474 Bitcoint bányászott ki El Salvador vulkanikus geotermikus energiával

vulkani energia bitcoin banyaszat
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

El Salvador 2021 óta összesen 474 bitcoint bányászott 29 millió dollár értékben a vulkanikus geotermikus energia felhasználásával.

megadice banner 970 x 250

A Bitcoin bányászata az ország Tecapa vulkánjának energiájával történt, 300 bányászprocesszor felhasználásával. Az ország 1,5 megawattot (MW) különített el a kriptopénz bányászatra az állami tulajdonú erőmű által termelt 102 MW-ból – írja a Reuters.

A BTC-bányászat villamos energiára és fosszilis tüzelőanyagokra való támaszkodásával kapcsolatos növekvő ellenőrzéssel szemben El Salvador úttörő szerepet vállalt a megújuló energiával történő bányászatban.

2021-ben El Salvador történelmet írt azzal, hogy elsőként fogadta el a bitcoint törvényes fizetőeszközként az amerikai dollár mellett. Azóta a kormány számos Bitcoin-központú politikát fogadott el, köztük egy geotermikus erőmű létrehozását a BTC bányászatához.

El Salvador jelenleg összesen 5750 BTC-t birtokol, mintegy 354 millió dollár értékben.

2021 óta olyan globális szervezetek, mint a Világbank és mások hevesen bírálták a közép-amerikai országot a Bitcoin bevezetése miatt.

A 2022 és 2023 közötti medvepiac fokozta a vizsgálatot, és sokan megkérdőjelezték Nayib Bukele elnök intézkedéseit. Bukele azonban megduplázta a Bitcoin-fogadását, amikor bejelentette, hogy az ország minden nap egy BTC-t fog vásárolni.

Bukele országszerte széleskörű támogatással megnyerte a 2024-es salvadori elnökválasztást.

A Bitcoin-bányászat és a fosszilis tüzelőanyagok felhasználása régóta vitatott téma a kriptoiparban.

A Ripple által támogatott Greenpeace többek között a Bitcoin proof-of-work-ről proof-of-stake-re való áttérését szorgalmazta. New York kormányzója, Kathy Hochul 2023. november 22-én törvénybe iktatta a proof-of-work bányászati moratóriumot, így ez az első állam Amerikában, amely két évre betilt minden PoW kriptobányászati tevékenységet.

Miután 1,5 milliárd dollár értékben vásárolt Bitcoint, Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója ígéretet tett arra, hogy beépíti azt fizetési módként a Tesla-autókba. Nem sokkal később azonban a bányászat negatív környezeti hatásaira hivatkozva visszavonta döntését. Musk azt mondta, hogy csak akkor gondolja újra ezt a lépést, ha a Bitcoin-bányászat több mint 50%-a megújuló energiaforrásokkal működik.

Musk ígérete óta számos jelentés szerint a BTC-bányászat több mint 60%-a megújuló energiaforrásokon alapul.

Musk még nem ismerte el ezeket a jelentéseket, és nem vezetett be BTC-fizetési lehetőséget. A Tesla jelenleg perrel néz szembe, amiért többször megsértette a tiszta levegőről szóló törvényt azzal, hogy Fremont-i gyárából káros szennyezőanyagokat bocsátott ki a közeli környékre.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index