Szabadulna az FTX az Anthropic-tól

google-newss

Kövess minket a Google Hírekben

A csődbe ment FTX kriptovaluta tőzsde arra készül, hogy eladja a legjelentősebb megmaradt illikvid eszközét: a vállalat 8%-os részesedését az értékes AI startupban, az Anthropicban. Az AI cég 2021 októberében 500 millió dolláros befektetést kapott az FTX korábbi vezérigazgatójától, Sam Bankman-Friedtől, ám az FTX-nek most minden pénzre szüksége van.

shiba shootout banner

A vállalat, amelyet jelenleg John Ray III vezérigazgató vezet, kérelmet nyújtott be, amelyben arra kéri a bírót, hogy hagyja jóvá az FTX Anthropicban lévő részesedésének eladását. A vállalat külön indítványt nyújtott be az eladási indítvány tárgyalási idejének lerövidítésére is, hogy az a csődbíróság következő, február 22-i tárgyalásán tárgyalható legyen. Az indítvány elleni kifogásokat február 15-ig kell benyújtani.

A beadvány nyilvánosságra hozza az FTX Anthropicban lévő részesedésének pontos nagyságát, 7,84%-ot, és meghatározza a két fő eljárást, amellyel a részesedés eladható: árverés vagy zártkörű értékesítés. Az FTX ügyvédei az Anthropic-részvényekért kért árat szerkesztették, azzal érvelve, hogy “a referenciaár nyilvánosságra hozatala árthat az adósok azon céljának, hogy magasabb és jobb ajánlatokat kapjanak az Anthropic-részvényekre”.

Az Anthropic legutóbbi bejelentett értékelése 2023 decemberében elérte a 18 milliárd dollárt, ami az FTX részesedésének körülbelül 1,4 milliárd dolláros értékét jelentené. Az Anthropic-részvények értéke jelentős reményt keltőnek bizonyult az FTX összeomlásának áldozatai számára, és az FTX valóban arra számít, hogy a vállalatnak elegendő pénze van az ügyfelek és a hitelezők összes követelésének teljes kifizetésére.

Mi az Anthropic?

A 2021-ben alapított és többek között a Google, a Salesforce és a Zoom által finanszírozott Anthropic áprilisban és májusban két finanszírozási körből összesen 750 millió dollárt gyűjtött, amelyek közül az egyikben a Google 10%-os részesedést szerzett a vállalatban. Az Anthropic májusi forrásbevonása a PitchBook adatai szerint akkoriban a legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégek finanszírozási körét jelentette a Microsoft januári OpenAI-be történő befektetése óta.

Októberben a Google beleegyezett, hogy akár 2 milliárd dollárt is befektet a startupba, amely kötelezettségvállalás 500 millió dolláros előzetes készpénzt és további 1,5 milliárd dollárt tartalmaz, amelyet idővel fektetnek be.

Az Anthropic a Claude 2 fejlesztője, amely az OpenAI ChatGPT rivális chatbotja, és amelyet olyan vállalatok használnak, mint például a Salesforce-tulajdonában lévő Slack, a Notion és a Quora. A Claude 2 körülbelül 75 000 szóig képes összefoglalni a szöveget, ami akár egy könyv teljes terjedelmét is elérheti. A felhasználók nagy adathalmazokat adhatnak be, és kérhetnek összefoglalókat emlékeztető, levél vagy történet formájában. A ChatGPT ezzel szemben körülbelül 3000 szóval tud megbirkózni.

Az Anthropicot Dario Amodei, az OpenAI korábbi kutatási alelnöke és húga, Daniela Amodei alapította, aki az OpenAI biztonsági és politikai alelnöke volt. Az Anthropic alapító csapatában több más OpenAI-kutató is részt vett.

Az Arthur AI, egy gépi tanulást figyelő platform kutatása során az Anthropic, a Meta, a Cohere és az OpenAI chatbotjait tesztelték, és a Claude 2-t találták a legmegbízhatóbbnak az “öntudatosság” szempontjából, ami azt jelenti, hogy pontosan felméri, mit tud és mit nem tud, és csak olyan kérdésekre válaszol, amelyekhez képzési adatokkal rendelkezik.

Daniela Amodei júliusban a CNBC-nek elmondta, hogy az Anthropic legalább két hónapot fektetett legújabb chatbotjának kifejlesztésébe, egy 30-35 fős csapat dolgozott közvetlenül az AI-modellen, és összesen 150 ember támogatta azt. Elmondása szerint a piac olyan gyorsan növekszik, hogy több szereplőnek is bőven van helye a sikerhez.

Forrás

 

Tájékoztatás

A kriptomagazin.hu oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások, cikkek nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon befektetési tanácsadóval!

A cikkekben megjelenő esetleges hibákért téves információkból eredendő anyagi károkért a kriptomagazin.hu felelősséget nem vállal.

Ezt olvastad már?

bitsgap_7d_trial_728_90