A tőzsdék Bitcoin-tartalékai 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkentek

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A CryptoQuant kriptopénz-elemző vállalat legfrissebb jelentése szerint a tőzsdék Bitcoin-tartalékai 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre csökkentek, ami jelentős változást jelez a kriptopénzpiac dinamikájában.

ByBit spot banner

A múlt hónapban több mint 90 700 bitcoint vontak ki a főbb kriptopénz-tőzsdékről. Az elemzők szerint ez a tendencia csökkenti a Bitcoin likvid készletét, és azt jelzi, hogy a befektetők hosszú távú tartási stratégia részeként hideg tárcákba helyezik át érméiket.

A Bitcoin tőzsdékről a hideg tárcákba történő átcsoportosítása évek óta tartó tendencia. Valószínűleg olyan tényezők, mint a BTC árfolyamának emelkedése és a spot Bitcoin ETF-ek jóváhagyása, valamint a BTC feleződését övező várakozás mozgatja ezt a tendenciát.

A jelentés szerint 2021 júliusában a Bitcoin-tőzsdei tartalékok 2,8 millió körül voltak. Ez körülbelül 900 000 érmével való csökkenést jelent azóta, hogy a CryptoQuant elkezdte rögzíteni ezt a mérőszámot.

A Glassnode adatai azonban arra utalnak, hogy a hosszú távú tárcákból jelentős mennyiségű bitcoin került át a rövid távú tárcákba. “A kínálat történelmi megszorulását követően a hosszú és rövid távú tárcák kínálata közötti szakadék kezdett bezárulni” – áll a Glassnode e heti jelentésében.

Ahogy az árak emelkednek és a befektetők által tartott nem realizált nyereségek növekednek, ez arra csábítja a hosszú távú tárcákat, hogy megváljanak állományuktól. A jelentés hozzátette, hogy a rövid távú pénztárcakínálat körülbelül 1,12 millió BTC-vel nőtt, ami elnyelte a hosszú távú pénztárcák eladási nyomását.

Jöhet a 100 ezer dolláros Bitcoin

A PlanB álnevű kriptoelemző bátran állította, hogy a Bitcoin idén eléri a 100 000 dollárt, annak ellenére, hogy a kriptopiac legnagyobb érméje körül jelenleg medvés hangulat uralkodik. Ezt a kijelentést a Bitcoin jelenlegi árfolyamának mélyreható elemzése közben tette.

PlanB a YouTube-csatornáján közzétett videóban kijelentette, hogy szerinte a Bitcoin idei 100 000 dolláros árfolyamának elérése “elkerülhetetlen”. Érdekes módon azt sugallta, hogy a 100 000 dollár valószínűleg csak a kiindulópont a Bitcoin árfolyamának ebben a piaci ciklusban. Megjegyezte, hogy a Bitcoin stock-to-flow (STF) mutatója arra utal, hogy 500 000 dollár lesz a Bitcoin átlagos árszintje.

Hozzátette azonban, hogy ez nem jelenti azt, hogy a Bitcoin ára egyik napról a másikra 500 000 dollárra ugrik. Állítása szerint a Bitcoin csúcsára nem idén, hanem valamikor 2025-ben kerül sor. Kifejtve, hogy milyen ár jelentené a Bitcoin árfolyamának csúcsát, PlanB kijelentette, hogy a Bitcoin ára STF szemszögéből akár 1 millió dollárig is emelkedhet.

A kriptoelemző megemlítette, hogy a Bitcoinnak az 500 000 dolláros átlagszintnél jóval magasabb csúcsra van szüksége, így az 1 millió dollár hatalmas lehetőség. A PlanB csatlakozik azon elemzők rövid listájához, akik szerint a Bitcoin elérhet egy ilyen ambiciózus árszintet. A Jan3 vezérigazgatója és a Bitcoiner Samson Mow egy másik személy, aki szintén azt jósolta, hogy a Bitcoin elérheti az 1 millió dollárt. PlanB-vel ellentétben azonban Mow úgy véli, hogy egy ilyen exponenciális árfolyam-emelkedés még idén bekövetkezhet.

Mow a Bitcoin kereslete és kínálata közötti egyensúlytalanságra utalt, mint a fő ok, amiért ezt a hitét vallja. Arra számít, hogy a Bitcoin ára “ennek megfelelően fog reagálni”, amint a bányászok jutalmai a Bitcoin felére csökkennek a Bitcoin felezés során.

A korrekciók még a bikapiacon is normálisak

A PlanB figyelmeztette a Bitcoin-tulajdonosokat, hogy ebben a bikapiacon sok volatilitás lesz, és hogy ezek a mozgások nem csak felfelé lesznek, mivel a befektetőknek “többszörös -20%-os és -30%-os esésekre” is számítaniuk kell. Hozzátette, hogy ez “nagyon normális”, és a legjobb, amit tehetünk, hogy nem esünk pánikba ezeknél a mélyedéseknél.

bitcoin aprilis5

A PlanB nyilatkozata Alex Thorn, a Galaxy Digital kutatási vezetőjének véleményét tükrözi, aki arra figyelmeztetett, hogy a piac még a bikapiacokon sem mozog egyenesen felfelé. Thorn annak idején elárulta, hogy a 2021-es és a 2017-es bikafutás során is voltak jelentős árfolyamkorrekciók. Azt állította, hogy a legutóbbi bikapiacon körülbelül 13 darab 10%-os vagy annál nagyobb mértékű visszaesés volt, míg a 2017-es bikapiacon körülbelül 13 darab 12%-os vagy annál nagyobb mértékű visszaesés volt.

A CoinGecko adatai szerint a cikk írásakor a Bitcoin az elmúlt 24 órában 67 000 dollár körüli árfolyamon kereskedik, ami 2,5%-os emelkedést jelent.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Egyre közelebb a felezés

A Bitcoin felezési esemény a tervek szerint a következő 15 napban kerül sor. A történelmi adatok alapján ez egy hónapokig tartó bikafutást indíthat el, amely új árcsúcsokat állíthat fel.

A Kaiko kriptoadat-elemző platform szerint a BTC az április 20-i eseményt követő kilenc-tizenkét hónapon belül új csúcsot könyvelhet el.

A Kaiko kifejtette, hogy a Bitcoin felezési események rövid távú árfolyamhatása a múltban vegyes volt, de a történelmi adatok egyértelművé tették, hogy a BTC értéke a felezést követő egy éven belül általában emelkedik, ami az egyik fő oka annak, hogy bikás eseménynek tartják.

A közelgő felezés felére csökkenti a bányászok által a tranzakciók érvényesítéséért kapott jutalmakat. Az előző felezés 6,25 BTC-re csökkentette a jutalmakat; a következő felezés tovább csökkenti azokat 3,125 BTC-re.

A korábbi, 2012 novemberében, 2016 júliusában és 2020 májusában végrehajtott feleződéseket követően a BTC az eseményeket követő 12 hónapon belül 9000%-os, 4000%-os, illetve 700%-os hozamot ért el. Továbbra is bizonytalan, hogy a BTC mennyire fog megugrani, de elemzők szerint a digitális eszköz 200%-kal is emelkedhet.

A láncon belüli elemzések azt mutatják, hogy a BTC már belépett a halving előtti veszélyzónába, ahol jelentős áresések tapasztalhatók, miközben a halving utáni felszállásra készül. Amikor a pre-halving visszaesés véget ér, a kriptopénz újra felhalmozási és drámai emelkedési időszakba kezd.

btc felezesi ar
Fotó: Bloomberg professional / CME Group

Az elemzők várakozásainak túlteljesítése

A múlt hónapban az amerikai kriptotőzsde, a Coinbase arra figyelmeztetett, hogy a történelmi bizonyítékok, amelyek alátámasztják azt a hitet, hogy csak a felezési esemény képes a Bitcoin emelkedését elindítani, korlátozottak, így ez némileg spekulatív. A kriptokereskedési platform ragaszkodott ahhoz, hogy a BTC árfolyamát más tényezők is befolyásolják, nem csak a felezés.

A legtöbb elemzés szerint a felezést egy 18 hónapos ralli követheti.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index