Elon Musk Deepfake videóval csaltak ki kriptókat

Kriptomagazin urhajo kiloves
google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

Több mint 35 YouTube csatorna élőben közvetítette Elon Musk deepfake verzióját a legutóbbi SpaceX Starship indítás során, hogy megtévessze az űrrajongókat és kriptobefektetőket. Az élő közvetítésekben egy mesterséges intelligencia által generált Musk hang ígért a nézőknek megduplázott hozamokat a kriptovaluta befizetéseik után.

99bitcoin-tokens

Mi történt?

Több mint 35 YouTube csatorna közvetített Elon Musk nevében a SpaceX indítása során. Ezeket a hamis közvetítéseket az Avast Threat Labs kiberbiztonsági kutatói azonosították a SpaceX hatalmas újrafelhasználható űrhajójának, a Starshipnek a negyedik kísérleti repülése során.

A valós eseményt a SpaceX élő közvetítésében követhették a nézők, amelyen a rakéta visszatért a Föld légkörébe és az Indiai-óceánba csapódott, ahogyan tervezték. Azonban a hamis közvetítések jelentős forgalmat generáltak, mivel a valódi SpaceX fiókokat utánozták, és 170 000 nézőt vonzottak, amely számot valószínűleg botok növelték, hogy hitelesebbnek tűnjenek.

A hamis élő közvetítések Muskot egy SpaceX eseményen mutatták, ahogy a közönséghez beszél, míg néhány közvetítés enyhén pixelesítette Musk arcát, hogy elrejtse a deepfake verziót. Egy mesterséges intelligencia által generált hang, amely Musk beszédmintáit utánozta, beleértve a habozásait és dadogását, azt mondta a nézőknek: „Ez nem hamis, ez egy valódi ajándékozás, garantálom nektek.” A hang arra utasította a nézőket, hogy küldjenek Bitcoint, Ethereumot vagy Dogecoint a tárcacímekre, és garantálta, hogy a dupláját kapják vissza.

A közvetítésekben szimulált közönség tapsa is hallható volt, amely segített még valóságosabbá tenni az eseményt. „Különleges lehetőséget kaptok, hogy a kriptótok sokszorosára nőjön, miközben a rakétánk az űrbe emelkedik,” mondta az AI hang. Azonban, bár a közvetítések valódinak tűntek, a résztvevők átverés áldozatai lettek.

Kilenc pénztárca, amely három különböző csalóhoz tartozik, közel 34 000 dollárt kapott június 6-ig. Azonban még mindig nem ismert, hányan veszítették el pénzüket a csalók miatt. Az, hogy ezek a pénztárcák még mindig nagy mennyiségű pénzt tartalmaznak, arra utal, hogy néhány néző valóban áldozatul esett.

A leleplezés után a YouTube eltávolította a csaló közvetítéseket. Azonban a csalók újra létrehozták a csatornát, és átnevezték a Cardano Alapítványnak, majd folytatták a deepfake élő közvetítéseket Charles Hoskinson, a Cardano társalapítója nevében.

Affiliate_Banner_TS3_v2_728x90

Korábbi csalások Elon Musk nevének felhasználásával

Elon Musk, milliárdos üzletember és az X Platform, valamint olyan cégek tulajdonosa, mint a Tesla és a SpaceX, szintén a kriptovaluták támogatója. Nemrég egy deepfake videó készült Elon Musk-ról AI-val, amely a kriptokereskedési szolgáltatásokat népszerűsítette Hongkongban. A jelentések szerint egy Quantum AI nevű hamis kriptovaluta tőzsde adott ki egy deepfake videót Elon Musk-ról. Ez az AI által generált hamis videó hamisan állította, hogy Elon Musk valódi kriptokereskedési szolgáltatásokat népszerűsít.

Nem titok, hogy a csalók gyakran használják Elon Musk képét, mivel ő a kriptovaluták, különösen a Dogecoin támogatója. Áprilisban ugyanaz a Talal Haj Bakry és Tommy Mysk azonosította ugyanazokat a hamis SpaceX YouTube fiókokat, amelyek AI-generált Musk-okat használtak egy pénzduplázó átverés reklámozására az Észak-Amerikában látható napfogyatkozás során.

Számos pletyka kering a piacon Elon Musk nevében. Az egyik hír az volt, hogy Elon Musk kapcsolatban áll a Pi Coin-nal, és hogy elfogadja majd a Pi Coin-t fizetési lehetőségként. Azonban semmilyen hivatalos nyilatkozat nem érkezett ezzel kapcsolatban a közösségi médiában vagy máshol. A hivatalos nyilatkozat hiánya a Pi Coin részéről lehetőséget adott a potenciális csalásokra, amelyek Elon Musk nevét használják a kriptovaluta piacon.

Végszó

Nagyon fontos, hogy óvatosak és szkeptikusak legyünk azzal kapcsolatban, amit nézünk. Az ilyen jellegű csalások fejlett technológiát használnak meggyőző hamis videók létrehozásához. Ahogy a deepfake technológia fejlődik, egyre nehezebb megkülönböztetni az eredeti közvetítést egy hamistól. Az Elon Musk-ot bemutató hamis közvetítések egy átverés részei voltak, hogy kriptovalutát lopjanak gyanútlan nézőktől.

Annak ellenére, hogy eltávolították őket, a csalók gyorsan áttértek egy új célpontra, ami azt mutatja, hogy kitartóak és alkalmazkodóképesek. Ezért ilyen helyzetben legyetek óvatosak, és kétszer is ellenőrizzétek az online információkat, különösen, ha pénzküldésről vagy személyes információk megadásáról van szó.

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

Legfrissebb hírek

Hirdetés

Árfolyamok

Latest Crypto Fear & Greed Index