Az Mt. Gox miatt vérzik a kriptopiac

Kriptomagazin bitcoin 50k
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Pénteken jelentős zuhanást tapasztaltak a kriptovaluták piacán, mivel a befektetők figyelmét a Mt. Gox összeomlott bitcoin tőzsde felhasználóinak közel 9 milliárd dolláros kifizetése kötötte le.

ByBit spot banner

London idő szerint délelőtt 10:50-kor a bitcoin ára közel 6%-kal csökkent az elmúlt 24 órában, 54 500,53 dollárra esve. Ez az első alkalom, hogy február 27. óta a bitcoin ára 55 000 dollár alá esett a CoinGecko adatai szerint.

A rivális ether ára körülbelül 9%-kal esett, 2 872,10 dollárra.

Összességében az egész kriptovaluta piac több mint 170 milliárd dollárnyi összesített piaci kapitalizációt veszített az elmúlt 24 órában, a CoinGecko adatai szerint.

kripto hoterkep jul5

Vérzik a kriptopiac

Pénteken a Mt. Gox csődkezelője, Nobuaki Kobayashi közleményében bejelentette, hogy megkezdték a bitcoin és bitcoin cash kifizetéseket néhány hitelező részére, számos kijelölt kripto tőzsdén keresztül.

A Mt. Gox csődkezelője nem részletezte, hogy mennyi pénzt utaltak át ezekre a tőzsdékre.

Kobayashi megjegyezte, hogy a fennmaradó alapokat visszatérítik a hitelezőknek, miután egy sor feltételt teljesítenek, beleértve a regisztrált számlák érvényességének megerősítését és a csődkezelő és a kijelölt kripto tőzsdék közötti megbeszélések befejezését.

mt gox levél

A csődkezelő még mindig azon dolgozik, hogy a visszatérítéseket „biztonságosan és megbízhatóan” lehessen végrehajtani, írta Kobayashi, arra kérve a „jogosult rehabilitációs hitelezőket, hogy várjanak egy ideig.”

Ezután került sor egy kisebb mennyiségű bitcoin áthelyezésére a Mt. Gox-hoz kapcsolódó pénztárcákból, a blockchain elemző cég, az Arkham Intelligence szerint, a legnagyobb mozgás egy 24 dolláros átutalás volt a japán kripto tőzsde, a Bitbank felé.

A Bitbank a visszatérítéseket támogató címzettek között szerepel.

A világ legnagyobb kriptovalutájára mostanában nyomást gyakorolt a Mt. Gox csődbe ment bitcoin tőzsde híre, amely körülbelül 9 milliárd dollár értékű érmét készül kiosztani a felhasználóknak.

Ez az érmék piacra dobása jelentős eladási hullámot válthat ki.

btc jul5

A kriptovaluták árának zuhanása jelentős likvidációkhoz vezetett a származékos piacokon, a kripto adatcég, a Coinglass szerint, amely azt jelzi, hogy az elmúlt 24 órában 229 755 kereskedő pozícióját likvidálták, összesen 639,58 millió dollár értékben. Ebből az összegből 540,46 millió dollár hosszú pozíciókat képviselt — olyan pénzügyi pozíciókat, amikor a befektető arra számít, hogy egy eszköz ára hosszú távon emelkedni fog.

A kripto piacokat szintén nyomás alatt tartja a német kormány csütörtöki lépése, amely során körülbelül 3 000 bitcoint — mai árfolyamon nagyjából 175 millió dollár értékben — értékesítettek a Movie2k kalózkodási művelethez kapcsolódóan lefoglalt 50 000 bitcoin halmazból, az Arkham Intelligence szerint.

Az Arkham, amely nyomon követi Németország bitcoin pénztárcáját, megjegyezte, hogy a kormány még mindig több mint 40 000 bitcoint tart, amely több mint 2 milliárd dollár értékű.

Az iparági bennfentesek továbbra is arra számítanak, hogy a bitcoin árfolyama az év végére ismét emelkedni fog, miután a Mt. Gox visszatérítések okozta várható rövid távú eladási nyomás megszűnik.

A kripto adatokat és kutatásokat végző CCData cég elemzői egy keddi jelentésükben azt mondták, hogy a bitcoin még nem érte el a jelenlegi értéknövekedési ciklusának csúcsát, és valószínűleg új rekordmagasságot ér el.

A történelmi piaci „ciklusok” azt mutatták, hogy a bitcoin úgynevezett „felezési” eseménye — amely csökkenti az új bitcoinok piacra kerülését — mindig egy olyan időszakot előz meg, amely 12-18 hónapig tartó árnövekedést hoz „mielőtt elérné a ciklus csúcsát,” mondta a CCData jelentése.

Az utolsó bitcoin felezés április 19-én történt idén, így ezek a történelmi időkeretek még nem teltek el.

„Ezenkívül megfigyeltük, hogy a kereskedési aktivitás csökkenése a központosított tőzsdéken közel két hónapig tartott a felezési eseményt követően a korábbi ciklusokban, ami úgy tűnik, hogy tükrözi ezt a ciklust. Ez arra utal, hogy a jelenlegi ciklus tovább bővülhet 2025-ig,” mondta a CCData.

Tom Lee, a Fundstrat Global Advisors társalapítója és kutatási vezetője hétfőn a CNBC „Squawk Box” műsorában elmondta, hogy továbbra is látja a bitcoin árfolyamát 150 000 dollárra emelkedni a Mt. Gox közelgő tokenkifizetéseinek „árnyéka” ellenére is.

„Ha kriptóba fektettem volna, tudva, hogy az egyik legnagyobb árnyék júliusban eltűnik, azt gondolnám, hogy ez valójában egy éles fellendülés várható az év második felében,” mondta Lee.

A befektetők még mindig várják az amerikai ether tőzsdén kereskedett alap (ETF) bevezetését, amely az első amerikai spot bitcoin ETF januári jóváhagyását követné.

Májusban az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet jóváhagyott egy szabálymódosítást, amely lehetővé teszi az ether ETF-ek megvásárlását és tartását.

A VanEck, BlackRock, Bitwise és Galaxy Digital a cégek között szerepel, amelyek saját ether ETF-ek indítását tervezik.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index