.

A Granburyban és más helyeken, például az arkansasi Bono és a north dakotai Williston lakói is panaszkodnak a bányák állandó zajára. Az USA-ban jelenleg 137 Bitcoin-bánya működik, ami jelentős növekedés a 2021 előtti időszakhoz képest, mivel a bányák Kínából, ahol betiltották őket, az USA-ba költöztek. Az előrejelzések szerint 2030-ra a Bitcoin-bányák az Egyesült Államok elektromos energiájának nyolc százalékát fogják felhasználni.

A Bitcoin-bányák gyakran olcsó energiaforrásokkal és alacsony szabályozási követelményekkel rendelkező területeken épülnek, ami zajszennyezést eredményez. Mandy DeRoche, az Earthjustice jogásza elmondta, hogy a Bitcoin-bányák által okozott zajszennyezés gyakran rosszabb, mint a hagyományos adatközpontoké.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A rendőrség tehetetlen

Granburyban 500 dolláros bírságot lehet kiszabni a 85 decibelt meghaladó zaj esetén, de a helyi hatóságok nem tudják bezáratni a bányát. Arkanszasban a törvényhozók védik a bányák érdekeit a lakosokkal szemben, és Indiana, illetve Missouri államokban is hasonló törvényjavaslatok vannak előkészítés alatt.

Az orvosok szerint a ventilátorok által keltett zaj számos egészségügyi problémát okozhat, mint például szívritmuszavarokat, fejfájást és migrént. Granburyban a bánya megnyitása után a lakók visszavonultak otthonaikba, de ott sem találtak menedéket a zaj elől. Az állatvilág is elmenekült a területről, és a háziállatok is szenvedtek.

Kapcsolódó: Trump Amerikában szeretné kibányászni a fennmaradó Bitcoint

Legalább 40 lakó számolt be egészségügyi problémákról, amelyeket a Bitcoin-bánya zajának tulajdonítanak, és legalább tízen kerültek sürgősségi ellátásra. Az öt éves Indigo Rosenkranz például súlyos fülfájdalmak miatt került kórházba, míg édesanyja erős fejfájás miatt összeesett.

Jackie Sawicky, a Texas Coalition Against Cryptomining szervezet aktivistája elmondta, hogy Texas vezető szerepet tölt be a Bitcoin-bányászatban, ami megemelte az energiaárakat és destabilizálta az elektromos hálózatot. Sawicky szerint nincs igazolható érv a Bitcoin-bányászat mellett, amely pazarlóan használja fel az ország erőforrásait.

A Granbury bánya a Marathon Digital Holdings tulajdonában van, amely Las Vegasban székhellyel rendelkező cég, és évente körülbelül 500 millió dollár bevételt termel. A vállalat azt állítja, hogy dolgoznak a zajcsökkentésen, és a ventilátorokat folyadékba merítéssel helyettesítik, ami csökkentené a zajt.

Forrás: Daily Mail

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index