Ébresztő, Bitcoin-bikák! Powell bejelentette a kamatcsökkentést

Kriptomagazin bitcoin bika ebreszto
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Ébresztő, bikák! Itt az idő, hogy ragyogjatok. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke végre beleegyezett, hogy a jövő hónapban, az elnökválasztás előtt csökkentsék az amerikai kamatlábakat.

pepe unchained banner

A Bitcoin gyorsan reagált, még mielőtt Powell a wyomingi Jackson Hole-ban tartott beszédében kijelentette volna, hogy „eljött az ideje a monetáris politikai változásoknak”.

Világossá tette, hogy a Fed készen áll arra, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet – az infláció lehűlése és a munkaerőpiac gyengülése – alapján finomítsa politikáját.

Pontos részleteket nem árult el arról, hogy mikor és milyen mértékűek lesznek a csökkentések, de az üzenet egyértelmű volt: a kamatcsökkentés közeleg.

A cikk írásakor a Bitcoin 61.524,92 dollár körül mozgott, enyhe emelkedéssel, egyenesen a következő fontos kritikus szint, a 65.000 dollár felé tartva.

BTCUSD_2024-08-23_15-03-40.png

A mozgóátlagok például szépen sorakoznak. Az árfolyam az 50 napos és a 100 napos egyszerű mozgóátlag felett van, és közeledik a 200 napos SMA-hoz.

Ez az összehangolás általában erős támaszszinteket jelez, ami bizalmat ad a kereskedőknek, hogy a Bitcoin nem fog egyhamar lezuhanni a szakadékba. Természetesen az erős bullish reversal indikátor dupla alja is megjelent 59 000 dollár körül.

A MACD szintén bullish jeleket villogtat, a vonala 43,69-nél, a 124,97-nél lévő jelzővonal felett helyezkedik el, ráadásul pozitív hisztogrammal. Mindez arra utal, hogy a lendület a Bitcoin javára épül.

Még az RSI is erőt mutat, 62,20-on áll. Ez még nem egészen a túlvásárolt területen van, ami azt jelenti, hogy a Bitcoin számára még sok hely van a felemelkedéshez.

A 65 000 dollár egyelőre elérhetőnek tűnik, de még ha a BTC-nek sikerül is ezt megdöntenie, valószínűleg csak átmeneti lesz. Rövid távú visszalépés még mindig várható, amíg a Federal Reserve ténylegesen nem csökkenti a kamatokat.

Mit mondott Powell?

Powell visszatekintett a 2022 márciusa és 2023 júliusa közötti időszakra, amikor 13 alkalommal emelték a kamatokat az infláció megfékezése érdekében. Elmondta, hogy az infláció jelentősen csökkent, és a munkaerőpiac már nem túlterhelt, így a Fed most már egyenlő mértékben összpontosíthat a gazdaság teljes foglalkoztatásának fenntartására.

A beszédet követően a részvénypiacok erősödtek, míg az államkötvényhozamok jelentősen csökkentek. Paul McCulley, a Pimco volt igazgatója szerint Powell gyakorlatilag lezárta az infláció elleni küzdelmet, jelezve, hogy a Fed missziója sikeres volt.

Az infláció mértéke fokozatosan közelít a Fed 2%-os céljához, bár még nem érte el azt. Jelenleg 2,5%-os, ami alacsonyabb a tavalyi 3,2%-nál és jelentősen csökkent a 2022 júniusi 7%-os csúcsról. Eközben a munkanélküliségi ráta lassan emelkedik, jelenleg 4,3%-on áll, amit Powell azzal magyarázott, hogy több ember lép be a munkaerőpiacra, és lassul az alkalmazás üteme, nem pedig a leépítések növekedésével.

A piacok arra számítanak, hogy a Fed szeptemberben kezdi meg a kamatcsökkentéseket, bár Powell nem tett említést a konkrét időpontról. A Fed júliusi ülésének jegyzőkönyve szerint a legtöbb tisztviselő szerint szeptemberi csökkentés megfelelő lehet, feltéve, hogy nincsenek váratlan gazdasági események.

Powell beszédében kifejtette, hogy a korábbi inflációs hullámot számos globális tényező okozta, és hogy a Fed határozott fellépése segített elkerülni a recessziót. Hangsúlyozta, hogy még sokat kell tanulni az elmúlt időszak tapasztalataiból.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index