Bitcoin: Ezt jósolja a ChatGPT egy esetleges amerikai recesszióra

Kriptomagazin bitcoin bika
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A 2024-ben bekövetkező esetleges amerikai recesszióról szóló spekulációk elszabadultak, és több mutató is erre a lehetőségre utal.

99bitcoin-tokens

Egy ilyen forgatókönyv valószínűleg hatással lesz a különböző pénzügyi eszközökre, köztük a Bitcoinra (BTC), tekintve, hogy az eszköz érzékenynek bizonyult a hagyományos pénzügyek eseményeire.

Figyelemre méltó, hogy a Bitcoint még nem tesztelték recessziós környezetben, így teljesítményét szorosan figyelni fogják. Ezért a Finbold megnézte az OpenAI legújabb mesterséges intelligencia (AI) eszközével, a ChatGPT-4o-val, hogy betekintést nyerjen abba, hogyan kereskedhet a Bitcoin egy recesszió alatt.

A Bitcoint recesszióban befolyásoló tényezők

Az AI-eszköz több olyan tényezőt is kiemelt, amelyek hatással lehetnek a Bitcoin árfolyamára. A ChatGPT-4o megjegyezte, hogy egyesek a múltban a Bitcoint “digitális aranynak” vagy a gazdasági bizonytalanság idején biztonságos eszköznek tekintették.

Ha ez a felfogás fennmarad, a Bitcoin iránti kereslet megnövekedhet egy recesszió alatt, ami felfelé mozdíthatja az árát. A mesterséges intelligencia platform azonban megjegyezte, hogy szélsőséges pénzügyi stressz esetén a befektetők a veszteségek fedezése vagy a készpénz biztosítása érdekében inkább az eszközök, köztük a Bitcoin likvidálását részesíthetik előnyben, ami potenciálisan lefelé mozdíthatja az árát.

A központi bankok is alkalmazhatnak mennyiségi lazítást vagy alacsonyabb kamatlábakat a recesszió ellensúlyozására, ami nagyobb likviditást eredményezhet a piacon. Ez fellendítheti a Bitcoin árát, mivel több pénz kerül a pénzügyi rendszerbe. Magas infláció esetén a Bitcoin vonzhatja az inflációs fedezetet kereső befektetőket, ami tovább emeli az árát.

A szabályozási környezet is döntő szerepet fog játszani. A pozitív szabályozási fejlemények növelhetik a Bitcoin mint befektetés vonzerejét, és ezzel növelhetik az árát, míg a negatív szabályozási intézkedések akár recesszió közepette is nyomást gyakorolhatnak az árára. A Bitcoin árfolyamát a gazdasági visszaesés idején is támogathatja az intézményi elfogadás növekedése.

Végül pedig a piaci dinamika, például a Bitcoin kínálata és a kriptopénzpiac általános trendjei is befolyásolják az árfolyamát.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Bitcoin árfolyam-előrejelzés

Az azonosított tényezők alapján a ChatGPT-4o három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel a Bitcoin árfolyamára vonatkozóan 2024 második felében, recesszió esetén.

Egy bullish forgatókönyv szerint, ha a Bitcoint biztonságos eszköznek tekintik, az infláció magas, a monetáris politika pedig alkalmazkodó, a Bitcoin ára jelentősen emelkedhet, és a recesszió súlyosságától és a hagyományos pénzügyi piacok reakciójától függően elérheti a 80 000-100 000 dollárt vagy még magasabb szintet.

Medvés forgatókönyv esetén, ha a befektetők likviditást keresnek, szabályozási szigorításokkal szembesülnek, vagy ha a kockázatos eszközök széleskörű eladására kerül sor, a Bitcoin ára 60 000 dollárról 50 000 dollárra vagy még lejjebb eshet, az eladás mértékétől függően.

Máshol, egy semleges forgatókönyv szerint a Bitcoin egy sávban kereskedhet, ha a recesszió hatása mérsékelt, és a Bitcoin árfolyamát befolyásoló tényezők kiegyenlítik egymást. Ebben a helyzetben a Bitcoin 65 000 és 75 000 dollár között mozoghat.

finbold btc arfolyam elorejelzes jun9
Forrás: ChatGPT-4o

A Bitcoin még teszteletlen recesszió idején

A Bitcoin esetleges recesszióra adott lehetséges reakciójával összhangban a Game of Trades befektetési kutatási platform kiemelte, hogy a Bitcoint továbbra is erősen befolyásolják a szélesebb gazdasági ciklusok, amit az ISM Manufacturing PMI-vel való szoros kapcsolata is bizonyít.

Egy június 7-i X (korábban Twitter) bejegyzésben a szakértők arra figyelmeztettek, hogy egy esetleges recesszió 2024 második felében jelentősen befolyásolhatja a Bitcoin árfolyamát. Ez az óvatosság abból ered, hogy a Bitcoint még nem tesztelték széles körben ilyen gazdasági környezetben, így bizonytalanná teszi a jövőbeli teljesítményét egy recesszió közepette.

Bitcoin árelemzés

KM freebitcoin 970 x 250

A cikk írásának idején a Bitcoin 69 350 dolláron kereskedett, napi szinten körülbelül 2,6%-os veszteséggel. A heti grafikonon a Bitcoin 2,61%-os emelkedést mutat.

Eközben a Bitcoin továbbra is a 70 000 dolláros szint alatt konszolidálódik, és ennek a szintnek a megtörése központi szerepet fog játszani abban, hogy a kriptó új csúcsokat célozzon meg.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index