A hírek tévesek voltak – Az argentin elnök nem akarja a Bitcoint hivatalos fizetőeszköznek

Kriptomagazin argentina bitcoin (1)
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Az elmúlt hetekben számos félrevezető információ jelent meg Javier Milei argentin elnök és a bitcoin iránti állítólagos elkötelezettségéről. A hírek szerint Milei kormánya állítólag a bitcoin bevezetését tervezi Argentínában, de ez a feltételezés téves. A félreértés egy múlt heti találkozóból származik, amelyet Milei a helyi szabályozó hatóságokkal és a salvadori Crypto Active részleg igazgatójával folytatott. A találkozó témája tapasztalatcsere és szabályozási megközelítések voltak, nem pedig a bitcoin argentin fizetőeszközként való bevezetése.

99bitcoin-tokens

Több médiaforrás tévesen azt sugallta, hogy Milei, hasonlóan El Salvadorhoz, a bitcoint szeretné hivatalos fizetőeszközként bevezetni Argentínában. Az ilyen szalagcímek, mint “Bitcoin-barát Javier Milei nyerte az argentin elnökválasztást” és “Javier Milei bitcoin-párti elnökjelölt – mit jelent ez?“, csak tovább táplálták ezt a félrevezető narratívát. Azonban Milei tényleges politikája sokkal árnyaltabb ennél.

Jó a Bitcoin, de még nem eléggé

Való igaz, hogy Milei pozitívan nyilatkozott a bitcoinról és kritizálta a központi bankot, de fő gazdasági terve az argentin gazdaság dollár alapú átalakítása, nem pedig a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadása. Milei támogatja a tranzakciók szabadságát, és megjegyzéseit a bitcoinról, mint a pénz visszatéréséről a magánszektorhoz, gyakran kiragadták a szövegkörnyezetükből, hogy szélesebb körű politikai lépéseket sugalljanak, amiket valójában nem javasolt.

A közelmúltban tartott találkozón a helyi szabályozókkal és a salvadori kriptoaktív részleg igazgatójával a bitcoin kérdése nem merült fel. A megbeszélések az önmegőrzési jogokra és a kriptoeszközök szabályozási kereteire összpontosítottak, hogy megfeleljenek a Pénzügyi Akció Munkacsoport (GAFI) iránymutatásainak, miközben támogatják az innovációt. Argentína inkább egy kiegyensúlyozott szabályozási környezet kialakítására törekszik, mintsem a bitcoin szabványosítására.

Argentína jelenleg felülvizsgálja a kriptoeszközökre vonatkozó szabályozást, hogy igazodjon a GAFI iránymutatásaihoz. Ez biztosítja, hogy a virtuális eszközszolgáltatók (VASP-k) szigorú szabályokat tartsanak be, ami nem jelenti a bitcoin törvényes fizetőeszközként való elfogadását. Ricardo Mihura, az ONG Bitcoin Argentina elnöke elmondta: “Az argentin hatóságok szkeptikusan tekintenek a bitcoinra, és jobban elkötelezettek a GAFI és az IMF iránt, mint az önmegőrző és a láncon belüli tranzakciók iránt.” A szenátusban nemrégiben elfogadott adótörvénytervezet módosításai is ezt az irányvonalat követik, előnyben részesítve a helyi VASP-knél letétbe helyezett kriptókat.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Argentína továbbra is szenved

Az argentin központi bank továbbra is az inflációval, a leértékeléssel és a devizahitelek ellenőrzésével foglalkozik, ami még kevésbé teszi valószínűvé a bitcoin elsődleges valutaként való bevezetését. A bankok és pénzforgalmi szolgáltatók számára továbbra is tilos bármilyen kripto-szolgáltatást vagy terméket kínálniuk, beleértve a bitcoint is.

A jelenlegi gazdasági környezetet figyelembe véve, Milei elsődleges fókuszával a dollárra és a szabályozási megfelelésre, nem reális az a kilátás, hogy Argentína elfogadja a bitcoint törvényes fizetőeszközként. Ehelyett az ország valószínűleg folytatja szabályozási keretrendszerének fejlesztését a növekvő kriptopiac befogadására, miközben biztosítja a pénzügyi stabilitást.

Ez is érdekelhet: 2024 a mém érmék éve lesz? Itt van még 3, ami körül nagy a hype

Összességében Milei bitcoin iránti pozitív hozzáállása nem jelenti azt, hogy Argentína a bitcoin-szabvány felé mozdulna el. Fontos különbséget tenni Milei bitcoin-párti álláspontja és tényleges gazdaságpolitikája között, amely a stabilizációt és a hagyományos szabályozási kiigazításokat helyezi előtérbe, nem pedig a bitcoin-gazdaság felé való elmozdulást.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index