Az Egyesült Államokban az infláció magasabb volt a vártnál

Kriptomagazin press conference
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerdai jelentése szerint az Egyesült Államok fogyasztói árak jelentősen meghaladták a várakozásokat márciusban.

base dawgz banner

A fogyasztói árindex (CPI) márciusban havi szinten 0,4%-kal, éves szinten pedig 3,5%-kal emelkedett, gyorsulva a februári 3,2%-os éves árnövekedéstől. Az adatok megegyeznek a februári havi növekedéssel.

Mindkét mutató meghaladta az elemzők által előrejelzett 0,3%-os havi és 3,4%-os éves növekedést, a Bloomberg adatai szerint.

Bonyolítja a Fed következő lépéseit

Az erős adatok bonyolítják a Federal Reserve következő lépéseit az alapkamatok terén, mivel a központi bank igyekszik visszaszorítani az inflációt a 2%-os célhoz. A Fed tisztviselői a 2%-ra való visszatérés útját “göröngyösnek” jellemezték.

A befektetők most már csak két, 25 bázispontos csökkentésre számítanak ebben az évben, szemben az év elején várt hat csökkentéssel, a Bloomberg frissített adatai szerint.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Az alapinfláció is meglepetést okozott

Az alap infláció, amely kizárja az étel- és üzemanyagárak változékony költségeit, márciusban havi szinten 0,4%-kal, éves szinten pedig 3,8%-kal emelkedett – megegyezve a februári adatokkal. Mindkét mutató meghaladta az elemzők által várt 0,3%-os havi és 3,7%-os éves növekedést.

us inflacio marc2024

Piaci reakciók és előrejelzések

A piacok az adatok közzététele után estek, a 10 éves amerikai államkötvény hozama több mint 14 bázisponttal emelkedett, meghaladva az 4,5%-ot 2024-ben először.

“A mai döntő CPI adat valószínűleg megpecsételte a júniusi FOMC ülés sorsát, egy csökkentés most már nagyon valószínűtlennek tűnik,” mondta Seema Shah, a Principal Asset Management fő globális stratégája. “Ez a harmadik egymást követő erős olvasat jelenti, hogy a lassuló diszinflációs narratíva már nem tekinthető egy pillanatnyi ingadozásnak.”

10 eves allamkotveny
Forrás: Yahoo Finance

A szállás és az energiaárak továbbra is kitartanak

KM freebitcoin 970 x 250

Az inflációs adatok közül kiemelendő a szállásindex, amely éves szinten, kiigazítatlanul 5,7%-kal, hónapok között pedig 0,4%-kal nőtt, megfelelve a februárinak. A maginfláció teljes 12 hónapos növekedésének több mint 60%-áért felelt.

Az energiahordozók árai – amelyek nagyban hozzájárultak a fő inflációs mutató növekedéséhez – márciusban tovább emelkedtek, főként a magasabb benzinárak miatt. Az index az előző hónaphoz képest további 1,1%-kal nőtt, februárban 2,3%-os növekedést követően. Éves szinten az index 2,1%-kal emelkedett.

A BLS megjegyezte, hogy a gépjárműbiztosítási index márciusban 2,6%-kal emelkedett a februári 0,9%-os növekedés után. A ruházati index hónapok között 0,7%-kal nőtt. Más indexek, amelyek márciusban emelkedtek, a személyes gondoskodás, az oktatás, valamint a háztartási berendezések és műveletek területén találhatók.

Az élelmiszerindex az elmúlt év márciusához képest 2,2%-kal nőtt, az élelmiszerárak februártól márciusig 0,1%-kal emelkedtek. Az otthoni élelmiszerindex a hónap során stabil maradt.

Azonban az otthon kívüli étkezési árak hónapról hónapra 0,3%-kal emelkedtek a februári 0,1%-os növekedés után.

Hogyan reagáltak a kriptók?

A Bitcoin a bejelentés után esésnek indult, ám a cikk írására ledolgozta az esést. Jelenleg 69 451 dollár körül kereskednek vele a CoinGecko adatai alapján.

Az Ethereum árfolyamán is hasonló mintát láthatunk, 3508 dollárról szakadt be az árfolyam egészen 3419 dollárig, ám a cikk írásának pillanatában ismét 3500 dollár felett áll a második legnagyobb kriptovaluta.

bitcoin aprilis 10
Fotó: CoinGecko

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index