Bolívia zöld utat a Bitcoinnak

Kriptomagazin bolivia bitcoin
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Bolívia központi bankja, a Banco Central de Bolivia feloldotta a Bitcoinra és a kriptopénzekre vonatkozó tilalmat, lehetővé téve a pénzügyi szervezetek számára, hogy digitális eszközökkel bonyolítsanak tranzakciókat a fizetési rendszer modernizálása érdekében.

wiener banner

A központi bank szerint a lépést azért tették, hogy segítsék Bolívia küzdelmes gazdaságának felemelkedését és a latin-amerikai kriptószabályozáshoz való igazodását.

A szabályozási álláspont megváltozása a kriptohasználat 2014-ben kezdődött tilalmának végét jelenti az országban. A kormány 2020 decemberében tiltotta meg a banki szervezeteknek a kriptovalutákkal való interakciót a 144/2020 számú igazgatótanácsi határozat értelmében.

Egy afrikai országban egy elnökjelölt ugyancsak a Bitcoinban látja a gazdaság helyreállításának kulcsát. Magyarországon pedig új kriptotörvényen dolgoznak, így a bankok is elkezdhetik a kriptók értékesítését.

Bolívia csatlakozik a kriptopárti latin-amerikai ligához

A nemrég elfogadott szabályozás lehetővé teszi a bankok számára, hogy jóváhagyott elektronikus csatornákon keresztül kriptovalutákkal bonyolítsanak tranzakciókat. A központi bank azonban egyértelművé tette, hogy a kriptovalutákat nem fogadják el törvényes fizetőeszközként.

Így, bár a kriptoeszközökkel bankokon keresztül lehet kereskedni, a bolíviai kormány nem ismeri el őket törvényes fizetőeszközként, és a vállalatok nem kötelesek elfogadni őket fizetőeszközként.

A Banco Central de Bolivia gazdasági és pénzügyi oktatási tervének keretében a lakosság számára is tervezi egy tudatosságnövelő program létrehozását. Ez a terv megpróbálja tájékoztatni a nagyközönséget a kriptovalutákkal kapcsolatos lehetséges kockázatokról és arról, hogyan lehet felelősen kezelni azokat.

Az új jogszabály a pénzügyi nyomozócsoporttal, a pénzügyi rendszer felügyeletével és a központi bankkal együttműködve került bevezetésre. A három kormányzati szerv készítette el a szabályozási frissítést, amely június 26-án lépett hatályba.

Az új jogszabály Bolívia kriptoregulációját is összhangba hozza a Latin-Amerikai Pénzügyi Akció Munkacsoport javaslataival, így Bolívia egy újabb latin-amerikai ország, amely a gazdaság fellendítése érdekében alkalmazza a kriptót.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Latin-Amerika bitcoin-párti

Az elmúlt néhány évben több latin-amerikai ország is küzdött a gazdaság hanyatlásával és az infláció növekedésével, ami arra kényszerítette őket, hogy alternatív gazdasági megoldások után nézzenek. Bitcoin és a kriptovaluták használata az új gazdasági modell egyik legnépszerűbb formájaként jelent meg.

El Salvador volt az első ország Latin-Amerikában és az egyetlen a világon, amely 2021-ben az Egyesült Államok dollárja mellett törvényes fizetőeszközként fogadta el a bitcoint.

Mexikó nem ismeri el a kriptopénzt törvényes fizetőeszközként, de elfogadja értékátutalások és fizetések esetén. Emellett Mexikó megadóztatja a kriptopénzek központi tőzsdéken történő értékesítéséből származó nyereséget.

Brazília egy másik nemzet, amely a kriptopénzek növekvő elfogadása közepette kriptopárti lett. Az ország 2023-ban jövedelemadó-szabályozást vezetett be, amely 15%-os adót engedélyez a kriptopénzek nyereségére.

Argentína, egy másik latin-amerikai ország, nemrég választott egy bitcoin-párti elnököt a féktelen infláció elleni küzdelem jegyében, követve az El Salvador által mutatott példát.

Forrás

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index