A Bitcoin visszatért a 60 000 dollárhoz: elemzés és kilátások

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovaluta, a Bitcoin, nemrég visszatért a tokenenkénti 60.000 dolláros értékeléshez, miután az év elején elérte a 72.000 dolláros történelmi csúcsot. Azóta a kriptoeszköz oldalazó fázisba lépett, és az elmúlt hónapokban 69.000 és 64.000 dollár között mozgott. Azonban egy csökkenő nyomás miatt ismét leesett erre a szintre, amelyet utoljára május elején láttunk.

99bitcoin-tokens

Mi történt a Bitcoinnal?

Az ETF-ek januári jóváhagyása és az áprilisi felezés után sokan egy új emelkedő fázis, az úgynevezett bull run kezdetét jósolták. Azonban rövid távon a Bitcoin nem emelkedett olyan mértékben, mint várták. Az elmúlt tizenkét hónapban azonban még mindig több mint 102%-os növekedést mutat.

kripto hoterkep jun26

„Az érdeklődés hiánya és az ETF-ek által generált kezdeti lendület utáni “másnaposság” érzése tűnnek a fő tényezőknek ezen dinamika mögött. Az ETF-ek áramlása az elmúlt két hétben nettó negatív volt, ami a befektetői étvágy csökkenését jelzi” – elemzi Quasar Elizundia, a Pepperstone piacstratégiai szakértője.

Ezen túlmenően két tényező okozta a közelmúltbeli eséseket. Június 24-én a csődbe ment Mt. Gox kriptotőzsde bejelentette, hogy júliusban kezdik visszatéríteni korábbi felhasználóikat. Több mint 9,4 milliárd dollár értékű Bitcoint kell visszafizetniük körülbelül 127.000 hitelezőnek, akik több mint 10 éve várják a pénzüket. Ez jelentős eladási nyomást generálhat a Bitcoinra.

Másrészt, az Arkham Intelligence szerint a német kormány által címkézett pénztárca majdnem 6.500 BTC-t mozgatott június 19-én. 2024 februárja óta a pénztárca közel 50.000 BTC-t tartott, amely a jelenlegi árakon több mint 3 milliárd dollárt ér.

E két esemény rövid távon eladási nyomást gyakorolt az eszközre, mivel a deviza kínálata hirtelen és jelentős mértékben növekedett a piacon, ami az árak csökkenését okozta.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Mit várhatunk a Bitcointól?

A korrekció és a jelenlegi piaci félelem ellenére Simon Peters, az eToro befektetési és kereskedési platform kriptoeszközök szakértő elemzője pozitív marad. „Meg kell jegyezni, hogy a Bitcoin árának volatilitása vagy oldalazó mozgása tipikus viselkedés a felezés eseménye után, mivel a piac és a bányászok alkalmazkodnak a blokkonkénti jutalom csökkenéséhez” – mondja.

Az elemző szerint van némi optimizmus a következő hónapokra nézve. Az évekig tartó magas kamatok után a központi bankok világszerte kezdik csökkenteni azokat és enyhíteni a pénzügyi feltételeket, ami általában kedvezően hat a kriptovaluták árára.

Technikai szinten Elizundia kijelenti, hogy „ha a 57.500 dolláros szintet elveszítjük, ezt a kilátást felül kell vizsgálni, és új alapvető tényezőket kell keresni, amelyek pozitív profilt állíthatnak vissza a kriptovaluta számára. A Bitcoin működése jelenleg bizonytalan, és a legutóbbi esés kérdéseket vet fel a hosszú távú emelkedő trend fenntarthatóságával kapcsolatban” – zárja gondolatait.

bitcoin jun26
Forrás: TradingView

Összefoglalva, a Bitcoin visszatért a 60.000 dollárhoz, miután elérte a 72.000 dolláros történelmi csúcsot. A csökkenő nyomás, amit a Mt. Gox visszatérítések és a német kormány BTC eladása okozott, az ár csökkenéséhez vezetett. Bár a bull run rövid távon nem valósult meg, a Bitcoin az elmúlt tizenkét hónapban még mindig 102%-os növekedést mutat.

A korrekció ellenére az optimista hangulat továbbra is fennáll, amit a globális kamatcsökkentések és a felezés utáni alkalmazkodás támogat. Azonban a 57.500 dolláros szint elvesztése új pozitív tényezők szükségességét jelezheti a trend fenntartásához.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index