A központi bankok a blokklánc-technológia alkalmazását tesztelik

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A központi bankok világszerte egyre inkább vizsgálják a blokklánc-technológia alkalmazását, az Európai Központi Bank (EKB) a legújabb példa erre.

ByBit spot banner

Az EKB a közelmúltban fejezte be a Zamával a központi banki digitális valuta (CBDC) blokklánc-kísérletét a cég tudományos vezetője, Nigel Smart szerint.

Ezt az FHE Summit 2024 elnevezésű csúcstalálkozón tartott panelbeszélgetésen mondta:

“Csináltunk egyet az Európai Központi Bankkal a likviditási párosítással kapcsolatban… És számos CBDC-re vonatkozó alkalmazás ténylegesen kivette a központi bankot az egyenletből, és blokklánccal helyettesítette azt”.

A likviditási megfeleltetés azt a folyamatot jelenti, amikor a bankok biztosítják, hogy a pénzügyi beáramlásaik és eszközeik összhangban legyenek a kiáramlásaikkal és kötelezettségeikkel, hogy elkerüljék annak kockázatát, hogy ne legyen elég pénzeszközük a pénzügyi kötelezettségek teljesítéséhez.

Blokklánc-alapú likviditási megfeleltetés: a legégetőbb probléma

Smart szerint azonban a likviditási megfeleltetés továbbra is kihívást jelent az ugyanazon a blokklánchálózaton tranzakciókat lebonyolító több fél számára. Mint mondják:

“Akkor az a probléma, hogy ha több entitás van a blokkláncon, és az egész titkosított dolog, akkor hogyan lehet likviditási párosítást végezni? Ez egy igazán nagy probléma.”

Smart, aki egyben kiemelkedő kriptográfus is, a Zamánál a blokklánc és a mesterséges intelligencia (AI) számára fejleszt teljes homomorfikus titkosítási (Fully Homomorphic Encryption – FHE) megoldásokat.

Az FHE-alapú titkosítás lehetővé teszi, hogy a titkosított adatokon számításokat lehessen végezni anélkül, hogy azokat visszafejtenénk.

A Zama március elején 73 millió dolláros Series A finanszírozási kört biztosított, hogy továbbfejlessze a cég FHE stackjét, és több eszközt kínáljon a fejlesztőknek az adatvédelmi megoldások létrehozásához.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

A többszereplős számítás az egész finn gazdaságot támogathatja

A többszereplős számítás (MPC) – amely lehetővé teszi, hogy több fél megossza az adatokat a számításokhoz anélkül, hogy felfedné a tényleges adatokat – elméletileg támogathatja a teljes finn gazdaságot.

Ez is érdekelhet: A SWIFT 1-2 éven belül új központi banki digitális valutaplatformot szeretne indítani

Smart elárulta, hogy az EKB-val folytatott MPC-alapú kísérletük sikeresnek bizonyult, de a teljes európai gazdaság támogatása még időbe telik. A Zama nem tudta, hogy az újjáépítéssel milyen mértékben kell számolni:

“Az Európai Központi Bankkal végeztünk egy kísérletet, amelyben lényegében a finn gazdaságot futtattuk át egy MPC-motoron, és nyomon tudtuk követni. Tulajdonképpen lépést tudtunk tartani Finnországgal, ami jó, de európai léptékben még nem.”

Hozzátette, hogy a pénzügyi szektor egyre inkább vizsgálja az MPC-technológiát, ami több felhasználási lehetőséget hozhat a nagy pénzintézetek számára.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index